КАКО ЈЕ НАТО ПРЕВАРИО РУСИЈУ: Џентлменски договор који је показао да на Западу нема џентлмена

Гаранције о неширењу НАТО на исток нису дате формално, већ је у питању џентлменски договор, рекао је за РИА Новости Станислав Белен, професор Института за међународне односе Варшавског универзитета.

Стални представник Русије при УН у Женеви Генадиј Гатилов је недавно у интервјуу за исту агенцију рекао да је неширење НАТО на исток приоритет за Русију, и да ће бити тешко водити дијалог са Западом о питањима европске безбедности док Москва не добије гаранције.

– Питање гаранција о неширењу НАТО на исток остаје актуелно. Није било чврстих формалних обавезивања, и то се мора директно рећи. Ситуација је била таква каква је била и не треба се освртати на тадашње прилике кроз модерну призму, већ из угла услова који су тада важили – рекао је Белен поводом 15. годишњице говора руског председника Владимира Путина на Минхенској безбедносној конференцији.

ЗАПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ФЕЈСБУКУ

Он је подсетио да је крајем 1980-их и почетком 1990-их Совјетски Савез био у жалосном стању.

– Совјетски Савез је био у таквом стању агоније пре распада, да су сви предлози које су упућивали западни лидери узимани здраво за готово. И углавном су у питању била усмена уверавања. Ми то зовемо џентлменским споразумима, или “уз часну реч” – рекао је саговорник руске агенције.

То су била обећања која су најчешће давана у лично име тих лидера – САД, Велике Британије, Француске и Немачке. Заједно са генералним секретаром НАТО, уверавали су Горбачова да Запад неће претендовати да шири свој оперативни простор на друге земље, осим тада уједињене Немачке – додао је он.

– Постоји мишљење да часна реч, односно џентлменски споразуми постоје док живе они који су их дали. То значи да су у питању лични договори, дати у име оних који се договарају, а не у име држава које морају да их поштују по закону, или следеће генерације лидера – примећује Белен.

Истовремено, напомиње да није реч о формалним договорима.

– Око тога се сви споре. То нису били формални споразуми, већ само неформалне гаранције. Русија већ дужи низ година инсистира на тим обећањима, а на Западу нажалост одговарају да они који су дали та обећања и државе које су предмет договора више не постоје. Нема Совјетског Савеза – рекао је он, и додао:

– Запад је једноставно искористио слабост Русије деведесетих за своју експанзију и то методом свршеног чина, не тражећи ничију дозволу – закључио је он.

Крајем 2021. Русија је објавила нацрте уговора са Сједињеним Државама и споразума са НАТО о безбедносним гаранцијама. Москва захтева од западних земаља правне гаранције да се НАТО неће ширити на исток, да неће бити придруживања Украјине том блоку и успостављања војних база у постсовјетским земљама.

Предлози садрже и клаузулу о неразмештању ударног наоружања НАТО у близини граница Русије и повлачењу снага алијансе у источној Европи на положаје из 1997. године. Касније су САД и НАТО упутили Москви писмене одговоре на предлоге Русије за безбедносне гаранције.

Најновије информације читајте у категорији ВЕСТИ.

Један коментар

  1. Stoltenberg says that NATO is a defense alliance and most in the world know that it is an offensive organization! Who is lying here or Stoltenberg and company think that everyone in this world is crazy! NATO’s aggressive offensive occupying war machine under the American hat!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *