VUČIĆ NA OTVARANJU DEONICE ORLOVAČA- STRAŽEVICA: Od 18 sati će biti puštena u saobraćaj

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje otvaranju sektora B5 obilaznice oko Beograda od petlje Orlovača do tunela Straževica.

– Mnogo gubimo na ovom delu, važno je da sve bude spremno za sledeću letnju sezonu- naglasio je Vučić.

– Ne gledam samo kao građanin, već razmošljam i o novcu- rekao je Vučić.

– Dnevno će ovuda da se vozi po 500-600 kamiona samo iz Pančeva, ali to su ogromne pare. Danas gradimo 10 saobraćajnica i samo jednom nisam zadovoljan. Nismo odustali ni od jednog projekta i sve redovno isplaćujemo. Voleo bih da Fruškogorski koridor ide bolje. Tu ima i naše krivice i onih koji su dobili posao- rekao je Vučić.

Predsednik je krenuo u obilazak obilaznice i usput razgovara sa izvođačima.

– Radimo li vredno prema Bubanj potoku i da li možemo da stignemo to u roku? – pitao je predsednik direktora kompanije “Azvirt” Ahmeta Murata Turkoglua.

Obraćanje predsenika Vučića

Vučić se obratio prisutnima i rekao da je napredak Srbije očigledan.

– “Ako želite da se obogatite izgradite put”, to je kineska poslovica koja trenutno najbolje opisuje Srbiju poslednjih godina- rekao je Vučić.

– Jasno je da Srbija hita u budućnost- naglasio je Vučić i dodao da je obilaznica oko Beograda najvažnija.

– Ne možete da radite ako nemate strast, posebno sam ponosan i na izvođače radova i zahvalan sam im- dodao je on.

– U uslovima kad bukti rat u celoj Evropi Srbija ima snage da radi i da gradi i da gradi 10 saobraćajnica. Morate da budete ponosni na našu zemlju. Ljude pozivam da večeras vide kako je ovo moderno izgrašeno. Nadam se da ćemo u martu da se obradujemo završnim radovima na obilaznici oko Beogarada- naglasio je Vučić.

– Kroz izveštaj ministra Malog mogli ste da vidite fer raspodelu novca večitim rivalima. Mnogo manje novca smo dali u centralnu Srbiju, ali morali bismo više i na sever. Kad uporedite ulaganje u Niš sa ulaganjem u Zvezdu i Partizana, moraćemo da uskadimo ulaganja u centralnu srbiju nauštrb Beograda. Činjenica je da smo pomogli klubovima da se takmiše na Evropskoj sceni. To ne bi bilo moće da nema podrške države i mislim da je to fer. Sa tačnim iznosom smo izašli i kad je porez u pitanju, ali svi će morati da plate porez. Veliki su dugovi ali verujem da će moći da plaćaju svoje obaveze. u protivnom, uslediće blokada i steča. Pomoći ćemo ali da ne izlazimo iz okvira pravilne raspodele. Oni svoje obaveze moraju da izmire i želimo im puno uspeha.

Priprema za zimu

– Što se tiče priprema za zimu, one teku. Ali, kako da vam kažem kako teku pripreme kada je danas gas preko 1000? Zavrnuto je nešto na Severnom toku – iste sekunde u jednom danu skoči cena 15 odsto. Radimo sve što možemo, ali da ljudi razumeju, to su nemoguće borbe-rekao je Vučić.

– Kukao sam i plakao dok nismo našli rešenje, krvarili smo 10 do 12 miliona na mesečnom nivou. Država krvari.

– Što se tiče primanja, imaćemo dobre stavri za ljude. Imaćemo razgovor sa MMF- om. Sad smo u najpovoljnijoj poziciji. Zato želim da kažem nešto za penzionere: Imaće najveće povećanje u proteklim godinama. Pričam o stalnom povećanju. Neće biti manje od 17-18 posto. Dragi penzioneri, najkasnije od 1 januara imaćete povećanje.

Što se tiče plata i minimalaca, on je rekao da se ne možemo igrati kao neki da povećavamo javni dug.

– Gledaćemo da povećamo minimalac, ali na teret države, da se ne opterete poslodavci. Očekujemo da povećanje bude dvocifereno preko 12, 13 možda i 14 odsto. Povećanje neće biti malo, ali neće ni ugorziti investcije i stopu javnog duga. Prosečna plata za 7-8 meseci ide na 710 evra – naveo je Vučić i najavio i dvocifreno povećanje plata u javnom sektoru.

Govoreći o nabavci energenata, Vučić je rekao da država sprema milijardu evra, ali da nije siguran hoćemo li moći da zapušimo sve rupe.

– Ne samo da ne prodajem EPS. nego hoćemo da kupimo- rekao je Vučić.

– U pregovaračkom okviru se piše o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine. Međusobno priznanje nam ne odgovara. Možemo da ne prihvatimo. Znam da su pravda i moral i istina na strani Srbije. Značajno je, ne mogu da negiram značaj opštih akata koje diktira EP. Nadam se da će vlada i parlament Srbije potvrditi sve što sam sad rekao- rekao je Vučić.

Vučić je prisustvovao otvaranju novog dela obilaznice oko Beograda i tom prilikom objaviće neke fantastične, ali i neke jako teške vesti. Kako se saznaje, šef države će upoznati javnost sa detaljima krizne politike.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *