Бивши француски председник Саркози – ЕУ „плеше на ивици вулкана“ са Украјином

Никола Саркози каже да је политика блока вођена „погрешним прорачуном, егзалтацијом, бесом, површним реакцијама“

Крајње је време да ЕУ напусти своју емоционално вођену политику према Украјини и почне да разговара о постизању мира, сугерисао је бивши француски председник Никола Саркози.

У интервјуу за Le Journal du Dimanche у суботу, Саркози је критиковао Брисел због његове умешаности у сукоб између Русије и Украјине, који укључује свеобухватне санкције Москви, испоруке оружја Кијеву и позиве на војно решење кризе.

„Европска комисија је пре свега административно тело. Штавише, још увек нисам разумео којим чланом европских уговора (председница тела Урсула) фон дер Лајен оправдава своју надлежност у области куповине оружја и спољне политике“, рекао је он.

„Једино што Европљани сада чују је да се све више милијарди евра троши на куповину оружја. Више оружја, више смрти, више рата“, додао је 67-годишњи политичар.

Политика ЕУ у вези са сукобом у Украјини вођена је „погрешним прорачуном, егзалтацијом, бесом, површним реакцијама“ и због тога „плешемо на ивици вулкана“, рекао је Саркози, који је био председник Француске између 2007. и 2012.

Он је додао да је блок био у праву што је осудио Русију и показао солидарност са Украјином, али такође треба да покаже „прибраност“ и ради на спречавању ескалације сукоба, додао је он. „Крајње је време да се предузму озбиљне иницијативе да се почне причати о будућности и миру.

Саркози је такође критиковао украјинског председника Владимира Зеленског због потписивања декрета раније овог месеца, којим му је званично онемогућено да разговара са руским колегом Владимиром Путином.

Такав став је био „захтевање промене режима у Москви“, истакао је ветеран политичар. „Сматрам да је ово опасан скок у непознато, иако је разумљиво да је украјинском председнику тешко да разговара са Путином“, рекао је он.

Москва, која је последњих месеци више пута позивала Кијев да седне за преговарачки сто, окривила је украјинску страну за подривање сваког потенцијала за мирно решење кризе. Такође је више пута осуђивао испоруке оружја Влади Зеленског од стране САД, ЕУ, Велике Британије и неких других земаља, тврдећи да оне неће променити исход сукоба, али ће продужити борбе и повећати ризик од директне конфронтације. између Русије и НАТО-а.

Извор: https://www.rt.com/news/565187-eu-ukraine-peace-sarkozy/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *