IZLOG KNJIGE

Rober Mantran
ISTORIJA OSMANSKOG CARSTVA
Klio

Kapitalno je francuskog istoričara Robera Mantrana i njegovih saradnika. Na istraživački nov i inspirativan način autori obrađuju stare teme iz istorije Turske carevine. Značajan prostor posvećen je počecima Osmanlija, uspostavljanju države i njenom širenju. Pregled istorije balkanskih i arapskih provincija pod osmanskom vlašću, a potom i period sumraka Carstva kada ono postaje „bolesnik na Bosforu“, prikazan je provokativno i veoma zanimljivo. Osmansko carstvo je nestalo, ali je zadržalo svoje mesto u istoriji starog kontinenta gde je vekovima predstavljalo prvu silu. Zato se istorija Evrope mora sagledavati iz perspektive veza sa ovom moćnom Carevinom.
Prvi put izdato na srpskom pre dve decenije, ovo delo, koje nije izgubilo ni na naučnoj vrednosti, ni na aktuelnosti, obogaćeno je posebnim pogovorom dr Aleksandra Fotića.

Nikola Giljen
SRPSKI SREDNJOVEKOVNI GRBOVI
Dereta

Knjiga predstavlja istoriju srpske medijevalne heraldike ispričanu na nesvakidašnji način: kroz priče o savremenim rekonstrukcijama srpskih srednjovekovnih grbova iz stalne postavke Vojnog muzeja u Beogradu. Ovo kapitalno delo prati i istoriju glavnih srpskih heraldičkih motiva – krsta, ocila, dvoglavog orla, ljiljanovog cveta, kacige sa volujskim rogovima, lava itd., od najdrevnijih vremena do savremene heraldičke stvarnosti, kako kroz istoriju srpskog naroda, tako i svetsku povest. Istorija pomenutih simbola posmatrana je posebno iz ugla njihovog biblijskog značenja i semiotike, a te judaističke, opštehrišćanske i pogotovo pravoslavne paralele daju ovoj knjizi posebnu draž. Nadasve opsežno i nadistorijsko, opet isključivo u okviru naučnih principa i metoda, ovo delo je aktuelno i u savremenim stručnim heraldičkim raspravama, ali zanimljivo i daleko široj čitalačkoj publici.

Sreten Petrović
ESTETIKA I PROGRES
Dereta

Sreten Petrović, jedan od vodećih jugoslovenskih i srpskih estetičara i filosofa kulture, ne posustaje u odbrani autonomije i vrednosti (estetske) umetnosti – sa stanovišta svoje ontologije stvaralačkoga čina i metaestetike kao kritičke estetike. U tome nastojanju, napisao je, između ostalog, i svojevrsnu trilogiju o stanju savremene umetnosti i estetike. Prva studija iz troknjižja, „Estetika u doba antiumetnosti“, pojavila se 2016. godine; druga, „Estetika i doživljaj: ljubitelju umetnosti i lepote“ 2019. godine; a sada je pred posvećenim, estetskome, umetnosti i estetici naklonjenim čitaocima i studija „Estetika i progres: trajnost vrednosti umetničkog dela“ (završena 2021). Sve tri – u izdanju Derete.
Pred sobom imamo studiju kojom se zaokružuje veliki Petrovićev projekt odbrane estetskoga i umetnosti od antiumetničkih teorija i odgovarajućih antiumetničkih praksi. U njoj su analizirane pomenute teorije; njihovome progresističkom istorizmu, koji se neopravdano proteže na sferu umetnosti, polemički su suprotstavljeni gledište kritičke estetike i kriterijum trajnosti dela; najzad, uz čitav niz direktnih osporavanja vrednosti, pa i persifliranja pojedinih preduzeća savremene umetnosti, izvršena je i jedna geo-kulturalna analiza regionalne geneze i difuzije ovih estetika i umetničkih praksi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *