I SANKCIJE, I KOSOVO

DIPLOMATSKA OFANZIVA ZAPADA

Kako nas je slepo praćenje „bezalternativnog“ puta u Evropsku uniju dovelo do toga da od politike „i Kosovo, i EU“ dođemo do situacije u kojoj se od nas traži „i Kosovo, i sankcije“

Razmišljate kao Aljbin Kurti – ključni je argument prozapadnog novinara Zorana Ostojića kada se upinje iz petnih žila da objasni kako bi uvođenje sankcija Rusiji bilo od najvišeg srpskog interesa, jer bi se u suprotnom naša država našla izolovana, što odgovara jedino privremenim vlastima u Prištini i njihovom premijeru. Prema njegovom mišljenju, dakle, svako ko se protivi sankcijama Rusiji Srbiji misli onoliko dobro koliko joj misli „kosovski premijer“, jer bismo, u slučaju da se ne povinujemo direktivama iz Brisela i drugih zapadnoevropskih prestonica, postali odbačeni i u nemogućnosti da se izborimo za svoje interese, među kojima je, naravno, i očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije. Zaista interesantan argument za nekoga ko se predstavlja kao veliki borac za srpski interes, pa samim tim i teritorijalni integritet države. Ako ni zbog čega drugoga, onda zbog činjenice da takozvano Kosovo i dalje nije nezavisno (u punom kapacitetu) najpre zahvaljujući podršci koju Srbija dobija od Rusije u Savetu bezbednosti UN, ali i šire. Šta mislite da bi se dogodilo ako bi Srbija odlučila da se svrsta uz svoje „zapadne partnere“, da ne kažemo „prijatelje“, i povukla jedan toliko neprijateljski potez prema Rusiji? Ko bi se tome još više radovao nego „međunarodnoj“ izolaciji Srbije?

NEIZVESNOST UBIJA Koliko bi Aljbin Kurti zaista bio nesrećan ako bi Srbija popustila pred ucenom da uvede sankcije Rusiji i odrekne se svog istinskog prijatelja i, slobodno ćemo reći, zaštitnika u međunarodnoj areni, najbolje je pokazala mini balkanska turneja novog nemačkog kancelara Olafa Šolca i poruke koje je tom prilikom uputio. U suštini, ništa novo i neočekivano, ali zaista prvi put tako jasno i glasno izrečeno, što opet nekima nije dovoljno da shvate kako stoje stvari. To je jedan prijatelj vašeg autora slikovito opisao sledećom pričom: „Sumnjao čovek da ga žena vara, pa angažovao privatnog detektiva da je prati. Posle nekoliko dana detektiv mu podnosi izveštaj – Ono što sam video neće vas baš obradovati. Popeo sam se na krov susedne zgrade i čekao. Došao je neki tip kod vaše žene, doneo buket cveća. Onda sam gledao kroz prozor, večerali su, pili šampanjac, onda malo plesali… Posle su prešli u spavaću sobu, skinuli se do gole kože, legli zajedno! Eto! – A dalje? – Dalje nisam video, ugasili su svetlo. – Nisi, dakle, video da vode ljubav? – Pa, kažem, kad su goli legli u krevet, ugasili su svetlo! – A da vode ljubav, nisi video svojim očima? – Pa, nisam. – Oj, Gospode, dokle ta neizvesnost!?“
Stvarno treba biti slep, gluv i glup pa ne shvatati ono što bi svakome ko ne koristi neki ozbiljan psihološki mehanizam odbrane bilo jasno kada „prijatelj“ Šolc doslovce kaže: „Nezamislivo je da dve države koje se ne priznaju mogu da postanu članice Evropske unije.“ Iako mu je promaklo važno pitanje može li jedna „država“ koju ne priznaje pet članica EU da postane deo „evropske porodice“, njegova poruka ne gubi na značaju. Valjda računa da će mu (im) biti lako kad ubedi Srbiju, da ubedi i Španiju i ostale.
Zahvaljujući toj izjavi, Šolcova poseta Srbiji mogla bi se smatrati diplomatskim fijaskom, jer je predsednik Srbije Aleksandar Vučić isto tako otvoreno i jasno s očiju skinuo veo „neizvesnosti“ prevarenog muža. Nemačkom kancelaru je odgovorio u duhu Svetog Vukašina Klepačkog („Samo ti, dijete, radi svoj posao“): „Nemojte da se ljutite što je naš odnos prema Kosovu drugačiji od vašeg, jer onoliko koliko vi volite teritorijalni integritet Ukrajine, Srbi vole teritorijalni integritet Srbije. Izvinite.“ Ovakav stav ne samo nemačkog kancelara Šolca nego i drugih zapadnih zvaničnika, Vučića nikako ne bi trebalo da čudi, ali je on, ipak, izrazio veliko čuđenje, što je više deo diplomatske igre nego stvarne zaprepašćenosti nečim što, iako do sada nije ovako otvoreno rečeno, već decenijama jasno lebdi nad našim glavama. Setimo se samo tek u nijansi drugačije poruke koju je u Beograd krajem februara 2010. doneo tadašnji šef francuske diplomatije Bernar Kušner: „To nikada nismo krili – jer s prijateljima razgovaramo otvoreno – Srbija, kao i bilo koja druga zemlja-kandidat, treba da reši svoje probleme sa susedima, sa svim svojim susedima, pre nego što uđe u EU.“ A onda je dodao da je „kosovska nezavisnost za Francusku nepovratna“. Suštinska razlika između te dve posete i te dve poruke je što se Vučić, za razliku od Tadića, našem „zapadnom partneru“ ovaj put izvinio što neće moći da mu izađe u susret.
Ne vide, međutim, svi Šolcov nastup na ovaj način. Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose, koji je razgovor Vučića i Putina uporedio s dijalogom „narkomana i dilera“, u Šolcovom primeru ne uviđa ništa negativno, naprotiv. Prema njemu, to je tek jedna „lekcija Vučiću da se o statusu mora razgovarati“. Taj zaključak je utemeljen u realnosti koliko i onaj argument s početka teksta. Janjić bi trebalo da je svestan da je, s jedne strane, i za Nemačku „kosovska nezavisnost nepovratna“, a s druge da je pre svega Prištini nužno održati lekciju o neophodnosti dijaloga, a tamo takvih tonova i nije bilo. Ali ove činjenice ne odgovaraju tezi da su države EU naši prijatelji, pa utoliko gore po njih, misli verovatno Janjić.

BRISELSKA FATAMORGANA Novinar nemačkog lista „Frankfurter algemajne cajtung“ Mihael Martens ocenio je pred Šolcov dolazak u Beograd da on ne donosi ni štap, ni šargarepu. Istina je da evropske šargarepe odavno više nema, pa se njihovi zvaničnici trude da je nekim alhemijskim procesom stvore ni iz čega, te pregovaračka poglavlja pretvaraju u „klastere“, predlažu nekakvu „Evropsku političku zajednicu“ (Emanuel Makron) kojom bi se državama što teže članstvu u Uniji samo na vrat stavio am neophodnosti slepog praćenja evropske spoljne politike, dok EU prema njima ne bi imala nikakvu odgovornost, ili „postepenu integraciju“, što je ideja izneta u austrijskom „non-pejperu“ objavljenom pred dolazak austrijskog ministra za evropske i međunarodne poslove Aleksandera Šalenberga. Istina je, međutim, i da je u nedostatku štapa, Šolc u Beograd očito poneo „nož“ u vidu zahteva da Srbija uvođenjem sankcija Rusiji prvo izvrši sepuku, a potom sebi iščupa srce prihvatanjem nezavisnosti Kosova i Metohije.
Taj sepuku sankcijama nam priželjkuju i traže i neki domaći akteri. Ministarka Zorana Mihajlović, na primer, „decidno i oštro“, da citiramo Vučića, ističe da nema „ni trunku dileme da Srbija treba da uradi apsolutno sve“ što Brisel od nje zahteva i da su sankcije Rusiji „u najboljem interesu građana i građanki“. Za „usklađivanje politike sa EU“ i „uvođenje restriktivnih mera prema režimu Vladimira Putina“, što su pomalo ljigavi eufemizmi za sankcije Rusiji, jesu i Radomir Lazović i Dobrica Veselinović iz pokreta Ne davimo Beograd, odnosno koalicije „Moramo“, jer je „pitanje osude rata, moralno i etičko pitanje oko kojeg nema nejasnoća“. U svoj svojoj „moralnosti i etičnosti“ (pleonazam) njih dvojica „mrzitelja rata“ imaju i dodatni, lični motiv da budu protiv „zločinca“ Putina, čije su „marionete“ njihovog „druga Gundija“, Britanca Ejdana Eslina, osudili na smrt zbog učešća u borbama u Ukrajini. To pseto rata je, prema svedočenju njihove saborkinje Teodore Gavran, boravilo kod njih u gostima tokom transfera sa sirijskog fronta na ukrajinsko ratište.
Sličnih su stavova i drugi srpski natoljupci, pa visoki funkcioner Stranke slobode i pravde Borko Stefanović izjavljuje da je uvođenje sankcija Rusiji stvar svrstavanja na stranu „reda i civilizacije“, dok njegova koleginica Marinika Tepić smatra da „nema dileme da Srbija mora, kao što je i uvek bila, da se okrene Zapadu i pravoj strani“. Ne znamo na koje „okretanje Zapadu“ Tepićeva tačno misli. Da li na ono od 25. marta 1941. koje je kažnjeno dva dana kasnije? Možda smo Zapadu bili okrenuti dok nas je 1999. bombardovao, ili dok je nad nama sprovodio brutalne i bezobzirne sankcije? Tako misli i Dragan Šormaz: „Životom svojim sam ubeđen da bi nam EU i SAD pomogli oko jeftine cene gasa i energenata.“ Takva slepa i bezuslovna ljubav je, zaista, za poštovanje.
Vratimo se, na kraju, na premudrost s početka ovog teksta. Ako je smislena ideja da oni koji su protiv sankcija Rusiji „razmišljaju isto kao Kurti“, onda se može reći i da oni koji su za sankcije Rusiji razmišljaju kao Hitler, jer su za ujedinjenu Evropu u pohodu na Istok. Da ne pominjemo to što nas takvim pristupom dovode u opasnost da prođemo kao taj pobornik „reda i civilizacije“, kako kaže Borko Stefanović.

3 komentara

  1. Što rekao Ajnštajn, samo je ljudska glupost bezgranična. Ako je u pitaeu samo glupost, a ne izdaja sopstvene zemlje i još mnogo toga.
    Zaista, zar se niko u ovoj zemlji ne može pozvati na odgovornost zbog pozivanja na otvoreno gaženje Ustava Srbije? A može da odgovara, recimo, ukoliko se javno izjasni protiv pederskih brakova, ili negira postojanje više od dva pola, ili ako se ne povinuje dekretom uvedenoj “ravnopravnosti” polova pukim nasilnim pretvaranjem svih zanimanja u muškom rodu u obavezan i ženski oblik? – što gramatika srpskog jezika ne poznaje, a ni narod nije imao problema, sve do oduzimanja pameti odlučiocima o tome šta je “korektno”? Ili da načini grdnu štetu EPS-u, a da se ponaša “ni luk jela, ni luk mirisala” i ni – dlaka s glave?

    Treba li podsetiti predsednika da je, tek pre neki dan, položio zakletvu, i kakvu je zakletvu dao?

    A sve će ovo proći; samo malo strpljenja. Alternativa postoji: to je odustajanje BEZALTERNATIVNOG EVROPSKOG PUTA!

  2. Anželika-Nikolina Kučinar

    Ginem majko za Kosovo moje…
    Ne plači majko na uranku bijelom
    Već hladne vode za izvora donesi
    I jedan buket poljskog cvijeća ponesi
    Da mi kose duge plave njime ukrasiš
    I nemoj sine da ugasiš kandilo pred ikonom
    Kada krenem da život položim na Kosovo sveto
    Neka Hristovo tijelo vaskrslo i raspeto
    Ti pred očima bude kada počnu kuge i beštije da te plaše
    Dragi uzmi sve uspomene naše i stavi kraj svijeće
    Nek mirišu ruže i cvijeće u našoj sobi
    Nemoj suzu jednu da pustiš niti da izustiš slovo
    Idem da ginem za namučeno Kosovo
    Ne plači brate nego ponosno mi govor održi
    Na sveti Vidovdan kada me budu mačem posijekli
    Sveti Oci davno su rekli da bez muke nema spasenja
    Neka na mom stradanju nikne sloboda za naša pokolenja
    Oče što počivaš pod humkom zemlje teške
    Pripremi mi doček ako si blizu raja
    Doći ću ti nasmijana bosa i pješke
    Sa mirisom jorgovana iz toplog maja
    Ne plačite drugovi kada me plugovi tuđina zakače
    Za junačkim srcem se pjeva a ne plače
    Već kod svetog Ostroškog sveca
    Za mene se molite i vi i vaši stari i djeca
    Evo vojnik Hristov u oklopu me majko zove
    Da među sive sokolove dušu mi izvede
    Blijede ruke na prsima nek mi duhovnik sklopi
    I pokropi tijelo vinom crvenim kao božura latice
    I ti sine bijelo mi lice umij osmjehom svojim
    Ne bojim se smrti već života u muci i strahu
    Pepeo pepelu a prah prahu mora da se vrati
    Raduj se sine majka će ti na Kosovu za Hrista
    Krv
    Suze
    Dati
    Odoh majko na Kosovo Sveto da ginem
    Ako Bog da i sa sedmog koljena da skinem
    I kletve i grijeh i očistim svaku ranu
    Na uranku o Vidovdanu kada božur rumeni
    Cvjeta
    Miriše
    Na Kneza Lazara stope i svetih mučenika rane
    Odoh sine a ti se moli i misli na me..
    Na Kosovu da mi uvojci plavi gnijezdo sviju
    I oči zelene sa neba čistog Vječnost piju…

  3. unutrašnji dijalog, glas naroda

    I sankcije, i Kosovo (diplomatska ofanziva zapada)

    Slepo praćenje puta “EU nema alternativu”. Dovelo je Srbiju do toga da joj se otme KiM i vrši pritisak da Srbija uvede sankcije Rusiji, i stvaraju drugi separatistički potencijali da ugrožavaju nacionalne interese Srbije (otvorena pandorina kutija). Tako je bilo i pre stupanja na snagu Briselskog sporazuma: Od EU preduslov je bio da se prvo prihvate “EU standardi”, a nakon toga “rešava status Kosova”. Medjutim odmah se krenulo sa rešavanjem statusa Kosova – u startu 2013 je prihvaćen i potpisan Briselski sporazum kojim je Kosovo dobilo sve državne atribute sa integrisanom granicom da se zaokruži tzv. država Kosovo – ali se to u naslovu sporazuma tretira-tumači kao “normalizacija odnosa Beograda i Prištine (da se vlasi ne dosete da je Kosovo dobilo statusne-državne atribute). ZAŠTO JE u startu potpisan Briselski sporazum (protivno pravnim-zakonskim regulativama) – a ne na kraju kada obe strane, Srbija i Kosovo “usaglase stavove-sporazum” – kada je po odredbama sporazuma očigledno da će Srbija na unutrašnjem političkom planu izgubiti-predati Kosovo (KiM) Albancima-Šiptarima? Jeste da se Rezolucijom SB UN-a R-1244 KiM tretira kao sastavni deo Srbije – ali šta će Briselski sporazum kojim se otima KiM od Srbije – a pozivamo se na R-1244 da smo sačuvali KiM? Sada se na spoljnom političkom planu vodi politička bitka da Srbija i Kosovo pronadju “kompromis” za potpisivanje “sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova” – koji će Kosovu poslužiti za punopravno članstvo u SB UN-a. Bez toga nema pristupanja Srbije u EU.
    Postavlja se pitanje zašto Srbija ne odbaci Briselski sporazum koji je doveden pred svršen čin da Srbija izgubi KiM? ZAŠTO NIJE “normalizacija odnosa” da se vrate 250.000 proteranih Srba na KiM?

    Cilj NORMALIZACIJA ODNOSA je takodje i Inicijativa “Otvoreni Balkan” koja se uzdiže spektakularno na velike-istorijske visine, a uloga je “ekonomski odnosi”: promet ljudi, usluga, robe i kapitala, priznanje diploma, radna mesta. Zakonski se planira da se, na primer Albanci zapošljavaju i naseljavaju u Beogradu-Srbiji, koji če Srbi da idu na Kosovu da žive i rade? Kada se zna da je za 50 godina preko 300 hiljada albanaca-Šiptara maseljeno da rade i žive u Beogradu-Srbiji – a za taj period nijedna srpska porodica iz Beogeada-Srbije nije otišla u šiptarsko okruženje na KiM da živi i radi? Zašto Srbija nije dogovorila “recipročne mere”: (1:1) na 1000 zaposlenih Albanaca u Srbiji – da se 1000 Srba zaposle na Kosovu? Uostalom, pre inicijative OB regulativu ekonomskih odnosa vešio je CEFTA SPORAZUM koji je još na snazi. TAKODJE, sve Rebublike u Titivoj Jugoslaviji (do raspada, bile su otvoreni Balkan) imale su tretirane otvorene granice kao administrativne linije – totalno otvorene-opšta sloboda kretanja (naravno i ekonomska, trište rada itd.), pa nije bilo euforičnog hvalisanja.
    I MAKRONOVA INICIJATIVA: “Evropska politička zajednica” u kojoj će automatski priključiti i Srbiju – ima za cilj (možda u dogovoru sa SAD) da političke odluke donosi konsenzusom EP Zajednica u kojoj mora pozitivno i Srbija da glasa – a to će implicirati odluke “medjusobnog priznavaja” Srbije i Kosova koje kao dve države da udju u EU. Da skratim. Hvala na razumevanju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *