Pisma iz Tamnog vilajeta – Igrokazi

Da li se u danima koji slede lomi pitanje ko će u narednim godinama voditi RS ili da li će ona postojati na geopolitičkoj karti sveta?

Nijedni izbori u BiH, a bilo ih je zaista burnih u proteklim godinama, nisu do te mere uzurpirali javno mnjenje, i angažovali strane supervizore na poslu osporavanja izborne volje, kao nedavno održani za predsednika Republike Srpske. Posle razmene krivičnih prijava između Milorada Dodika i Centralne izborne komisije, te znakovitih poruka koje je Jelena Trivić slala što sa uličnih govornica, što iz beogradskih medija a na temu nesimpatija prema Vladimiru Putinu, jasno je da se u danima koji slede ne lomi samo pitanje ko će u narednim godinama voditi RS već da li će ona na geopolitičkoj karti sveta uopšte postojati.

MAGLOVITA ZNAČENJA U senci dramatičnih previranja na političkoj sceni RS, a po svojoj simboličkoj poruci, ne manje važno, proteklo je nikad tiše obilježavanje 19 godina od smrti Alije Izetbegovića. Ponižavajući politički sunovrat Bakira Izetbegovića na ovim izborima pokazao je da čak i mitovi imaju svoj rok trajanja.
U državi koja je poslije Alijine smrti ostala duboko podjeljena i etnički sukobljena, sa krhkim institucijama i trećerazrednim zapadnim upraviteljima, nije preživjelo ništa, opštim stavom potvrđeno kao neporeciva vrijednost ljudskog roda, a da nije višestruko poništeno i brutalno ismijano. Međunarodni sporazum o miru iz Dejtona potpisan Alijinom rukom obesmišljen je od strane Velike Britanije i Njemačke, a uz odobrenje Sjedinjenih Američkih Država. Ustav, zakoni, pravna tradicija, sudska praksa, baš kao i mit o Aliji u BiH već odavno imaju samo maglovita značenja.

OBESMIŠLJENI Kada je reč o izborima za zvaničnike u BiH, još ih je mostarski slučaj pokazao suvišnim, a nakon opštih izbora 2018. i sasvim besmislenim, budući da nakon njih nikada nije izabrana Izvršna vlast u većem delu BiH. Tačnije, unutar muslimansko-hrvatske Federacije jer je Vlada tog entiteta ostala funkcionalna u tzv. tehničkom mandatu sve do Opštih izbora 2022. godine – uprkos korupciji, kriminalu i sudskim procesima koji su vođeni pred sudom BiH. Razmerama karikaturalnosti demokratskih procesa u BiH veliki doprinos daju i novi izbori, a sve zaslugom čovjeka koji je svoje znanje stekao na kursu za izborne zvaničnike u Beču 2011. Titov oficir, Alijin policajac i britanski štićenik Suad Arnautović, tekući predsjednik Centralne izborne komisije, na pitanje iz njemu bliske, čaršijske strukture hoće li CIK poništiti izbore u Republici Srpskoj, odgovara: „Teoretski, zakon je to predvidio. Ako je na biračkom mjestu tokom glasanja ili tokom prebrojavanja glasova došlo do takvih nepravilnosti koje utiču na rezultate izbora, onda je CIK dužna da to poništi.“
Na to je reagovala srpska intelektualna javnost pokretanjem Peticije za Republiku Srpsku i Dodika i „upozorenjem da niko ne smije mijenjati izborne rezultate“.

TIHA DESTABILIZACIJA Na nivou Federacije, stvari stoje drastično drugačije. Umesto rasparčavanja i rata do istrebljenja, pobjednici izbora, kako i priliči „proklamovanim građanskim principima“, pružili su ruku spasa Bakiru i njegovoj SDA, pa se na djelu Bosne, na kojem nema živih Srba, vide obrisi nove, velike koalicije građanskih stranaka i SDA i HDZ, ali bez Željka Komšića. U pozadini prestrojavanja pobednika i pobeđenih, ali ne i bez koordinacije, teče gomilanje NATO trupa u BiH, i vojna vježba pod okriljem Eufora, simboličnog naziva – „Brzi odgovor“. Ako je neko pomislio da novo brojanje glasova nema veze s pomenutom vojnom vežbom, onda nije dobro upoznat s prilikama u BiH.
Nelegalna kontrola glasova izvršena prije objavljivanja preliminarnih rezultata izbora, najavljuje ulazak u žalbene procedure i proces odlučivanja o žalbama političkih subjekata na pojedine postupke i odluke izbornih zvaničnika, kao i ponašanja na određenim glasačkim mjestima. Količina uloženih žalbi i nekompetentnost Centralne izborne komisije, njihova uvezanost s prozapadnim političkim strankama i zapadnim tajnim službama, ukazuju da će se ovaj proces tihe destabilizacije nastaviti.

SA ISTE ADRESE Zakoni u Bosni nisu pouzdan saveznik u ovom procesu u kojem svoje mesto i ulogu imaju i pojedini ilegalni, ali i legitimni predstavnici diplomatskih struktura Zapada, vojne strukture zadužene za održavanje mira u BiH i specijalci, komandosi i obavještajne službe u BiH i Republici Srpskoj, što ukazuje da proces može biti dug i mučan. Tome treba dodati lažni migrantski talas i ubrzavanje evakuacije terorističkih organizacija s Bliskog i Srednjeg istoka, koje, uz pomoć zapadnih službi i otvorenih evropskih granica, hrle put krvavog Eldorada: u Ukrajinu. Povećana teroristička prijetnja, na prostoru istočne Evrope, vidljiva u akcijama SAD, pokušava se prikriti naručenim, primitivnim analizama.
Čuvajući unutrašnje jedinstvo globalne „NATO nacije“, posebno na ukrajinskoj pozornici, NATO glumci igraju dobro uvježbanu ulogu ubica, agresora i terorista, sa ciljem ograničavanja mogućnosti utvrđivanja istine kao najvažnijeg uslova, nužno potrebnog pomirenja i budućeg zajedničkog života Rusa i Ukrajinaca. Neskrivena, iracionalna rusofobija postala je danas novi argument i osnov ugrožavanja bezbjednosti Republike Srpske i opstanka naroda koji već decenijama trpi pritisak. Uvijek sa iste adrese.

Jedan komentar

  1. Rijetki su analiticari kao sto je gospodin Galijasevic. Oduvijek ga pratim. Zahvaljujuci njegovim lucidnim analizama I zapazanjima dolazi se do stvarnog stanja i slike na terenu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *