Да се Катја вакцинисала „Спутњиком В“…

Вакцине „АстраЗенеке“ и „Џонсона“ изазивају, додуше ретко, настанак крвних угрушака. У двомилионској Словенији су, међутим, оно што је за произвођаче спорних вакцина само статистика (могућност једне смрти на 100.000 доза) искусили чак три пута у кратком временском периоду

За „Печат“ Љубљане Светлана Васовић Мекина

Погледајте Србију, тамо вакцинишу „Спутњиком В“, који је још гори. То су речи којима је др Андреј Трампуж, познати немачки и словеначки инфектолог, одговорио на питање новинара националне телевизије Словеније који је желео да зна зашто је влада Јанеза Јанше тако дуго вакцинисала народ вакцинама за које се говори да нису потпуно безбедне, попут „АстраЗенеке“ и „Џонсон & Џонсон“. [restrict]

ПРОПАГАНДНИ РАТ Наоко напамет изговорена осуда др Трампужа на рачун вакцине из Русије заправо најбоље разоткрива размере и последице пропагандног рата који се води на Западу против руских и кинеских вакцина, уз оркестрацију податних локалних лекара. Последице те пропаганде су тако погубне и далекосежне да чак ни признати инфектолог, попут др Трампужа, који је радни век започео у Швајцарској, после 15 година наставио да гради каријеру у престижној клиници „Мејо“ у Америци, а последњих година води инфективно одељење у познатој и највећој европској болници Charité у Берлину – није способан да разлучи науку од пуке пропаганде.

„Погледајте Србију, тамо вакцинишу ’Спутњиком В’, који је још гори“: др Андреј Трампуж, инфектолог

Тврдња да је „Спутњик В“ некако „опасан“ и „небезбедан“ толико дубоко прожима претежан део медија и јавности на Западу, да чак и анализе те вакцине, објављене у признатим западним научним часописима испод пера еминентних домаћих (западних) експерата – не успевају да растерају већ уврежене стереотипе који потпирују сумње и неистине.

ВАКЦИНЕ И ПРОТЕСТИ Истина је заправо суровија него што већина обичних смртника широм Европске уније може да наслути – неке вакцине које су добиле „зелено светло“ за употребу унутар ЕУ, на пример вакцине „АстраЗенеке“ и „Џонсон & Џонсона“, изазивају, додуше ретко, настанак крвних угрушака.

У двомилионској Словенији су, међутим, оно што је за произвођаче спорних вакцина само статистика (могућност једне смрти на 100.000 доза) искусили чак три пута у кратком временском периоду. Прво је због вакцине произвођача „Џонсон & Џонсон“ доживела шлог и убрзо преминула супруга словеначког дипломате у Бриселу, потом су због сличних здравствених компликација после ове вакцине лекари једва спасли млађу жену у Словенији, а онда је исти производ био фаталан за 20-годишњу Катју из Љубљане.

Трагичан крај младе Катје био је окидач за низ демонстрација прожетих насиљем против најаве дефакто обавезне вакцинације за све државне службенике у Словенији. Прве демонстрације против нових антиковид мера организоване су путем друштвених мрежа, а почеле су говором Катјиног оца који се обратио окупљеној маси. Објаснио је да је „Катја само желела да себи купи слободу“, зато се вакцинисала једном једином потребном дозом вакцине „Џонсон & Џонсон“ за коју је словеначка влада свима који су се њоме вакцинисали одмах признавала да су „потпуно заштићени“.

Катја, у тренутку када је кренула линијом мањег отпора (и одлучила се за једну, уместо две дозе неке друге вакцине у размаку од три седмице), није слутила да је тиме себи потписала смртну пресуду; да све буде горе, ни лекари који су јој убризгали спорну вакцину нису је упозорили, с обзиром на њену животну доб и већ познате нежељене нуспојаве ове вакцине на млађу популацију, нарочито женску – да мора да изабере другог произвођача.

Очајни отац је, одбацивши изговоре и објашњења надлежних, завапио да његова ћерка „није само број, она је била моја Катја!“, после чега се у почетку миран протест претворио у обрачун полиције и демонстраната, уз обострано насиље, до тада никад виђено у држави на сунчаној страни Алпа.

ПЦТ УСЛОВ Када се подвуче црта, Катјина смрт је попут сенке која се надвила над словеначку владу. Узалуд су се надлежни министри извињавали; све то је само распламсало гнев оних који ионако не желе да се вакцинишу, још нарочито откако је влада премијера Јанеза Јанше недавно донела одлуку да без ПЦТ услова (П – преболео ковид, Ц – вакцинисан, Т – тестиран) није могуће ући у самоуслугу, тржни центар, ресторан, па чак ни сипати бензин на пумпама. Та мера је понукала добар део Словенаца да се вакцинишу баш вакцином „Џонсон & Џонсон“, јер нуди „доказ потпуне вакцинације“ чим се прими прва и једина доза.

Уочи Катјиног случаја у јавности није било довољно познато то да је та вакцина попут бомбе која откуцава: на око 100.000 вакцинисаних деси се један пример стварања крвних угрушака. У Словенији је ову вакцину у кратком року, поткрај лета примило више од 100.000 људи. Међу њима је била и Катја. За њу је то, упркос напорима лекара да јој спасу живот, значило један мождани удар за другим. На крају – смрт.

Када су стручњаци потом анализирали шта се заправо догодило, испливало је на површину да су у бројним другим државама (и у ЕУ) већ обуставили вакцинисање „Џонсон & Џонсон“ вакцином, или ограничили на старије од 50 година. Данска влада је такву одлуку донела још у мају. Сада је и Словенија престала да је користи, али и „АстраЗенеку“, дониравши већ набављене велике количине доза у систем „Ковакс“ – сиромашним (афричким) државама.

ЕВРОПСКА АГЕНЦИЈА ЗА ЛЕКОВЕ А када су се страсти мало смириле, пошто су у свет из Љубљане отишле слике масовних демонстрација и облака сузавца у тренутку када је на Брду код Крања састанчио врх Европске уније са лидерима Западног Балкана, прионуло се детаљнијој анализи безбедности вакцина против ковида. И док је др Трампуж из Берлина жигосао, као најгору, руску вакцину, поједини словеначки медији указали су на бруталну чињеницу да би „Катја данас била још увек жива, да се вакцинисала – ‘Спутњиком В’“.

То у Словенији, међутим, није било могуће, јер Европска агенција за лекове ЕМА руској вакцини још увек ускраћује зелено светло за употребу у ЕУ, а само мали број чланица ЕУ се одлучио, још у време када на тржишту није било довољно вакцина западних компанија, да се отме диктату Брисела и самоиницијативно увезе „Спутњик В“. Разлози за кочење „Спутњика В“ леже како у домену геополитике, тако и себичних интереса држава које на све начине штите економски простор у свом дворишту. Неретко и по цену људских живота – што се у Словенији видело и на примеру Катје.

Занимљиво је да се још много пре њеног трагичног усуда на словеначким друштвеним мрежама развила дебата на тему наводно „недовољно испитаних мРНК“ вакцина (каква је „Фајзерова“), при чему су многи тврдили да би се, да могу, радије одлучили за вакцину каква је „Спутњик В“. Али не могу, јер актуелна словеначка влада гаји анимозитет према Русији и побожно се држи смерница ЕМА којој „Спутњик В“ никако није по вољи.

ПИТАЊЕ БЕЗБЕДНОСТИ Ту се, јасно, наметнуло и питање да ли је „Спутњик В“ – уопште безбедан? Јер из става агенције ЕМА проистиче да није, иако се ради о „векторској“ вакцини направљеној на основу сличне технологије као њени западни пандани који кубуре због стварања угрушака у крви. Многи су се стога упитали јесу ли вакцине које производе „Џонсон & Џонсон“, „АстраЗенека“, па и „Фајзер“ и друге компаније једнако или мање безбедне?

Одговор на ту дилему понудила је анализа објављена у часопису „Нејчер“ (Nature) још јула ове године, а која недвосмислено, цитирајући многе објављене студије, показује да „Спутњик В“ јесте – безбедан.

За разлику од сличних векторских вакцина направљених на Западу, за чију израду је употребљена једна врста аденовируса (у случају „АстраЗенеке“ то је аденовирус шимпанза), у корену „Спутњика В“ су два различита људска аденовируса. Такође, другачија је израда саме вакцине. „Све више је доказа да је ‘Спутњикова’ вакцина против ковида 19 безбедна и ефикасна“, гласи закључак ревије „Нејчер“. „Спутњик В“ се наиме користи у око 70 држава света, одакле нису стигли алармантни извештаји о угрушцима у крви. Па упркос томе руска вакцина никако да добије дозволу европске агенције ЕМА, чему кумују превасходно политички разлози.

Да узрок не лежи у неповерењу медицинских стручњака (ако изузмемо др Трампужа, запосленог у немачкој болници), у прилог иде чињеница да су се протеклих годину и по дана многи европски политичари, а нарочито европски комесар за унутрашње тржиште, ничим изазвани – негативно изјаснили о тој вакцини. Зато „Спутњик В“ још увек чека на одобрење СЗО, што кочи дистрибуцију те вакцине и преко програма „Ковакс“. Најављено је, истина, да је одобрење СЗО већ веома близу, па ипак, никако да стигне.

СТУДИЈЕ ЕФИКАСНОСТИ „Спутњик В“ има дозволу за употребу у Русији још од 11. августа 2020. године, а користиле су га и поједине, од дириговане и ултимативне политике Европске уније одметнуте чланице – Чешка и Мађарска. И у Словенији су поједини стручњаци покушали да приволе власти да бар размисле о „Спутњику В“, позивајући се на аргументацију да је трећа фаза испитивања показала да вакцина у 91,6 одсто случајева спречава симптоматичне инфекције и да је 100 одсто ефикасна при спречавању тежег облика заразе вирусом САРС-ЦоВ-2, те да као „средство превоза“ употребљава два аденовируса (рАд26 и рАд5), за разлику од (западних) цепива с једним аденовирусом, што повећава ефикасност руске вакцине… Узалуд. Негативни набој према свему што долази из Русије је у актуелној словеначкој влади однео победу над наведеним аргументима; нису помогле ни доступне, широм распрострањене студије – на пример подаци министарства здравља Уједињених Арапских Емирата, начињени на основу 81.000 вакцинисаних тим цепивом, а који потврђују 97,8 процената ефикасности у спречавању развоја симптоматске болести ковид-19, и стопроцентну блокаду за развој тешког облика те болести.

Руске анализе показују чак да је само једна доза 73,6 одсто ефикасна при спречавању средњетешких или тешких обољења, док за вакцину „Џонсон & Џонсон“ важи ефикасност 66%, уз опасност од стварања крвних угрушака, који, као што се догодило у Словенији, могу изазвати тешку клиничку слику, а у два случаја (конкретно – на само 100.000 вакцинисаних) и смрт.

Уз то је и студија из Аргентине на основу 40.387 вакцинисаних и 146.194 невакцинисаних, старости од 60 до 79 година, потврдила да и нова варијанта руске вакцине – „Спутњик В лајт“ смањује опасност од симптоматског оболевања за 78,6 одсто, хоспитализације за 87,6 одсто и смрти за 84,7 одсто.

Што се тиче нуспојава, сличне су као код других вакцина (повремена главобоља, повишена температура, понекад болови у мишићима), „уз приметно одсуство ретких примера крвних угрушака“. За „разлику од вакцине ‘АстраЗенека’, коју је израдио универзитет Оксфорд и вакцине предузећа ‘Џонсон & Џонсон’, нема сличних извештаја и упозорења о нежељеним компликацијама због крвних угрушака нити од стране руских власти ни из бројних других држава које користе ‘Спутњик В’“, наглашава часопис „Нејчер“.

Истраживање Италијанске болнице из Буенос Ајреса у случају 683 вакцинисаних здравствених радника у Аргентини и још 2,8 милиона доза „Спутњика В“ којима су вакцинисани Аргентинци, потврђује да ни у једном примеру није наступила смрт, те да су реакције на цепиво биле махом благе. Студија из Републике Сан Марино на примеру 2.558 одраслих који су добили прву дозу „Спутњика В“, и 1.288 људи који су примили обе дозе, такође показује да није било никаквих последица. Један словеначки коментатор се на основу свега тога одважио да упозори да, уколико би „Спутњик В“ изазивао крвне угрушке попут вакцине „Џонсон & Џонсон“, то не би било могуће прикрити уз тако масовну употребу те вакцине у преко 70 држава света. Па чак и уколико би у Русији можда прикривали нежељене нуспојаве, ту врсту манипулације – да постоји – брзо би раскринкали подаци из других држава. Али нису. Другим речима, иако се вакцина „Спутњик В“ показала изузетно сигурном, у ЕУ је за њу из политичких и идеолошких разлога још увек спуштена рампа, а да све буде горе, била је спуштена и у време трагичног недостатка других вакцина, произведених на Западу.

ДЕЗИНФОРМАЦИЈЕ МОГУ ДА УБИЈУ Да је у вези са сузбијањем пандемије заправо све политика, и да се ту глас медицинске струке мало чује, показује и пример Русије. Тамо су се, по узору на колеге са Запада, латили обрнутог процеса и у циљу фаворизовања домаће вакцине критиковали оне произведене у Америци и Европској унији. И тамо се, као и у ЕУ и Америци, то вратило као бумеранг. Да „лажи могу да убију“ потврђују многобројни смртни случајеви последњих дана у Русији, што је „последица кампање дезинформација о западним вакцинама, како би се потпирила сумња у вези са вакцинама против ковида 19 произведеним у компанијама на Западу; све то има супротан ефекат, што се рефлектује у порасту умрлих у Русији и бележењу нових дневних рекорда“. Гротескно је да се ова тврдња нашла у закључку последњег извештаја Европске уније на тему пандемије од 21. октобра. Студија ЕУ тврди да су руски државни сервис РТ и други медији на својим европским интернет-страницама на више језика, укључујући руски, ширили неповерење у ефикасност и безбедност „западњачких“ вакцина, пренео је „Ројтерс“.

„Дезинформације могу да убију. То треба имати на уму, када смо сведоци да медији из Кремља настављају да шире лажи о ковиду 19 и вакцинама, чак и док број смртних случајева у Русији расте“, наводи се у студији ЕУ под насловом „Преглед дезинформација“.

Кремљ негира оптужбе ЕУ о дезинформацијама, а Брисел у прилог својих тврдњи наводи како „настоји да сарађује са Гуглом, Фејсбуком, Твитером и Мајкрософтом на ограничавању ширења лажних вести“.

Да ЕУ у сузбијању лажних вести које шире технолошки великани израсли у Америци – није нарочито успешна, потврђује и пример Словеније, где су теорије завера и антиваксери у пуном размаху, о чему сведоче и демонстрације у словеначкој престоници које се сваке среде претварају у обрачун с полицијом, иако се држава по броју вакцинисаних налази на репу Европске уније, а број заражених из дана у дан расте уз – за тако малу државу – огроман број умрлих од ковида.

Да је у борби с пандемијом политика давно однела превагу над струком, доказује и напор Брисела да, како се наводи у извештају ЕУ, „документује руске дезинформације од почетка пандемије путем спољне службе ЕЕАС, које су део онога што Унија назива напорима Русије у иностранству да ослаби и подели западна друштва“. Да исти процес од самог почетка пандемије тече и у супротном смеру, извештај ЕУ није дотакао. А сурова је истина да „лажи убијају“ на прагу четвртог таласа пандемије једнаком жестином и на Истоку, и на Западу. [/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *