Робот Васа – учитељ нових генерација

Кроз програм „Заједници заједно“ компанија НИС подржала пројекат набавке индустријског робота у Техничкој школи у Зрењанину

ВАСА је дидактички робот који осим теоретског дела везаног за роботику, помаже ученицима Техничке школе у Зрењанину да на практичан начин уче програмске језике, али и манипулишу роботом и програмирају његово кретање

Улога мини-робота у нашем свакодневном животу расте из дана у дан. Они су у облику апарата за кафу, усисивача, или машине у фабрици и умногоме помажу да се обаве послови које човек не би могао. А да ли смо икада замишљали да ће један такав робот бити укључен у наставни програм, односно да ће ученици имати могућност да га покрећу, да му задају команде или да заједно унапређују знање?
Један такав робот се налази у Техничкој школи у Зрењанину, а популарно је назван „Васа“. Ова машина донација је компаније НИС кроз програм друштвене одговорности „Заједници заједно 2020“. Према речима Ђорђа Клаћа, директора Техничке школе у Зрењанину, робот „Васа“ је дидактички робот који служи као наставно средство и на њему се врши обука за програмирање робота. Осим теоретског дела везаног за роботику, „Васа“ помаже ученицима да на практичан начин пишу програме, изврше контролу онога што су написали, уочи евентуалне грешке или изврше оптимизацију самог програма.
„Поред саме роботске руке која на свом завршетку има хватаљку, у саставу робота се налазе управљачка јединица и управљачка конзола. Програмирање робота може се вршити директно преко конзоле и управљачке јединице или екстерно, на рачунару, при чему се урађен програм преноси у управљачку јединицу робота, након чега робот извршава команде које су дефинисане у самом програму. На крају роботске руке, у производњи, могу се налазити разни елементи као што је хватаљка помоћу које се узима одређени предмет и помера на тачно дефинисано место, затим може бити наставак за заваривање при чему се тада робот користи као прецизан варилац, млазница за бојење…“, објашњава Ђорђе Клаћ.
Како у Техничкој школи наводе, шира знања из области роботике помоћу овог робота стичу ученици на образовним профилима: машински техничар за компјутерско конструисање и техничар за компјутерско управљање ЦНЦ машина, док техничар мехатронике има посебан предмет који се зове роботика и обавезан је део на матурском испиту.
Иначе, ово није прва донација компаније НИС која је помогла Техничкој школи. Према речима директора Клаћа, пре шест година компанија је иницирала да се у Техничкој школи, након више деценија, поново школују кадрови за образовни профил руковалац постројењима за добијање нафте и гаса и опремила такозвани „Нафташки“ кабинет потребном опремом.
„Донацијом робота ’Васе’, наши ученици ће имати прилику да у наредном периоду практично манипулишу роботом, програмирају његово кретање, те да уколико се сретну са роботом у свом будућем раду, неће им бити непознаница. А све више је робота у производњи“, закључује директор Ђорђе Клаћ.
НИС је у оквиру друштвено одговорног програма „Заједници заједно“ од 2009. године у развој локалних заједница уложио око 1,4 милијарде динара и реализовао више од 1.000 пројеката.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *