ЕПС шири капацитете за ОИЕ – Почиње градња ветролектране у Костолцу

Изградња прве ветроелектране „ЕлектропривредеСрбије“ почела је уводним састанком са представницима компаније „Сименс Гамеса“, која ће испоручити и поставити ветрогенераторе снаге 73 мегавата у Костолцу.

– Надам се да ћемо ветропарку у Костолцу пустити у рад најкасније за 26 месеци.ЕПС ће са партнерима урадити све да се тај рок скрати колико год је могуће, али не на штету квалитета радова, него да , на обострано задовољство , што пре имамо на мрежи ветропарк у власништву ЕПС-а. Верујем у ово што радимо и то је основа за успех пројекта – рекао је Мирослав Томашевић, в. д. директора ЈПЕПС на уводном састанку.

Томашевић је истакао да је ЕПС стабилан и да ће као и до сада наставити да буде окосница развоја економије и индустрије Србије. Прва ЕПС-ова ветроелектрана са 20 генератора укупне снаге 73 мегавата простираће се локацијама Дрмно, Петка, Ћириковац и Кленовник, на простору затворених површинских копова и одлагалишта огранка „ТЕ-КОКостолац“. Укупна вредност пројекта износиће око 114 милиона евра, од којих се 80 милиона евра финансира из кредита Немачке развојне банке KfW.  Стјепан Черкез , председник управе „СименсГамесаРЕ“ захвалио је на поверењу и прилици да реализујуЕПС-ов пројекат.

-Веома озбиљно смо схватили задатак и у екипу смо укључили стручњаке који су већ радили на пројектима сличне комплексности. Озбиљно смо схватили питање рокова и крећемо са реализацијом – рекао је Черкез. Према ранијим проценама, ветропарк у Костолцу производиће око 115 милиона киловат-часова електричне енергије годишње, што је довољно за снабдевање око 30.000 домаћинстава. Стручни надзор над пројектом поверен је конзорцијуму који предводи „New Energy Solutions“ , а директор те фирме Милош Цолић истакао је да су до сада успешно радили на реализацији пројеката градње 80 одсто од укупно 400 мегавата ветропаркова у Србији. Уводном састанку су присуствовали и представници компаније СГС, задужене за контролу квалитета и велики број стручњака укључених у реализацију пројекта.

Представници стручних тимова ЕПС и „Сименс Гамеса“ обишли су и локације за будуће ветрогенераторе и на тај начин је почела оперативна фаза пројекта. Предвиђено је да на локацији Дрмно буде седам стубова са ветрогенераторима, на локацији Петка три, на локацији Ћириковац четири и на локацији Кленовник шест стубова. Пројекат ветропаркКостолац реализује се у складу са стратешким цилјевима у области обновлјивих извора енергије који су утврђени Стратегијом развоја енергетике Републике Србије до 2025. године са пројекцијама до 2030. године, а који се пре свега односе на повећање удела енергије из обновлјивих извора енергије у бруто финалној потрошњи. Влада Републике Србије је ЕПС-ов ветропарк прогласила пројектом од националног значаја.

ЕПС је деценијама посвећен улагањима у „зелену“ енергију и електрична енергија из обновлјивих извора енергије чини око 30 одсто укупне производње. У просеку ЕПС-ове хидроелектране укупне снаге 3.015 МЊ произведу око 10,6 милијарди киловат-часова „зелене“ енергије годишње. У саставу ЕПС је 15 хидроелектрана са 49 хидроагрегата, 1 реверзибилна хидроелектрана са 2 агрегата, 1 пумпно постројење са 2 пумпе и 16 малих хидроелектрана. ЕПС анализира потенцијалне локације и за будућеветропаркове на свом земљишту.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *