Bivši francuski predsednik Sarkozi – EU „pleše na ivici vulkana“ sa Ukrajinom

Nikola Sarkozi kaže da je politika bloka vođena „pogrešnim proračunom, egzaltacijom, besom, površnim reakcijama“

Krajnje je vreme da EU napusti svoju emocionalno vođenu politiku prema Ukrajini i počne da razgovara o postizanju mira, sugerisao je bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi.

U intervjuu za Le Journal du Dimanche u subotu, Sarkozi je kritikovao Brisel zbog njegove umešanosti u sukob između Rusije i Ukrajine, koji uključuje sveobuhvatne sankcije Moskvi, isporuke oružja Kijevu i pozive na vojno rešenje krize.

„Evropska komisija je pre svega administrativno telo. Štaviše, još uvek nisam razumeo kojim članom evropskih ugovora (predsednica tela Ursula) fon der Lajen opravdava svoju nadležnost u oblasti kupovine oružja i spoljne politike“, rekao je on.

„Jedino što Evropljani sada čuju je da se sve više milijardi evra troši na kupovinu oružja. Više oružja, više smrti, više rata“, dodao je 67-godišnji političar.

Politika EU u vezi sa sukobom u Ukrajini vođena je „pogrešnim proračunom, egzaltacijom, besom, površnim reakcijama“ i zbog toga „plešemo na ivici vulkana“, rekao je Sarkozi, koji je bio predsednik Francuske između 2007. i 2012.

On je dodao da je blok bio u pravu što je osudio Rusiju i pokazao solidarnost sa Ukrajinom, ali takođe treba da pokaže „pribranost“ i radi na sprečavanju eskalacije sukoba, dodao je on. „Krajnje je vreme da se preduzmu ozbiljne inicijative da se počne pričati o budućnosti i miru.

Sarkozi je takođe kritikovao ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog zbog potpisivanja dekreta ranije ovog meseca, kojim mu je zvanično onemogućeno da razgovara sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Takav stav je bio „zahtevanje promene režima u Moskvi“, istakao je veteran političar. „Smatram da je ovo opasan skok u nepoznato, iako je razumljivo da je ukrajinskom predsedniku teško da razgovara sa Putinom“, rekao je on.

Moskva, koja je poslednjih meseci više puta pozivala Kijev da sedne za pregovarački sto, okrivila je ukrajinsku stranu za podrivanje svakog potencijala za mirno rešenje krize. Takođe je više puta osuđivao isporuke oružja Vladi Zelenskog od strane SAD, EU, Velike Britanije i nekih drugih zemalja, tvrdeći da one neće promeniti ishod sukoba, ali će produžiti borbe i povećati rizik od direktne konfrontacije. između Rusije i NATO-a.

Izvor: https://www.rt.com/news/565187-eu-ukraine-peace-sarkozy/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *