ПОСЕБНА СЕДНИЦА О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ Вучић: “Да не преговарамо 10 година морали бисмо да признамо независно Косово”

СКУПШТИНА Србије наставља данас расправу на посебној седници на којој је представљен Извештај о Косову и Метохији, а којој присуствује и председник Србије Александар Вучић.

– Људи морају да разумеју због бесмислица које сам касније чуо – питање је и политичког моментума, околности, живота око нас и шта је оно што можете да урадите у датим околностима, то је оно што неретко заборављамо, набијамо главу као ној у песак. Ми смо живели у времену и нисмо пратили како је снажила хрватска војска, па нисмо разумели шта се догодило 1995. године, нисмо разумели како су се неки на Косову наоружавали 97,8 и 9, мислећи да ћемо све лако, увек потцењујући све – ми када седимо у кафани или Скупштини, не поседићи кафану и скупштину, мада је јуче нажалост личила, надам се грешком људи, желим да верујем грешком а не злом намером, иако ми је више личило на злу намеру. Надам се да ћемо имати довољно мудрости да извучемо поуке из тога, да научимо кад је време, колико да чекамо и шта је то што можемо да урадимо. 

– Кажете “Види Вучићу преговараш 10 година”! Да не преговарамо 10 година морали бисмо да признамо независно Косово. Знам да је то ваша политика, само да то и јесте смисао да то не учинимо, јер нам околности не иду на руку. Не знам шта бисте друго. Нисам за замрзнути конфликт, и не мислим да је замрзнути конфликт решење – напротив. 

Истиче да је јуче у чињеничном смислу демантовао 24 директне лажи. 

– Морао дам да слушам свакакве бесмислице, лаБио сам приморан да демантујем 24 чињеничне лажи, не у смислу политије, другачијих ставова и тако даље. Толико су избројали моји сарадници – 24 директне лажи о томе ко има двојно држављанство, ко нема. Нисам држао никакво предавање, само сам дао у једноју реченици дефиницију, шта је “нон-пејпер”. Да нисам дошао да причам о томе, рекли бисте нисам дошао, када причам о томе – зашто причаш о томе – шта год да сам урадио рекли бисте исто.

Коментарише и нападе да је уцењен он, а не Србија.

– Да бисте некога уценили прво морате да имете нешто чиме да га уцените. Нити имам рачуне, нити било какво богатсво у иностранству, нити било где у земљи да би било ко имао било шта да ми одузима, да било шта имам да изгуби. Друго, мене не интересује, знам ја политичаре који су под санкцијама и Америке и Велике Британије са којима се редовно састајем – па шта? Ви стварно мислите да мене интересује да ли ће неко да против мене уводи санкције. Па ја сам био поносан на санкције које су против мене уведене 99. године – био сам крив пошто сам бранио земљу, а нападао агресора. Објавите молим вас то још једном, да сам био под њиховим санкцима 99. године, срећан што сам био против оних који су извршили агресију на моју земљу. У ком свету ви живите? Ви стварно мислите да се неко забринуо због тога? Што, да ми забране да негде отпутујем? Ништа вас ја не разумем, не разумем тај однос. Због грађана Србије – нико ми никада ничим није претио, нити има чиме, само да знате о каквим лажима је реч. То је она иста мантра – они поверују у сопствене лажи. Свакога дана набаце на камару безброј лажи о онда узми коју хоћеш лаж – измисли и онда причај глупости пред свима. 

Како каже, не стигне да одговори на све лажи које се изговоре о њему. Истиче да је опозиција поново учествовала у криминализацији нашег народа са севера Косова. 

Упитао је када је опозиција пренела неки лек на Косово и Метохију. 

– Ја сам лично. Али шта вас брига за чињенице. Говорите све оно што поједине стране службе наменски раде разарајући Србију и разарајући српско национално ткиво на северу КиМ и на целом Косову и Метохији, преко медија и преко политичара које на најбруталнији начин. Нисте рекли ни реч о Косову, ни о Куртију, ни оправди или неправди. Ни о чему, и ову тему, нашли сте да причате о мени. Ја разумем да ви патите што никада нисте могли и  нећете моћи да ме победите, али да ви у свему видите нешто како бисте могли да наудите мени лично – за то морате неком другом да се обратите. Молим вас да размислите шта је тема, о чему данас разговарамо – рекао је Вучић. 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *