Robot Vasa – učitelj novih generacija

Kroz program „Zajednici zajedno“ kompanija NIS podržala projekat nabavke industrijskog robota u Tehničkoj školi u Zrenjaninu

VASA je didaktički robot koji osim teoretskog dela vezanog za robotiku, pomaže učenicima Tehničke škole u Zrenjaninu da na praktičan način uče programske jezike, ali i manipulišu robotom i programiraju njegovo kretanje

Uloga mini-robota u našem svakodnevnom životu raste iz dana u dan. Oni su u obliku aparata za kafu, usisivača, ili mašine u fabrici i umnogome pomažu da se obave poslovi koje čovek ne bi mogao. A da li smo ikada zamišljali da će jedan takav robot biti uključen u nastavni program, odnosno da će učenici imati mogućnost da ga pokreću, da mu zadaju komande ili da zajedno unapređuju znanje?
Jedan takav robot se nalazi u Tehničkoj školi u Zrenjaninu, a popularno je nazvan „Vasa“. Ova mašina donacija je kompanije NIS kroz program društvene odgovornosti „Zajednici zajedno 2020“. Prema rečima Đorđa Klaća, direktora Tehničke škole u Zrenjaninu, robot „Vasa“ je didaktički robot koji služi kao nastavno sredstvo i na njemu se vrši obuka za programiranje robota. Osim teoretskog dela vezanog za robotiku, „Vasa“ pomaže učenicima da na praktičan način pišu programe, izvrše kontrolu onoga što su napisali, uoči eventualne greške ili izvrše optimizaciju samog programa.
„Pored same robotske ruke koja na svom završetku ima hvataljku, u sastavu robota se nalaze upravljačka jedinica i upravljačka konzola. Programiranje robota može se vršiti direktno preko konzole i upravljačke jedinice ili eksterno, na računaru, pri čemu se urađen program prenosi u upravljačku jedinicu robota, nakon čega robot izvršava komande koje su definisane u samom programu. Na kraju robotske ruke, u proizvodnji, mogu se nalaziti razni elementi kao što je hvataljka pomoću koje se uzima određeni predmet i pomera na tačno definisano mesto, zatim može biti nastavak za zavarivanje pri čemu se tada robot koristi kao precizan varilac, mlaznica za bojenje…“, objašnjava Đorđe Klać.
Kako u Tehničkoj školi navode, šira znanja iz oblasti robotike pomoću ovog robota stiču učenici na obrazovnim profilima: mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje i tehničar za kompjutersko upravljanje CNC mašina, dok tehničar mehatronike ima poseban predmet koji se zove robotika i obavezan je deo na maturskom ispitu.
Inače, ovo nije prva donacija kompanije NIS koja je pomogla Tehničkoj školi. Prema rečima direktora Klaća, pre šest godina kompanija je inicirala da se u Tehničkoj školi, nakon više decenija, ponovo školuju kadrovi za obrazovni profil rukovalac postrojenjima za dobijanje nafte i gasa i opremila takozvani „Naftaški“ kabinet potrebnom opremom.
„Donacijom robota ’Vase’, naši učenici će imati priliku da u narednom periodu praktično manipulišu robotom, programiraju njegovo kretanje, te da ukoliko se sretnu sa robotom u svom budućem radu, neće im biti nepoznanica. A sve više je robota u proizvodnji“, zaključuje direktor Đorđe Klać.
NIS je u okviru društveno odgovornog programa „Zajednici zajedno“ od 2009. godine u razvoj lokalnih zajednica uložio oko 1,4 milijarde dinara i realizovao više od 1.000 projekata.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *