PISMA IZ TAMNOG VILAJETA – Prijeti, Zahiragiću

Da li će na pokušaje Zapada da s političke scene BiH skloni SDA, Izetbegović odgovoriti zaokretom ka Rusiji?

Nastojanje stranih aktera da se nasleđe Alije Izetbegovića, nakon sunovrata SDA na proteklim izborima, skloni u opozicioni blok mnoge je podsetilo na identičan plan SAD početkom novog milenijuma. Izetbegovićeva Bosna je na zapadne pokušaje marginalizacije SDA tada odgovorila aktiviranjem mudžahedina, Mladih muslimana i Aktivne islamske omladine koja je učestvovala u napadu na Kule bliznakinje. Da li će, umesto terorizma, Izetbegović ovaj put posegnuti za novom kartom – savezništvom sa Srbijom, Rusijom i Kinom – i tako presuditi planovima Amerike?

PRAH I PRAŠINA O tome je javnost u Bosni izvestio Haris Zahiragić, gost TV Fejs na kojoj se bez ostatka neguje uverenje o tome da je Bosna od iskona, te je stvar božanske volje očuvanje jedinstvene zemlje s muslimanskom većinom a pod kapom i stvarnim suverenitetom imperije – Sjedinjenih Američkih Država. Mitologizovana stvarnost koju neiscrpno stvara pomenuta TV uverava svakog Bošnjaka da će, uz pomoć SAD, Bosna pretvoriti u prah i prašinu sve neprijatelje puta na koji je ukazao i na koji je narod poveo vođa Alija Izetbegović. Otuda je Zahiragićevo istupanje bilo još šokantnije, ali pre nego što njemu damo riječ, pogledajmo u kom se medijskom miljeu desio ovaj bezmalo istorijski incident.
Bezidejnost, iracionalizam i baliluk koji se prelivaju s bosanskih medija na grešne Bošnjake svakog razumnog čovjeka ostavljaju bez riječi. Dok se trbuhozborci SDA godinama unazad diče ispraznim parolama i neograničenim neznanjem, demontirajući neobičan spoj Alijinog baliluka, Titovog bezbožništva i neonacizma, narod u čudu ćuti.
Slavodobitan pohod nepismenog Bosanca na televiziji obeležen je neskrivenom gordošću i borbenošću. Iz nekog razloga on više nije svjestan svoje manje vrijednosti već bespoštedno ušutkava svoje kritičare i govori o „Evropi“ identifikujući je s političkim procesom pridruživanja Evropskoj uniji. Pri tome uspjeva, na najgori mogući način, da pobrka život na kontinentu s pljačkaškom zlokobnom religijom i sistemom vjerovanja, koji u ostvarivanju ideje boljeg života nemilosrdno gazi preko ljudi, naroda i država. Ovde nije riječ ni o antikapitalističkom, antiliberalnom, antisocijalističkom ili antimarksističkom konceptu. Koncept je sasvim nov – rusofobna histerija i rasizam sakriveni iza napada na zagovarače „evrofobije“.

ISTORIJSKI INCIDENT? Izum pojma „evrofobija“ višestruko je funkcionalan: on negira neonacističku ofanzivu u Evropi da bi je što bolje prikrio i opravdao. Sve domaće otpadnike i izdajice treba izložiti progonu članova njihove vjere, upreti prstom u njih, ušutkati ih, reći da su natopljeni izdajničkom ideologijom, kako bi se spriječila svaka nada u promjenu legitimnosti obnove nacizma u Evropi. Uzimajući sve rečeno u obzir, emisija Senada Hadžifejzovića na TV Fejs, subotnje izdanje od 18. februara, u kojoj su riječ uzeli Irfan Čengić, mlada nada SDP-a, i Haris Zahiragić ostavila je mnoge zapanjenim, ali ne zbog briljantne analitike već pretnje koje je u etar poslao čovek od poverenja Bakira Izetbegovića. Polazeći od toga da mu je narod važniji od države, Zahiragić je izneo uvjerenje da će se Bošnjaci, odnosno on i SDA, okrenuti prema Rusiji, Kini i Srbiji. Da nema dodatnog obrazloženja, ova Zahiragićeva izjava mogla je delovati otrežnjujuće, ali on se ograđuje i objašnjava da bi nova savezništva mogla uslediti kao odgovor na „antibošnjačko ponašanje Zapada“ koji i dalje podržava visokog predstavnika Kristijana Šmita.
Na ove izjave, sa stranica najčitanijih dnevnih novina u Bošnjaka, reagovao je Fadil Mandal, politički analitičar i kolumnista „Dnevnog avaza“, čuvar „prozapadne pravovjernosti“, koji je glasom „patetičnog sandžačkog patriotizma“ otkrio da ovaj potpuni vanjskopolitički salto mortale SDA može biti poguban za opstanak Bošnjaka, te da njega ne podržavaju ostali razumni prvaci stranke koju je osnovao Alija.

MANDALOVE SUZE Mandal će napisati i ovo: „Bez države BiH, Bošnjaci su osuđeni na propast i nestanak. Ako Zahiragiću to nije jasno, nek pogleda i prouči sudbinu Palestine i Palestinaca“, te dodao da „ne postoji primjer u vjekovnoj historiji Bosne da su njeni saveznici i prijatelji bili Rusija, Srbija ili Kina“.
Na kraju je, zamjerajući Zahiragiću odustajanje SDA od evropskog i NATO puta BiH i trčanje u zagrljaj ruskog evroazijskog saveza, zaključio: „Dodatno, u okolnostima frontalnog sukoba zapadnog svijeta s Rusijom i u trenutku stvaranja novog međunarodnog poretka, najava dramatičnog zaokreta politike SDA, preko Zahiragića, koji je neformalni glasnogovornik Bakira i Sebije Izetbegović, zahtjeva hitno oglašavanje čelništva nekada moćne i najveće bošnjačke stranke.“
Za Mandala to bi u krajnjem rezultatu predstavljalo put političkog samoubistva kroz konfrontaciju države i naroda s dokazanim prijateljima na Zapadu, prije svih Sjedinjenim Američkim Državama. Bošnjački narod odsečan je, ne smije i ne treba slijediti ni Bakira a ni SDA.
Da li je Bakir iskren u svojim namerama, nije pitanje. Njegov eventualni zaokret može biti motivisan osvetom zbog pokušaja marginalizacije SDA, ali u suštini njega neće odrediti emocije već interesi. Ne zaboravimo na Iran i Tursku. U toj geopolitičkoj postavci treba tražiti odgovore.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *