IZLOG KNJIGE

Nikolaj Burljajev
BAMBI
Globosino Aleksandrija

Knjiga „Bambi“ pisca, reditelja, dramskog umetnika i poznatog društvenog delatnika Nikolaja Burljajeva na ingeniozan način otvara put čitaocu da kroz – na prvi pogled pitke i jednostavne stihove i slike, uroni u oazu vaseljenske dobrote i nauči se mudrosti življenja. Ova knjiga je za sve one – i decu i njihove roditelje, koje s pravom uznemirava vrtlog našeg vremena, zbrka dezinformacija i epohalno poništenje moralnih vrednosti. Divni mladi jelen Bambi osvojiće srce čitaoca čistotom, oduševljenjem i ljubavlju prema svemu živom, prema prirodi i njenom poretku. Sam Bambi simbol je čiste ljubavi prema svemu što živi. Dete će odmah shvatiti da je ovaj sin šume i sam jedno radoznalo i dobro dete, da predstavlja jedno od njih i da simbolizuje čistu ljubav, za koju ga ova knjiga otvara i senzibiliše. Bambi ume da se raduje svakom novom prijateljstvu i iz primera starijih uči svakog dana. Šuma je njegov svet, a majka, otac i mudri stari hrast su mu učitelji; on tu sreće drugare i prvu prijateljicu koja će mu kasnije postati jedina ljubav; on će biti njen kralj, a potom i kralj šume.

Ksenija Matović
KARATOČ
Mediasfera

Ksenija Matović u svojoj novoj zbirci pesama, u 49 kratkih pesama, u duhu haiku poezije, peva o trenucima u kojima je snažno doživela prirodu, sa željom da zabeleži to stanje i da ga poveže sa tajnama svoje duše. U vreme kad neoliberalni profit sigurno i beskrupulozno pokorava svet, pesnikinja svojim pesmama himnično veliča moć nepokorive prirode. Zato u njenim stihovima nema ljudi; more i obala su tu, ali nema ribara. Prema rečima prof. Sevtlane Gradinac, njeni deskriptivni pejzaži su „negde između Dalijevih mrtvih priroda i Lubardinih mediteranskih slika. Sve je u pokretu, bez umora“.

Dejmon Galgut
U NEPOZNATOJ SOBI
Dereta

Jedan mladić kreće na tri putovanja – po Grčkoj, Indiji i Africi ‒ i na svakom stiče neočekivana iskustva, koja će mu promeniti život. Putuje s malo prtljaga, jednostavno. Za ljude koji putuju s njim i koje usput sreće – uključujući i zgodnog, misterioznog neznanca, grupu bezbrižnih bekpekera i jednu ženu na ivici živaca – on je Pratilac, Ljubavnik i Staratelj.
Nagoveštaji postaparthejdske moralne iscrpljenosti prožimaju sve tri povezane priče koje čine ovaj roman, dok se mladić grozničavo kreće s mesta na mesto, iz zemlje u zemlju, u stanju „akutne anksioznosti“. Ova putovanja, kroz spokoj divljine ili mahnitost na graničnim prelazima, završavaju se neočekivano, i bez obzira na saputnike, u suštini su usamljenička potraga za vlastitom svrhom.
Ova roman priča je o čežnji i osujećenoj strasti, besu i saosećajnosti, o transformativnoj moći putovanja… i posveta ljudskoj potrazi za ljubavlju.

Rejmon Keno
STILSKE VEŽBE
Laguna

U nenadmašnom prevodu Danila Kiša, ovo ekskluzivno izdanje knjige „Stilske vežbe“ Rejmona Kenoa sadrži i trinaest Kišovih crteža u kojima varira lik „glavnog junaka“, a koji su nastali 1963. godine kao likovne vežbe, paralelne s jezičkim vežbama i varijacijama na zadatu temu. Inspiraciju za ovo delo Keno je dobio nakon jednog koncerta, „posmatrajući Bahovo delo ne iz aspekta kontrapunkta i fuge, nego kao nešto što se gradi pomoću sve brojnijih varijacija, skoro ad infinitum, oko jedne sasvim tanušne teme“. Ova kratka, sasvim obična priča ispričana je na devedeset i devet načina, svaki put drugačije i u drugačijem stilu: kao sonet, aleksandrinac, kao pismo, onomatopeja ili u žargonu. Narator u autobusu primećuje jednog mladog čoveka dugačkog vrata sa šeširom na glavi kako ljutito prekoreva nekog putnika zato što ga gura, a onda seda na upražnjeno mesto. Malo kasnije narator zatiče na ulici istog mladog čoveka u živom razgovoru sa jednim prijateljem koji ga savetuje da prišije dugme na kaputu.

Patrik Beson
ĐOKOVIĆ: ODBIJAM – RAT ZVEZDE
Čigoja štampa

Rolan Garos nije stadion, to je hram. Novak Đoković nije igrač, on je sveštenik. Loptica, to je đavo koga oba protivnika grubo šalju jedan drugome s nadom da se prokletnica neće vratiti na njihovu stranu. Novak je Blizanac, kao Puškin, i obojica, u neku ruku, pišu na isti način: brzo i dobro. Pojavio se na licu zemlje u najgorem trenutku – ali i u najboljem za jednog spasitelja – u vreme 3. balkanskih ratova (1992–1999). Prvi put u Evropi, posle više godina, uz reč „srpski“ bilo je i pohvalnih prideva. Sportski komentatori nisu mogli da govore drugačije. Činilo se da Novak, nalik čudesnom Bodlerovom oblaku, lebdi nad istorijskim dramama koje su prolazile preko njegove divne zemlje. Odjednom se u novine i televizijske dnevnike u Beogradu ponovo vratila lakoća – ona lakoća koju isporučuju veliki snabdevači, umetnici i sportisti. Novak je u srpsku pesmu ponovo uneo lake i zavodljive refrene koji su bili nestali.
Tenis je rat – zar loptica ne leti brzinom metka – rat u kojem niko ne gine, i to je veliki napredak u poređenju s normalnim ratovima, to jest s nenormalnim ratovima. I ovde ima pobeda i poraza, ali ni jedni ni drugi nisu krvavi.Jugoslavija je bila velika sportska nacija, a Srbija nastavlja da zaposeda stadione, verovatno je to ono što se zove Velika Srbija. Njen pastir je Novak, sa svojom velikom torbom u kojoj je njegovo oružje: reketi. Prevod s francuskog Tatjana Šotra Katunarić.

Vladimir Petrović
KAKO POSTAJEMO ONO ŠTO SMO POSTALI
Akademska knjiga

Šta povezuje sudbine ordonansa Dimitrija Tucovića, Save Šumanovića, zatočenika nacističkih logora i golootočkih stradalnika, čoveka koji je umislio da je tajni savetnik Čerčila i Staljina, žandara koji je zahvaljujući smrtnim presudama postao bogataš, jedne dorćolske prostitutke, ali i muškarca koji po Trstu traga za mestima u kojima je nekada živeo Džojs? Svi oni, sa mnoštvom drugih junaka u zbirci priča „Kako postajemo ono što smo postali“, bivaju suočeni sa pravim prirodama svojih sudbina, i to u susretu sa najdubljim prelomima koji određuju ljudski život. Ispisujući istoriju dva veka na ovim prostorima kroz trideset i dve pripovesti, koje su date u različitim tehnikama i proznim oblicima, autor ove knjige sliku uzavrele istorije – prepune ideoloških preloma, ratova, ali i duboko intimnih padova – sastavlja sa ništa manje kompleksnom sadašnjošću, tvoreći priču o tome kako postajemo ono što smo postali.

Pelikan Jan
NOVIM PUTEVIMA – KOSOVO 1958–1969
Službeni glasnik

Monografija nastala kao rezultat velikog istraživačkog iskustva i uloženog napora u rasplitanje izuzetno složene kosovske političke i društvene stvarnosti u desetleću velikih i dramatičnih promena kroz koje je srpska južna pokrajina prolazila. Profesor Jan Pelikan postavio je sebi izuzetan istraživački zadatak. Njegova analiza kosovske stvarnosti pedesetih i šezdesetih godina dvadesetog stoleća položena je na široku heurističku osnovu i izuzetnu akribiju. Pažljivo kritički pretresajući raznovrsnu, neobjavljenu arhivsku građu, statističke podatke, brojne sekundarne izvore i obimnu literaturu, pred čitaoca postavlja složenu kosovsku scenu sa svim njenim učesnicima, procesima i činiocima. Pokazuje svu višeslojnost i težinu ovog pitanja, nikada ne gubeći iz vida njegov jugoslovenski, srpski (republički), ali i međunarodni kontekst, uz sve, često protivurečne uticaje, ideološku, političku, međunacionalnu i socijalnu pozadinu. Njegovoj analizi ne može se pripisati ni pristrasnost niti neobjektivnost, dok razmrsuje izukrštane motive i pozadine političkih sukoba na različitim nivoima vlasti, preplitanja i saplitanja planova i taktika i nacionalnih ambicija. Piše o lutanjima, nezadovoljavajućim uspesima i promašajima društvene, privredne i kulturne modernizacije južne srpske pokrajine, pravcima i rezultatima emancipacije albanske manjine, sa njihovim dugoročnim posledicama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *