BEOGRAD – PRESTONICA KULTURE BALKANA

Od Kalemegdanskog platoa do Trga republike

Manifestacija „Tako su govorili naši preci“

U organizaciji Grada Beograda i Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore, od 21. do 28. juna, u Beogradu se održava manifestacija „Tako su govorili naši preci“.
Program manifestacije otpočeo je 21. juna na Trgu republike svečanim otvaranjem izložbe fotografija „Tako su govorili naši preci“, koja je centralni događaj manifestacije. Otvaranje izložbe ulepšano je i upotpunjeno prigodnim muzičko-scenskim programom u okviru kojeg su nastupali narodni guslar Boško Vujačić, pevač Dušan Svilar i glumci Olivera Bacić, Mihailo Laptošević, Đorđe Marković i Aleksandar Dunić.

Izložba „Tako su govorili naši preci“ od 23. juna postavljena je i na Kalemegdanskom platou u okviru Kalemegdanske tvrđave.
Na Trgu republike prikazan je i istoimeni dokumentarni film u okviru manifestacije „Tako su govorili naši preci“.
Svečanost se završava koncertom duhovne muzike, u organizaciji Udruženja „Sveta Srbija“, koji će biti održan u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine 28. juna, sa početkom od 19 sati. Besplatne karte za koncert mogu se preuzeti na blagajni Kolarca.

Kaporova „Magija Beograda“

Ova jedinstvena knjiga predstavlja odraz Kaporove nepresušne inspiracije Beogradom. U ovom svom delu, pisac i slikar Momo Kapor svom svojom inventivnošću pokušava, i to mu polazi za rukom, da dočara magiju velegrada koji je sve urbaniji i moderniji. I ne samo to: Kapor istinski oseća ritmove Beograda, žile kucavice: Kalenića pijacu, novobeogradski buvljak, retke, još preostale kafane u kojima se „bistri politika, u kojima se srbuje ili evropeizira“… Knjiga je sastavljena od priča i odlomaka, anegdota i čudnih biografija žitelja ovog grada. U najkraćem – ovo Kaporovo delo objašnjava šta je to što se naziva „duhom Beograda“. U usko žanrovskom smislu, pred čitaocima se nalazi knjiga priča koju ispisuje čovek koji ume i ima šta da ispripoveda. I koji je u sebi na najlepši način spojio tradicionalno i urbano, srpsko i svetsko. Knjigu još interesantnijom čine autorove ilustracije koje doprinose otkrivanju magije srpske prestonice.

Tekstovi se objavljuju kao deo Projekta sufinansiranog iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave, Sekretarijata za informisanje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *