ПРАВНО НАСИЉЕ ЗА РАЧУН “РИО ТИНТА” – Уставна иницијатива за трајно укидање Пројекта „Јадар“

фото: Медија центар Београд

Да ли „Рио Тинто“ цео депозит јадарита у долини Јадра већ представља као приватно власништво те компаније?

Посланици Народне скупштине Републике Србије изгласали су измене и допуне Закона о референдуму и Закона о експропријацији и тиме су створили могућност да мали број људи одлучи о ономе што је јавни, национални интерес, а Влади Србије дали дискреционо право да без унапред прописаних критеријума проглашава пројекте од посебног значаја.
Само два дана пре изгласавања спорних закона новинарима су се на конференцији у Медија центру обратили Звездан Калмар из Коалиције за одрживо рударство у Србији (КОРС) и Марија и Момчило Алимпић из удружења Заштитимо Јадар и Рађевину – Крупањ. Образлажући своју Уставну иницијативу, они су јавности предочили захтеве које су упутили Влади Србије и саопштили да су од савесних запосленика у „Рио Тинту“ добили важна документа која се односе на Пројекат „Јадар“ о којима ће сукцесивно обавештавати јавност, а која су већ склоњена код поверљивих људи у земљи и иностранству.
„Од Владе Републике Србије захтевамо: 1) да повуче из процедуре Закон о експропријацији и да онемогући проглашавање јавног интереса за приватне, а посебно рударске пројекте; 2) да се ван снаге стави Просторни план Града Лознице, али исто тако и План посебне намене за Пројекат ’Јадар’; 3) да се Уставни суд коначно позабави противуставношћу Закона о рударству у делу који омогућава проглашење јавног интереса за приватне рударске пројекте и да оваква проглашења јавног интереса стави ван снаге“, навели су они.
Као подносиоци Уставне иницијативе, лидери поменутих удружења оценили су да измене и допуне Закона о референдуму и Закона о експропријацији отварају могућност да мали број људи одлучи о ономе што је јавни, национални интерес, а Влади Србије даје дискреционо право да без унапред прописаних критеријума проглашава пројекте од посебног значаја и да то постане основ за експропријацију по хитном поступку било чије имовине, што Србију може да уведе у хаос несагледивих размера.

Захтев за оцену уставности Пројекта „Јадар“ у делу који се односи на омогућавање проглашења јавног интереса за приватне рударске пројекте чије проглашење омогућава противуставни Закон о рударству и геолошким истраживањима, а који је КОРС са Заштитимо Јадар и Рађевину уложио 3. марта 2021, налази се на разматрању у Уставном суду.
„Сада је потпуно јасно да је наша Уставна иницијатива коју смо тада уложили, а која се односила на противуставност могућности проглашења јавног интереса и експропријације за приватне рударске и друге пројекте, заправо прорекла ситуацију у којој се данас налазимо када парламент РС на противуставан и недемократски начин хоће да усвоји нови Закон о експропријацији, који ће правно насиље какво врши за рачун ’Рио Тинта’ проширити и на све друге приватне рударске компаније и друге врсте делатности“, рекао је Звездан Калмар из Коалиције за одрживо рударство у Србији.
Додао је да су Уставну иницијативу покренули против одлуке Града Лознице да у Просторни план града „уцрта“ пројекат експлоатације и обраде руде јадарита противно Уставу и законима Србије, а посебно у делу који се односи на обавезу израде Стратешке процене утицаја на животну средину, те да је тај просторни план на тежак начин прекршио позитивну регулативу Србије и да није урађен у складу са Законом о планирању и изградњи, односно Правилником о поступку израде просторних планова.
Марија Алимпић из удружења Заштитимо Јадар и Рађевину – Крупањ обавестила је новинаре да је од извесне савесне особе из „Рио Тинта“ добила на десетине гигабајта материјала кључно значајног за компанију а који се скрива од јавности.
„Ми не знамо ко је та савесна и одговорна особа, али смо сва та документа ископирали и дали их поверљивим људима у земљи и иностранству. У наредним данима обавештаваћемо јавност о садржају тих докумената. Већ сада могу да кажем да смо наишли на податак да ’Рио Тинто’ планира радни век рудника на период од 97 година, а то указује да директорка Весна Продановић не говори истину када каже да је тај радни век 60 година. Такође је интересантно да компанија у једном од докумената још из 2014. године тврди како је цео депозит јадарита у долини Јадра њихово приватно власништво, и тако то представља и њиховим инвеститорима и свим другим сарадницима, а то је кршење Устава и закона Републике Србије, јер све што је испод земље припада искључиво држави Србији и њеним грађанима. Дакле, сад се полако одмотава клупко велеиздаје од пре много година уназад. ’Рио Тинто’, што одавно тврдимо, нема ни завршен пројекат, јер наводи многобројне проблеме неотклоњених ризика, почев од сагоревања дизела и емисије његових честица у самом руднику до отпадних вода у којима не могу да смање присуство честица бора. Депонија у долини Јадра им је такође огроман проблем, као и пречишћавање отпадних вода. Из докумената произлази и да ће у две смене у руднику бити запослено свега 312 људи, а због којих ће директно бити угрожено најмање 10.000 пољопривредника у долини Јадра.“

Један коментар

  1. Nase je litijum ali sta nam vredi kad nemamo para ni masina da ga izvucemo to mu dodje isto kao i da ga nema.

    1
    2

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *