ИЗЛОГ КЊИГЕ

Ратомир Миликић
ДРЖАВНИ УДАРИ У ИСТОРИЈИ СРБИЈЕ
Чигоја

Од доношења Сретењског устава 1835. па све до 2000. године, устави у Срба су се мењали, власт је често желела да их пренебрегне или заобиђе, а неретко и да их на силу не примењује. Неки државни удари су поникли из вероватно најбоље намере, али је време показало да ни такве, најбоље намере нису на дуге стазе давале жељене резултате. Дешавало се да један државни удар или покушај државног удара у изузетно кратком времену (па чак и у једном дану) изазове други државни удар у земљи. Таква је ситуација настала код убиства кнеза Михаила Обреновића 1868. године, али се историјска паралела може повући и до марта 2003, након убиства председника Владе Републике Србије, Зорана Ђинђића.
У историји Србије постојана је жеља народа за демократским и парламентарним уређењем, на шта је посебно указивано у дипломатским извештајима након увођења Шестојануарске диктатуре 1929. године, или 27. марта 1941. године. Ништа мања није била жеља народа за демократијом у време Слободана Милошевића 2000. године.
Све форме противуставног деловања најчешће су водиле дугорочном слабљењу земље и институција државе. Из тог разлога, ма колико боље власти долазиле након појединих државних удара (као што је то био случај са краљем Петром Карађорђевићем 1903. године) то најчешће није ваљан начин да се политички делује.

Едвард Радерфурд
КИНА (II ТОМ)
Лагуна

„Кина“ оживљава богату територију ове огромне земље у непрестаном развоју. Од Хонгконга до Пекинга и Великог зида, од моћне Жуте реке до древне престонице Нанђинга, од Западног језера омиљеног међу песницима до тајанствених пећина у Гуилину, пред нама писац осликава успоне и падове империје док се колонијални Запад среће са раскошним и сложеним Истоком у драматичном сукобу народа и култура. Радерфурд пише хронику успона и падова чланова кинеских, британских и америчких породица које се боре са бујицом историје. При томе, на свој препознатљиви начин, на основу темељних истраживања, он слика портрет кинеске историје и друштва, њених древних традиција и великих потреса, и појаву Кине као све јаче глобалне силе. Путујемо кроз пустоловине и љубавне приче, сукобе и интриге, огорчене битке и невероватну срећу. У овој величанствено испричаној причи заснованој на подробним истраживањима Едвард Радерфурд слика узбудљив портрет једне од најособенијих и најупечатљивијих земаља света.

Мило Ломпар
НЕРВОЗНИ ЧАС ПРИПОВЕСТИ
Catena mundi

Друго, измењено и допуњено издање његове књиге о Драгиши Васићу (Модерна времена у прози Драгише Васића, 1996). И после 26 година ово је једина озбиљна књига о романима и приповеткама познатог међуратног писца. У њој су детаљно анализирани роман „Црвене магле“, као и све најзначајније приповетке српског писца.
Књигу су препоручили многи, а време које је прошло од првог издања само је показало њену вредност. Међу бројним изменама у односу на прво издање, најзначајнија је она из завршног поглавља. У њему су закључци књиге прожети „биографским, историјским и културним контекстима који употпуњују представу о Драгиши Васићу у историји српске књижевности“.

Мишел Колон
ЛАЖЉИВИ ПОКЕР, ВЕЛИКЕ СИЛЕ, ЈУГОСЛАВИЈА И БУДУЋИ РАТОВИ
Прометеј

Ова књига почиње проверавањем онога што су рекле америчке, француске, белгијске… телевизије и новине. На самом почетку аутор износи тезу да су лажи средстава јавног информисања о рату у бившој Југославији биле исто тако огромне као и лажи о Заливском рату. Ова књига нам пружа увид у механизме и циљеве дезинформација, а Мишел Колон поставља питање: можемо ли допустити да нас лажу уздуж и попреко приликом сваког војног мешања?
Наводећи изворе, новинске чланке и изјаве актера догађаја с краја прошлог века, Колон обједињује доказе који откривају стварне интересе великих сила и њихове тајне смицалице током четири године братоубилачког рата.
Белгијски новинар и борац за правду и истину детаљно анализира одакле потичу чувени „национализми”, какве привредне и финансијске интересе прикривају, те доноси општи закључак – да ли можемо очекивати нови рат и да ли се Европа југославизује?
Јер, Југославија је, закључиће Колон, послужила као заморче. И не тврди то аутор, већ управо некадашњи генерални секретар НАТО-а, Хавијер Солана: „Оглед извршен у Босни може да послужи као модел за будуће операције НАТО-а.“

Алесандро Барико
ЗАМКОВИ ГНЕВА
Службени гласник

Први роман Алесандра Барика одмах су приметили и читалачка јавност и књижевна критика. Награђен је књижевним наградама „Медисис“ и „Кампијело“. Са сигурношћу можемо тврдити да је шаролики свет Барикове прозе, оригиналних и непоновљивих књижевних јунака, произашао баш из ове књиге. Све оно што је у каснијим књигама из живота узлетало у имагинацију и из снова се сурвавало у живот, градећи чудесне књижевне универзуме, зачето је у измишљеном градићу Квинипак, централном месту дешавања романа „Замкови гнева“.
Француска критика назвала је овај Бариков роман „виртуозном и интелигентном стилском партитуром, сензуалном и шокантном“. Али све ове, пре свега тачне, вредносне одреднице проистичу из чињенице да је свет који нас окружује скуп субјективних догађаја и опажаја, а да је историја прича о таквим доживљајима, који граде мозаичну слику времена. Исто као што јунаци овог романа са собом носе своје снове и проклетства, жељу да прошире свет и да га, истовремено, сажму у симбол властите креације, и тако крену у сусрет будућности. Они су попут палих Икара, неспособни за уживање у некретању, динамика и интензитет њихових снова чине пут судбине, узвишености и болних удараца.

Матео Струкул
ЕНИГМА ДАНТЕ
Вулкан издаваштво

Роман који открива тајне и мистерије великог песника. Фиренца је 1288. туробан и мрачан град у рукама Корса Донатија, вође гвелфа жедног непријатељске крви гибелина, који тек што су нанели тежак пораз Сијењанима, савезницима Фиренце. У овом театру апокалипсе налази се и Данте Алигијери: храбар и заљубљен у Беатриче, али принуђен да живи са другом женом; пријатељ Гвида Кавалкантија и Ђота, заљубљеник у поезију и уметност, али позван да испуни своју дужност на бојном пољу. Фиренца се спрема за последњи окршај и Данте мора да окуша сопствену храброст тако што ће се латити оружја код Кампалдина. Млади Данте постаје федиторе Фиренце, коњаник првог реда, и суочава се са судбином једног крвавог дана који ће обележити ток италијанске историје. А свакако ће обележити и њега, као човека и као песника. Ноћне море које га муче због ужаса рата и искрене љубави коју осећа према Беатриче биће темељи на којима ће почети да гради свој магнум опус, Божанствену комедију.

Казуо Ишигуро
ОСТАЦИ ДАНА
Дерета

Кроз судбину човека који у остацима дана меланхолично говори о трагици живота, неоствареној љубави, дужности, достојанству и оданости, Казуо Ишигуро нам фином иронијом и специфичним британским хумором осликава читав један свет у нестајању.
У лето 1956. господин Стивенс, времешни батлер из Дарлингтон хола, креће на пут који ће код њега изазвати низ сећања на минула времена.
Данас већ класик, роман „Остаци дана“ богат је предивним и дирљивим успоменама на дане пре Великог рата, изгубљене жеље и изгубљену љубав.
По овом Букером награђеном роману (1989) снимљен је истоимени филм, који је савршено дочарао магију и музику Ишигуровог стила. Превод са енглеског: Гордана Велмар-Јанковић.

Дијего Фузаро
ГЛОБАЛНИ УДАР. ТЕРАПЕУТСКИ КАПИТАЛИЗАМ И ВЕЛИКИ РЕСЕТ
Академска књига

Мере које су предузете у борби против пандемије изазване вирусом корона оставиће трајне и опасне трагове не само у области здравства већ и на будућност човечанства. Дијего Фузаро, филозоф „другачијег промишљања“ и чувени аутсајдер у италијанским полемикама, показује на који начин ванредно стање постаје истински и прави метод владања. У олигархијском и ауторитарном погледу, моћ користи страх од заразе да реорганизује како друштво и економију, тако и политику, док су основна права и слободе суспендовани. Владајуће класе искористиле су епидемиолошко ванредно стање како би убрзале све процесе који су већ покренути у капиталистичкој глобализацији: превазилажење крхке парламентарне демократије, неутралисање неслагања, ауторитарно реорганизовање односа моћи, програмско уништавање радно способног становништва и средње класе, у сенци господара финансија и дивова е-трговине и интернета.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *