ИЗЛОГ КЊИГЕ

Група аутора
СПОМЕНИЦА ПРИСАЈЕДИЊЕЊА 1918–2018.
Православна реч

Многоструки су разлози за објављивање ове капиталне монографије. Први је огроман историјски значај догађаја чија стогодишњица је обележена 2018. Из било ког угла да се посматра нема важнијих одлука од оних које су донете 25. новембра 1918. године на Великој народној скупштини у Новом Саду. Други, не мање значајан, разлог за објављивање књиге је варљивост сећања. Желимо да монографија отргне од заборава велики историјски дан када је уједињено српство са обе стране Саве и Дунава. Зато је „Споменица присаједињења 1918–2018 / Круна вековне борбе за ослобођење и уједињење“ омаж нашим великим прецима који су, у бурним и изузетно тешким временима, умели и смели да донесу велике и исправне одлуке. Она је, такође, сведочанство нашег дубоког поштовања према њиховом великом делу. На преко 360 страница, у кожном повезу, квалитетном папиру, са великим бројем изузетних фотографија и илустрација у првом делу монографије је приказан чин присаједињења Војводине Србији а у другом делу како је обележена стогодишњица једног од најзначајнијих догађаја и датума у српској историји.

Франц Кафка
ЗАМАК
Лагуна

Франц Кафка нас дестабилизује својом прозом у којој баналност свакодневице поприма обрисе необичног сна или бајке. Његови јунаци се врте укруг, покушавајући да постигну нешто за шта им је потребно одобрење ауторитета пред којим је свака индивидуалност безначајна и потиснута. Роман почиње доласком главног јунака К. у сеоце подно замка, из којег се, како изгледа, управља сеоским животом и пословима. К. наилази на низ препрека, непознаница и незадовољстава док покушава да допре до замка, како би обавио посао који га је тамо и довео. Нестрпљив је, жели да му се испуне права, он је одговоран појединац, што би нарушило утврђени поредак у селу. Зато је у очима сељана апсурдна појава, странац, уљез. Док К. води битку са невидљивом бирократијом, наслућујемо да је овде реч о нечему много дубљем, важнијем, да смо сведоци исконске борбе са болом, самоћом и жељом да се буде са другим.

Кристина Ајхел
ОСЕТЉИВИ ТИТАН
Лагуна

На основу детаљног истраживања, Кристина Ајхел прича задивљујућу причу о неконформисти. Ко је био човек који је прекршио све конвенције и чија нас музика и данас снажно дира? Зашто се потукао са својим најважнијим покровитељем и гађао поквареним јајима свог кувара? Каква је веза између његовог болног детињства и његове нове емотивне музике? Како су напредна политичка уверења утицала на његов рад? Зашто му је измакла срећна љубавна веза? На основу шест култних дела и многих других композиција, ауторка слика портрет човека који више не жели да нуди музичке услуге и тврдоглаво се бори кроз живот као самостални уметник. Проницљиво и истовремено привлачно, она описује Бетовенов духовни космос, извештава о његовим деликатним љубавним аферама, необичним расположењима, злогласним финансијским проблемима и бритком хумору. На нов, узбудљив и опипљив начин упознајемо Бетовена као човека мимо познатих митова.

Мајкл Џ. Сандел
ШТА СВЕ НОВАЦ НЕ МОЖЕ ДА КУПИ?
Вулкан издаваштво

Треба ли да се забринемо због тога што се крећемо према друштву у коме је све на продају? Како можемо да одлучимо која добра треба да се купују и продају, а којима треба да управљају нетржишне вредности? Где то пара не би требало да врти? Познати политички филозоф Мајкл Џ. Сандел настоји да покаже на који начин можемо да спречимо допирање тржишних вредности у сфере живота где им није место. Ширење тржишта, као и тржишно оријентисаног начина размишљања, у оне аспекте живота којима су традиционално управљале нетржишне норме један је од најзначајнијих догађаја нашег времена. Оно што је добро у животу поквари се или деградира ако се претвори у робу. Зато, да бисмо одлучили где је тржишту место и треба ли га држати на дистанци, морамо одлучити како да вреднујемо дотична добра – здравље, образовање, породични живот, природу, уметност, грађанске дужности и тако даље. То су морална и политичка питања, а не искључиво економска. Да бисмо на њих одговорили, морамо дискутовати, случај по случај, о моралном значају тих добара и о прописном начину њиховог вредновања.

Приредио и превео Раде Божовић
ОКО ЧУЈЕ, УХО ВИДИ
Завод за уџбенике

Мала антологија арапских народних, усмених предања, много касније забележених у разним збиркама и књигама, које је приређи­вач Раде Божовић изабрао и превео са арапског језика. У њој заступљене, за ухо и ум пријатне причице, дошле су из старине. Оне су запи­сане у класичној прозној форми и на књижевном језику јединственом за све Арапе. Мудрост старих Арапа нарочито је скривена у причама у којима „учествују“ имами и суфије, исламски мистици… Одлика ове, као и сваке, усмене традиције је непатво­рена мудрост, есенција дугог народног искуства.

Манфред Тајсен
ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ
ЈРЈ

Једноставно објашњено, како друштвене мреже утичу на нас? Како безбедно користити интернет? Како чувати личне податке и на који начин велике компаније зарађују од њих? Како се сачувати од дигиталног насиља – како га препознати и одупрети му се? Како блогери утичу на наш свакодневни живот? Које су напредне методе претраге на интернету?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *