Unosna industrija lažnog lečenja narkomana

Naravoučenija filma „Bodi brokeri“

Dobro razrađen sistem (ne)lečenja narkomana u Sjedinjenim Državama, a koji njegovim organizatorima donosi milijarde dolara svake godine, opisan u filmu „Bodi brokeri“ – ledi krv u žilama i raspršuje i trunku možda još kod nekoga zaostale iluzije da živimo u civilizaciji koja se makar malo brine za svoje čovečanstvo

Tema narkomanije i užasnog danka koji ona uzima u svakom društvu takozvane moderne civilizacije na bezbroj načina postala je neprekidna inspiracija za autore u zabavnoj industriji. Prisutna je u skoro svim žanrovima. Ipak, ogranak drame u kojoj se iz svih uglova obrađuje mučan proces odvikavanja od ovog poroka je, kao najpribližniji životu, uvek imao ili je bar trebalo da ima najznačajniji uticaj na publiku. I kako to biva, proces borbe za trezvenost postao je kliše u filmovima i serijama bez obzira o kom uglu posmatranja da je reč. Pa se i tema izlizala. Čini se, međutim, da je drama „Bodi brokeri“ uspela da napravi dramski iskorak u tretiranju ove teme. Mada, za to nije kriv talenat autora jer su se unutar te novine i oni držali ustaljenih stereotipa u opisivanju tragičnih iskušenja zavisnika u borbi za trajnu trezvenost, niti je produkcija na nekom nivou, samim tim ni protagonisti. Ipak, stvoren je poseban film. Poseban najpre u tome što je prvi skrenuo pažnju na neverovatan problem. Otud i to „neviđeno“ usred pohabane stereotipne teme. To do sada neviđeno i netretirano ponudio im je sam život. Američki život. Naime, „Bodi brokeri“ više zbog tog detalja deluju kao dokumentarni film nego kao igrani. Iako, dakle, s jedne strane uobičajena drama o problemu „skidanja“ s droge dvoje mladih, ovaj film je istovremeno i klasična dokumentarna zabeleška o društvenoj pojavi koja je toliko negativna i pogrešna da je teško shvatiti da postoji i da je i dalje legalna.

Više žrtava od droge nego u svim ratovima

Ali da počnemo od kraja filma koji se odjavljuje natpisom da je za samo poslednjih dvadeset godina od posledica uzimanja prekomerne doze droge u Sjedinjenim Državama umrlo preko devetsto hiljada ljudi (!) što je, rekoše autori, više od broja žrtava koje je Amerika imala u svim ratovima, od Prvog svetskog rata do danas! Što će reći, ovo, kako voli da se hvali, najnaprednije društvo ne samo u našoj nego i u svim civilizacijama do danas vodi najsmrtonosniji rat u svojoj istoriji na sopstvenoj teritoriji i to s rekordnim žrtvama i protiv pošasti droge, koju je, inače, glorifikovala u svojoj kulturi. Dakle, gubi ga. Taj rat. Gubi ga teško i bolno. A kako se kao najnaprednije društvo bori protiv toga? E, pa o tome govori ovaj film. U ratu koji je navodno poveden na svim frontovima protiv ove pošasti, socijalno-medicinski rat je postao neka vrsta sistemskog unosnog biznisa za sve koji su u njega uključeni. Osim, naravno, za one zbog kojih se taj provizorni rat i vodi. Cilj ovog rata, naime, jeste da se narkomani leče tako da ne budu izlečeni, a da se za hrabru, dušebrižnu i junačku borbu za njihovo ozdravljenje od strane svih koji su u nju umešani uzme što je moguće više para. Novca u ovoj dobro smišljenoj obmani, zapravo jednoj od brojnih varijanti piramidalnih prevara ili, kako se to eufemistički kaže, „višestepenog marketinga“. Otud i prigodni naziv baš u tom maniru jednog sasvim novog poziva – bodi brokera. Adekvatniji bi naziv te „profesije“ bio lovac na glave. Čak i doslovno. Jer posao ovih likova u piramidalnoj šemi provizornog lečenja narkomana je da u skupocena „lečilišta“ dovedu što više zavisnika. Pošto je, zna se, vrlo malo onih koji bi iskreno i samostalno poželeli da prođu pakao skidanja s droge, a brojnim institucijama koje su osnovane za lečenje zavisnika je potrebno da ih bude što više, „bodi brokeri“ ih „nabavljaju“ u neograničenim količinama. I to tako što im plaćaju da se stalno iznova prijavljuju na lečenje s koga se onda ponovo vraćaju drogi (samo sada s honorarima koje mogu da reinvestiraju u svoj porok) i tako ukrug. Dakle, praktično ih vrbuju za svoju piramidalnu strukturu podanika – izvora zarade, ne mareći što u tom gramzivom procesu u suštini finansiraju njihovu nesreću! Jer zaradom od lažnog lečenja, koja je simbolična u odnosu na ogroman novac koji brokeri i njihove gazde uzimaju po svakom pacijentu, narkomani finansiraju povratak poroku kome se strastveno vraćaju sve do novog „dila“ s brokerima. Ili do svoje smrti.

Jezivo i istinito

Ova jeziva i, još strašnije, istinita priča je u filmu predstavljena kroz sudbinu dvoje mladih narkomana čija je ljubav u paklu droge dovedena u pitanje isto kao i njihov fizički opstanak. Mladić iz te veze iskreno odlučuje da počne lečenje u jednoj od ovih institucija, namamljen od strane bodi brokera koji ga uvodi u ovaj svet neprestanog pakla, i pošto je naizgled uspešno prošao lečenje, ovaj ga uzima za šegrta. Za svog pomagača u lovu na nove mušterije. Mladić postaje bodi broker. I tada otkrivamo sektaško-prevarantsko-marketinški svet unosne šeme lečenja narkomana koji ni po koju cenu ne smeju da budu izlečeni. Šeme razrađene tako da po svakoj stavci u toku boravka i navodnog lečenja narkoman vlasnicima tih institucija donosi milione dolara. Prava zlatna koka u okviru ovog biznisa je prevara s ugrađivanjem nekakvih (razume se, nefunkcionalnih) implantanata u telo narkomana uz pomoć kojih se on navodno lakše leči od svog poroka. U saradnji s korumpiranim doktorima u specijalističkim ordinacijama koje se bave ovom prevarom organizatori lažnog lečenja dobijaju čak šezdeset hiljada dolara po implantantu. A ugrađuju ih na desetine hiljada svakoga dana. Osiguravajućim društvima koja rado učestvuju u ovoj šemi klinike za lečenje narkomana papreno naplaćuju bukvalno svaki sekund boravka zavisnika u njihovim odajama i svaku „uslugu“ koja im je stvarno ili prividno u njoj pružena. Dokle ide ludilo pohlepe ilustruje i podatak da za svaku flašicu urina koju narkoman mora tokom lečenja redovno da daje na kontrolu oni naplaćuju po dve hiljade dolara. To je bez sumnje najskuplja mokraća na svetu. Dakle, ceo ovaj posao provizorne borbe za lečenje zavisnika je trenutno jedan od najunosnijih u Americi. Svake godine u njemu se okreću milijarde dolara. Samo se u Kaliforniji godišnje u ovom poslu obrne dvanaest milijardi dolara! Otuda naziv bodi brokeri ne bez razloga deli ime, ali i modus operandi brokera s finansijskog tržišta. Ali i lovaca na glave. Eto nove divne profesije! Još jedno novo (ne)normalno.
Ovaj je film poslednjih nedelja zastupljen u katalozima više striming platformi uključujući i „Netfliks“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *