Zelenski priznao pa se predomislio: Nismo izgubili Bahmut

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski danas je po drugi put komentarisao situaciju oko grada Bahmuta, za koji je ranije tokom dana rekao da je izgubljen.

Nakon što je potvrdio pad Bahmuta i nakon demanta svog portparola Sergeja Nikiforova i zamenice ministra odbrane Ukrajine Ane Maljar, Zelenski se ipak predomislio, te izjavio sledeće:

“Ukrajinski vojnici se nalaze u Bahmutu, oni izvršavaju veoma bitan zadatak. To govori o tome da Bahmut danas nije pod kontrolom Rusije. Nema dva ili tri načina na koje se ovo može protumačiti”.

Kako su prenele prethodno “Izvestija”, ukrajinski lider je prvobitno priznao poraz u razgovoru sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom u Hirošimi, za vreme samita G7.

Upitan da li Oružane snage Ukrajine još uvek kontrolišu Bahmut, Zelenski je odgovorio kratko: “Mislim da ne”, a zatim dodao da je grad skoro u celini razrušen i da je u njemu malo šta ostalo.

“Danas je Bahmut samo u našim srcima”, poručio je on, nakon čega se zahvalio svim ukrajinskim borcima koji su se borili u tom gradu.

Ipak, nakon što su mediji danas preneli da je Zelenski priznao poraz u Bahmutu, oglasio se njegov portparol Sergej Nikiforov, koji je za Si-En-En demantovao zauzimanje grada.

Prema njegovim rečima, Zelenski je navodno odgovarao na pitanje: “Rusi kažu da su zauzeli Bahmut”, na šta je on onda odgovorio: “Mislim da ne”. 

“Predsednik je demantovao da je Bahmut zauzet”, rekao je Nikiforov, ističući da je Zelenski, zapravo, odgovarao na drugi deo pitanja novinara, a ne na prvi koji je glasio: “Gospodine predsedniče, da li je Bahmut još uvek u rukama Ukrajine?”

Ipak, ako je tačno da Ukrajinci nisu izgubili Bahmut, nejasno je zbog čega je Zelenski onda rekao da je grad danas samo u njihovim srcima?

Poslednji podaci Oružanih snaga Ukrajine od ovog jutra takođe tvrde da Bahmut nije u potpunosti izgubljen, što tvrdi i zamenica ukrajinskog ministra odbrane Ana Maljar. Prema njenim rečima, Ukrajinci i dalje kontrolišu jedan mali deo grada na jugozapadu i neke industrijske i infrastrukturne objekte i nastavljaju napade na rusku stranu. Bahmut je u poluokruženju, napisala je ona na društvenim mrežama.

Sa druge strane, ukrajinski portali danas objavljuju video-snimke ukrajinskih boraca na kojima se vidi kako oni 20. maja napuštaju grad i govore: “Gotovo je, Bahmut je tamo. A mi odlazimo”.

Predsednik Rusije Vladimir Putin i Ministarstvo odbrane Rusije sinoć su čestitali ruskim vojnicima na završetku operacije zauzimanja grada. Osnivač Grupe “Vagner” Jevgenij Prigožin juče je kazao da je grad osvojen i da će se njegove jedinice povući 25. maja kako bi se vojnici zasluženo odmorili i prošli dodatnu obuku.

Nakon današnjih izjava Ukrajine, Prigožin se ponovo oglasio, te ponovio da se u Bahmutu ne nalazi niti jedan ukrajinski vojnik, što implicira da, kako je rekao, Zelenski ili ne zna šta se dešava ili namerno plasira netačne informacije.

Zelenski: Želimo da konačno finaliziramo pitanje bezbednosnih garancija 

Ukrajinski predsednik danas je održao govor u Hirošimi i tom prilikom izjavio da Ukrajina želi da u julu, na NATO samitu u Viljnusu, konačno finalizira pitanje bezbednosnih garancija za njegovu zemlju.

On je dodao da Kijev nastavlja da uništava ruske “kinžale”, da su “patrioti” u rukama Ukrajinaca pokazali šta sve može da uradi demokratija i da se stoga Ukrajinci ne boje Rusije, koja je navodno želela da Ukrajina odustane od svojih vrednosti, prenosi ukrajinski portal “Strana.ua”.

Kijev želi da nagovori arapske zemlje da prihvate mirovni predlog koji je Ukrajina predložila, a prema kojem se zahteva izlazak ruskih vojnika i sa Krima i Donbasa, rekao je još Zelenski, komentarišući jučerašnji događaj u Saudijskoj Arabiji – Arapsku ligu – na kojem je saudijski princ Muhamed bin Salman poručio da njegova zemlja zadržava neutralan stav kada je u pitanju konflikt u Ukrajini. 

Ukrajinski predsednik je predložio i da se započne razgovor na temu takozvanog međunarodnog mirovnog samita koji Ukrajina želi da organizuje na 500. dan od početka Specijalne vojne operacije, a čija će glavna tema biti – situacija u Ukrajini.

Kako objašnjavaju ukrajinski mediji, “samit mira” neće biti platforma za objektivan razgovor na kojem bi učestvovala i Rusija, već se radi o događaju koji će okupiti sve one koji “žele da dođe do kraja rata” i na kojem će se razmatrati mirovni plan Zelenskog. U skladu sa njegovim predlogom, Ukrajina zahteva da se Ruska Federacija vrati na granice iz 1991. godine. 

(RT)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *