Plamen u džehenemu

Šta je ostalo neizrečeno zbog aktuelnog sukoba Hadžifejzovića i Sebije Izetbegović?

Slavlje u Mostaru i Banjaluci povodom vesti da je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko podneo ostavku nije čestito ni počelo, a Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira u BiH hitro je imenovao novog načelnika za varljive bosanske prilike – Kristijana Šmita iz Njemačke. Pitanje nije koliko dobra vest u Bosni može da preživi već koliko je legitimna ako je poznato da pomenuti Upravni odbor ne prepoznaje ni Ustav BiH ni Dejtonski sporazum, niti je ono, telo, potvrđeno zakonom ni Rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN, a najmanje pozvano da imenuje visoke predstavnike u BiH.

ODLAZAK ZLODUHA Stavovi Republike Srpske o Incku su poznati. Interesantno je čuti šta o njemu misli hrvatska strana. Branimir Galić, novinar Hrvatskog medijskog servisa, glasila Hrvatskog narodnog sabora, Incka naziva „trbuhozborcem velikobošnjačke politike“.
„Ovaj austrijski diplomat, koji bi se mogao svrstati u kategoriju ’bjelosvjetskog ološa’, pokazao je da se ne odriče svog stava o tome da treba napraviti katalog prava Hrvata i svega što Hrvati u BiH obnašaju, što je nalik na jednog čovjeka, koji se pojavio u Njemačkoj 30-ih godina prošlog stoljeća govoreći da treba napraviti ’katalog svega što oni imaju’ misleći na Židove.“
Odlazak političkog zloduha ipak neće staviti tačku na umesna Galićeva upozorenja. Do 1. avgusta, kada ostavka stupa na snagu, Incko ima prostora za delanje i neograničeno i ničim sputano kršenje Ustava BiH. Istovremeno, dok se nagađa koje bi poteze još odlazeći „sultan“ mogao da povuče, u Sudu BiH izrečena je „velika presuda za male pare“.
Kemal Čaušević, bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, osuđen je na devet godina zatvora zbog korupcije i finansijskih malverzacija teških oko milion i sedamsto hiljada konvertibilnih maraka. Predmet koji je trajao gotovo deceniju otvoren je, pod imenom „Pandora“, obavještajnom i medijskom bombom o krađi više od dvije milijarde maraka.

SEB I ASIM Paralelno se vode i procesi protiv funkcionera i „penzionera“ SDA, direktora OBA Osmana Mehmedagića Osmice, te zamjenika predsjednika SDA Asima Sarajlića i „Bakirovog Srbina“ Dragana Mektića. U toku je i istraga koju Tužilaštvo vodi protiv „Španca“ i predsjednika Suda BiH Ranka Debevca Kavesona.
No najvažniji proces u BiH vodi se protiv predsjednika vlade muslimansko-hrvatske federacije Fadila Novalića, što se u javnosti iščitava kao najteži udar na SDA. U javnom pretresu, pred Sudom BiH, moglo se čuti kako je od države, na ime sumnjivih ventilatora iz Kine, u džepove korumpiranih kadrova ubačeno deset i po miliona maraka, preko zanatske radnje za prodaju i otkup malina, te kako su važnu ulogu u ovom poslu odigrali izvjesna „Seb“ i „potpuno izvjesni Asim“.
Javnosti je svakako jasno da je tu riječ o supruzi Bakira Izetbegovića – Sebiji i Bakirovom zamjeniku u SDA Asimu Sarajliću. Tokom procesa otkrilo se da su takozvane respiratore odbile neke bolnice i klinički centri, te da ih je raširenih ruku primio Univerzitetski Klinički centar Sarajevo sa direktoricom Seb, tj. Sebijom Izetbegović na čelu.
Ustali su ljekari, pobunili se anesteziolozi i hirurzi a porodice umrlih u Kliničkom centru optužile su Sebiju i saradnike za smrt svojih najbližih zbog primjene više štetnih nego beskorisnih, a vrlo skupih, respiratora. Kada je trag zlokobno ubijenog nedužnog mladića Dženana Memića počeo da vodi do ove ustanove i do Bakirove Seb, bilo je očekivano da će SDA smisliti pakleni plan. Za odvlačenje pažnje od teških tema poslužio je menadžer i novinar Senad Hadžifejzović, a crvenu maramu, sa stranačke pres-konferencije, bacio mu je lično Bakir, optužujući ga za snishodljivost prema srpskim i hrvatskim političarima.

HADŽIJA S FEJSA Hadžija s Fejsa (Face TV) uzvratio je Bakiru da on nije patriota, da je snishodljiv, da izgovara puno ime Republika Srpska dok se on služi skraćenicom RS – i dalje da je Bakirova stranka dala RS pola BiH, da je samo on imao hrabrosti da pita Vučića je li pucao na Sarajevo i zašto ne natjera RS da prizna genocid… Prisjetio se on i svoje porodične žrtve u proteklom ratu, te optužio SDA da je Hrvatima dala Mostar.
U kom će pravcu ići ove uzajamne optužbe pokazala je opaska „stjenice iz Sjenice“ da je Bakir „snishodljiv prema svojoj ženi“ i da „žrtvuje državu zbog žene“.
Orilo–gorilo, kažu u Bosni. Hadžifejzović je ušao u nazovirat. U svom studiju televizija Fejs ugostiće pripremljenog prof. dr Kurjak Asima, koji otkriva „tajnu nad tajnama“: „Sebija Izetbegović nije magistrirala ni doktorirala u Zagrebu, nije tamo položila nijedan ispit i, najvažnije, on joj nije bio mentor.“
Tako je Sandžaklija, koji u Kući cvjeća raportira mrtvom Titu i junački intervjuiše Aleksandra Vučića usred Beograda, upalio džehenemski plamen u čaršiji. Sebija mu je odgovorila: „Nisam položila nijedan ispit u Zagrebu… nisam specijalizirala ništa u Zagrebu, nisam ni magistrirala ni doktorirala u Zagrebu… sve sam to uradila u Sarajevu. U Zagrebu sam operisana, odstranila malignitet i to nema veze sa mojim obrazovanjem.“
Istina, Sebija je ponovo naglasila: „Prof. dr Asim Kurjak je bio moj mentor, postoji njegov potpis i nije mi jasno zašto priča ovu besmislenu priču.“
Sve je postalo nevažno. Inckov odlazak, respiratori, Seb i Asim, pljačke, ubistva, stari ratovi i političke trgovine… U čaršiji muk i sračunato pitanje za hadži Senada otkud mu pravo da misli da može biti veći Bošnjak od Alijinog sina?

Jedan komentar

  1. bAKIR JE BANDIT OCIGLEDNO ALI I SENAD JE BUDALA, KAD KUKA STO JE SUDIJA OSLOBODIO SILEDZIJU, NIJE SE SENAD ZAPITAO RANIJE KAD SU ISTE SUDIJE OSLOBADJALE NASERA ORICA, DA BI I ON MOGAO BITI SLEDECA ZRTVA ISTIH.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *