Уносна индустрија лажног лечења наркомана

Наравоученија филма „Боди брокери“

Добро разрађен систем (не)лечења наркомана у Сједињеним Државама, а који његовим организаторима доноси милијарде долара сваке године, описан у филму „Боди брокери“ – леди крв у жилама и распршује и трунку можда још код некога заостале илузије да живимо у цивилизацији која се макар мало брине за своје човечанство

Тема наркоманије и ужасног данка који она узима у сваком друштву такозване модерне цивилизације на безброј начина постала је непрекидна инспирација за ауторе у забавној индустрији. Присутна је у скоро свим жанровима. Ипак, огранак драме у којој се из свих углова обрађује мучан процес одвикавања од овог порока је, као најприближнији животу, увек имао или је бар требало да има најзначајнији утицај на публику. И како то бива, процес борбе за трезвеност постао је клише у филмовима и серијама без обзира о ком углу посматрања да је реч. Па се и тема излизала. Чини се, међутим, да је драма „Боди брокери“ успела да направи драмски искорак у третирању ове теме. Мада, за то није крив таленат аутора јер су се унутар те новине и они држали устаљених стереотипа у описивању трагичних искушења зависника у борби за трајну трезвеност, нити је продукција на неком нивоу, самим тим ни протагонисти. Ипак, створен је посебан филм. Посебан најпре у томе што је први скренуо пажњу на невероватан проблем. Отуд и то „невиђено“ усред похабане стереотипне теме. То до сада невиђено и нетретирано понудио им је сам живот. Амерички живот. Наиме, „Боди брокери“ више због тог детаља делују као документарни филм него као играни. Иако, дакле, с једне стране уобичајена драма о проблему „скидања“ с дроге двоје младих, овај филм је истовремено и класична документарна забелешка о друштвеној појави која је толико негативна и погрешна да је тешко схватити да постоји и да је и даље легална.

Више жртава од дроге него у свим ратовима

Али да почнемо од краја филма који се одјављује натписом да је за само последњих двадесет година од последица узимања прекомерне дозе дроге у Сједињеним Државама умрло преко деветсто хиљада људи (!) што је, рекоше аутори, више од броја жртава које је Америка имала у свим ратовима, од Првог светског рата до данас! Што ће рећи, ово, како воли да се хвали, најнапредније друштво не само у нашој него и у свим цивилизацијама до данас води најсмртоноснији рат у својој историји на сопственој територији и то с рекордним жртвама и против пошасти дроге, коју је, иначе, глорификовала у својој култури. Дакле, губи га. Тај рат. Губи га тешко и болно. А како се као најнапредније друштво бори против тога? Е, па о томе говори овај филм. У рату који је наводно поведен на свим фронтовима против ове пошасти, социјално-медицински рат је постао нека врста системског уносног бизниса за све који су у њега укључени. Осим, наравно, за оне због којих се тај провизорни рат и води. Циљ овог рата, наиме, јесте да се наркомани лече тако да не буду излечени, а да се за храбру, душебрижну и јуначку борбу за њихово оздрављење од стране свих који су у њу умешани узме што је могуће више пара. Новца у овој добро смишљеној обмани, заправо једној од бројних варијанти пирамидалних превара или, како се то еуфемистички каже, „вишестепеног маркетинга“. Отуд и пригодни назив баш у том маниру једног сасвим новог позива – боди брокера. Адекватнији би назив те „професије“ био ловац на главе. Чак и дословно. Јер посао ових ликова у пирамидалној шеми провизорног лечења наркомана је да у скупоцена „лечилишта“ доведу што више зависника. Пошто је, зна се, врло мало оних који би искрено и самостално пожелели да прођу пакао скидања с дроге, а бројним институцијама које су основане за лечење зависника је потребно да их буде што више, „боди брокери“ их „набављају“ у неограниченим количинама. И то тако што им плаћају да се стално изнова пријављују на лечење с кога се онда поново враћају дроги (само сада с хонорарима које могу да реинвестирају у свој порок) и тако укруг. Дакле, практично их врбују за своју пирамидалну структуру поданика – извора зараде, не марећи што у том грамзивом процесу у суштини финансирају њихову несрећу! Јер зарадом од лажног лечења, која је симболична у односу на огроман новац који брокери и њихове газде узимају по сваком пацијенту, наркомани финансирају повратак пороку коме се страствено враћају све до новог „дила“ с брокерима. Или до своје смрти.

Језиво и истинито

Ова језива и, још страшније, истинита прича је у филму представљена кроз судбину двоје младих наркомана чија је љубав у паклу дроге доведена у питање исто као и њихов физички опстанак. Младић из те везе искрено одлучује да почне лечење у једној од ових институција, намамљен од стране боди брокера који га уводи у овај свет непрестаног пакла, и пошто је наизглед успешно прошао лечење, овај га узима за шегрта. За свог помагача у лову на нове муштерије. Младић постаје боди брокер. И тада откривамо секташко-преварантско-маркетиншки свет уносне шеме лечења наркомана који ни по коју цену не смеју да буду излечени. Шеме разрађене тако да по свакој ставци у току боравка и наводног лечења наркоман власницима тих институција доноси милионе долара. Права златна кока у оквиру овог бизниса је превара с уграђивањем некаквих (разуме се, нефункционалних) имплантаната у тело наркомана уз помоћ којих се он наводно лакше лечи од свог порока. У сарадњи с корумпираним докторима у специјалистичким ординацијама које се баве овом преваром организатори лажног лечења добијају чак шездесет хиљада долара по имплантанту. А уграђују их на десетине хиљада свакога дана. Осигуравајућим друштвима која радо учествују у овој шеми клинике за лечење наркомана папрено наплаћују буквално сваки секунд боравка зависника у њиховим одајама и сваку „услугу“ која им је стварно или привидно у њој пружена. Докле иде лудило похлепе илуструје и податак да за сваку флашицу урина коју наркоман мора током лечења редовно да даје на контролу они наплаћују по две хиљаде долара. То је без сумње најскупља мокраћа на свету. Дакле, цео овај посао провизорне борбе за лечење зависника је тренутно један од најуноснијих у Америци. Сваке године у њему се окрећу милијарде долара. Само се у Калифорнији годишње у овом послу обрне дванаест милијарди долара! Отуда назив боди брокери не без разлога дели име, али и модус операнди брокера с финансијског тржишта. Али и ловаца на главе. Ето нове дивне професије! Још једно ново (не)нормално.
Овај је филм последњих недеља заступљен у каталозима више стриминг платформи укључујући и „Нетфликс“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *