IZLOG KNJIGE

Konstantin Petrović
POSLEDNJA VEZIROVA NOĆ
Vulkan izdavaštvo, Beograd

Ovo je priča o životu velikog vezira Mehmed-paše Sokolovića. Autentični istorijski događaji oblikovani su snažnom imaginacijom autora, a sve to sa nastojanjem da se prikaže sudbina čoveka koji je od detinjstva bio razapet između Istoka i Zapada, i čiji je život ostao trajno obeležen znakom ambivalencije. O sudbini Mehmed-paše Sokolovića zapisano je bezbroj priča, i sve one osvetljavaju njegov lik iz različitih uglova posmatranja i tumačenja. Ipak, na stranicama ove knjige čitalac će pronaći dosad nenaslikani portret velikog vezira, jer se ovoga puta klupko života odmotava od poslednje vezirove noći. Kako izgleda kraj kad ga onaj kome je dodeljen ni ne sluti? Čemu je stremio, čemu se nadao i o čemu je snevao neustrašivi Mehmed-paša Sokolović u poslednjim trenucima života?
Autentični istorijski događaji oblikovani su snažnom imaginacijom autora, a sve to sa nastojanjem da se prikaže sudbina čoveka koji je od detinjstva bio razapet između Istoka i Zapada, i čiji je život ostao trajno obeležen znakom ambivalencije.

Noam Čomski
JER MI TAKO KAŽEMO
Službeni glasnik, Beograd

Reč je o autoru koji, kao oponent, utiče na kreiranje američke strategije, a istovremeno je u toj zemlji izložen specifičnom vidu cenzure – njegovih tekstova nema u uglednim časopisima i tiražnim novinama, dostupni su isključivo na sajtovima sa malim brojem posetilaca, kako ne bi ugrožavali miran „američki“ san prosečnog konzumenta masovne kulture.
„Jer mi tako kažemo“ treća je knjiga u nizu zbirki kratkih eseja koje je Čomski izvorno pisao za New York Times Syndicate i News Service i predstavlja interesantno štivo – kako za one koji se prvi put susreću sa njegovim delom, tako i za poznavaoce njegovog opusa koje zanima šta ima da kaže o najaktuelnijim temama – klimatskim promenama, globalnoj nuklearnoj politici, Iranu, Iraku, Izraelu i Bliskom istoku, državnoj bezbednosti. 

Kosta Dimitrijević
RAZGOVORI SA MILANOM KAŠANINOM
Katena mundi, Beograd

Knjiga razgovora Koste Dimitrijevića predstavlja priređene intervjue koje je Milan Kašanin dao uglednom novinaru Politike. Razgovori su vođeni od kraja šezdesetih godina 20. veka pa do poslednjih Kašaninovih dana. Među brojnim informacijama koje knjiga nudi posebno su bitna sećanja na dane posle Drugog svetskog rata i pritiske kojima je Kašanin bio izložen. Poznati pisac i istoričar umetnosti posebno opširno je govorio o teškoćama bavljenja srpskim srednjim vekom za vreme vladavine komunista. U tom kontekstu, posebno je intrigantan slučaj kada RTS nije hteo da snimi seriju o srpskim srednjovekovnim gradovima.

Milada Paulova
JUGOSLOVENSKI ODBOR
Prometej (Novi Sad) i RTS izdavaštvo (Beograd)

Povest jugoslovenske emigracije u vreme svetskog rata 1914–1918. Sa stanovišta savremene istoriografije, knjiga Milade Paulove ima višestruku vrednost. Napisana na osnovu izuzetno obimnog izvornog materijala, ona sadrži obilje dokumenata nepoznatih ili manje poznatih domaćoj istorijskoj nauci, nezavisno od toga što nije praćena naučnim aparatom. Zatim, napisala ju je strankinja, koja je uz to imala priliku da razgovara sa učesnicima događaja o kojima je govorila, iako je njihov pogled neretko bivao subjektivan.
Ovaj problem dobija pri tome drugačiji smisao ako se ima u vidu da su sagovornici Milade Paulove prenosili svoje stavove, te da u tom kontekstu posmatrano, njeno delo predstavlja važno svedočanstvo, ne samo o procesu stvaranja prve jugoslovenske države nego i o razvoju istoriografije o Jugoslovenskom odboru, neodvojivom od istorijskih okolnosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *