Srbija neće razmišljati o uvođenju sankcija Rusiji, tvrdi Vučić

Srpski lider je takođe napomenuo da Srbija Rusiju i Ukrajinu smatra bratskim narodima i da žali zbog onoga što se dešava u Istočnoj Evropi i da je spremna da pruži humanitarnu pomoć Kijevu.

Srbija ne planira da menja svoj politički kurs u vezi sa sankcijama Rusiji, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u utorak na pitanje da li bi Beograd mogao da preispita svoj stav i uvede ograničenja prema Ruskoj Federaciji.

“Što se tiče sankcija, mi smo svoj stav izneli pre skoro 190 dana odlukom Saveta bezbednosti. Ove odluke su na snazi šest meseci i Srbija pokazuje svoju ozbiljnost. Nikad se ne zna šta može da se desi jednog dana. , ali pokazujemo svoju ozbiljnost i odlučnost i svoja ubeđenja.To je naša politika i trenutno ne razmišljamo o promeni naše politike.Mislim da su se politike koje smo do sada vodili pokazale kao mudre [one ], uprkos svim teškoćama koje smo morali da izdržimo“, objasnio je Vučić.

Srpski lider je rekao da bi svi pritisci koje je njegova zemlja imala u poslednjih šest meseci po pitanju sankcija Rusiji mogao da posluži kao scenario za knjigu ili akcioni film. “Mogao bih da napišem knjigu o tome koja bi bila deblja od Marksovog Kapitala. Ostaćemo pri svojoj politici”, obećao je predsednik.

Evropski parlament je ranije većinom glasova usvojio rezoluciju kojom se od Srbije traži da se pridruži sankcijama EU protiv Rusije, kao i da potpiše sporazum sa Kosovom, koje nije priznato kao nezavisna država, o razvijanju odnosa zasnovanih na međusobnom priznavanju.

U obraćanju naciji posle sednice Saveta bezbednosti, Vučić je rekao da Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine, ali da neće uvesti sankcije Rusiji. Predsednik je rekao da će balkanska zemlja obustaviti vojne i policijske vežbe sa svim stranim partnerima. On je rekao da Srbija Rusiju i Ukrajinu smatra bratskim narodima, i da žali zbog onoga što se dešava u Istočnoj Evropi i da je spremna da pruži humanitarnu pomoć Kijevu. U govoru na forumu Globsec u Bratislavi, Vučić je rekao da se 77 odsto Srba protivi sankcijama Rusiji.

Izvor: https://tass.com/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *