IZLOG KNJIGE

Mara Knežević Kern
FUMAROLA
Neven, Beograd

Roman, dobro napisan, briljantno struktuiran i uobličen, sa tri linije koje se spajaju u jednu, o junakinji koja traga za sobom u vremenu prošlom i vremenu sadašnjem, dakle, rukopis iz dubine lične drame jedne žene, i egzistencijalne drame, i drame vremena koje se obrušilo na pojedinca i na jedan narod koji može da bude i bilo koji drugi narod.
Posetioci su jedna linija, rat (forenzičarski izveštaji i ostalo s reminiscencijama na ratovanje) druga, introspekcija junakinje kroz reminiscencije na svoj (ljubavni) život, treća linija. Priča je smeštena u vremenski okvir koji se kroz rukavce (Vijetnam, Hirošima, bombardovanje Beograda i Jugoslavije, Bliznakinje, grčka istorija…, dotiče egzistencijalnih tema, i sudbine pojedinca uopšte i konkretne junakinje-naratora. Naročito su zanimljivi, i kao postupak, i po svom sadržaju, razgovori sa „posetiocima“, koji takođe osvetljavaju ratnu pošast, a anamneza odnosa majke, ćerke i unuke spada u najkompleksnije delove romana. Muški likovi, Grk Teodoros, Dimitrije, bivši muž, Italijan Alberto, veoma su dobro psihološki profilisani, svi u funkciji osvetljavanja glavne junakinje.
Priča je povremeno ’monolog’ Žene, ali je samo prividno to autobiografska priča. „Ispovest“ glavne junakinje je zaista vrlo sugestivna, a povremena ironija u vezi s raznim temama i samoironija, istovremeno neka blagotvorna iskrenost, mudrost i toplina zrače iz njene priče. Pred čitaocem je roman koji se veoma razlikuje od ustaljene književna matrice i rekao bih da je bolji, originalniji i dublji – piše o knjizi Rale Damjanović.

Miloš Šobajić
MOJIH DEVET ŽIVOTA
Vukotić media, Beograd

Od snegom zavejane planine Papuk, gde ga je, u ratnom zbegu, majka jedva sačuvala od gotovo izvesne smrti, do ateljea u Parizu u kojem je, pre njega, stvarao Pikaso. Između toga, Beograd, Istanbul, Nikšić… Mesta odrastanja, stasavanja, tuge i radovanja. U ovoj knjizi je iskrena i na momente potresna sudbina jednog od naših najvećih živih slikara Miloša Šobajića. Sam za sebe kaže da je preživeo devet života: „Čini mi se da sam, u ovom jednom svom životu, proživeo mnogo više različitih sudbina, zatvarajući za sobom vrata posle svakog perioda, kao da je svako to iskustvo bilo sasvim dovoljno da se ispuni ceo jedan život. Osećao sam na kraju svakog od tih života da sam zaista umro, da bih se ponovo, kao Feniks, opet rađao, potpuno nov i spreman da idem dalje.“ Protrčao je Šobajić kroz ružne i lepe događaje, kroz smrti i radosti, uspehe i padove. Sretao je važne ljude, Zuko Džumhur bio mu je prvi učitelj slikanja, njegova dela izlagana su u svim delovima sveta, od Kine, preko Evrope, do Amerike. Stigao je i da voli: Lotku i Maju. A njegovi politički stavovi, zalaganje protiv globalizma u svetu, želja da zaštiti umetnost od pokušaja da se njome upravlja iz svetskih centara moći, deo su i ove knjige. Šobajić se ovom knjigom predstavio na jedan potpuno originalan i svojstven način. Zatvaranjem korica ove knjige, čitalac će nesumnjivo imati doživljaj da je odgledao jedan dobar film ili odsanjao čudesan san.

Mirjana Radović Marković,
Dejan Radulović, Borislav Đukanović
RAD OD KUĆE
Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića,Novi Sad

Prvo izdanje ove knjige pojavljuje se u trenutku kada rad od kuće posebno dobija na svojoj aktuelnosti zbog širenja pandemije virusa korona. Posledice kovida 19 se već ogledaju u velikom broju nezaposlenih širom sveta, što može da nalikuje najozbiljnijoj globalnoj ekonomskoj krizi posle Velike depresije 1929. godine. Rukovodeći se iskustvom i promenama do kojih je došlo posle krize 1929. i globalne finansijske krize 2008–2010, mogu se očekivati velike promene u modalitetima rada i zapošljavanja. Takođe, mogu se očekivati i promene stilova upravljanja i liderstva koje je pokrenula pandemija, i u većoj meri nego što je to bio slučaj do sada podstakla rad od kuće. Iako se problematici rada od kuće može pristupiti iz više uglova (psihološkog, sociološkog, medicinskog ili nekog drugog), ova knjiga se bavi ekonomsko-pravnim aspektima, s namerom da se stavi akcenat na najvažnija pitanja i probleme sa kojima se 6 u ovom domenu zaposleni suočavaju. Pre svega, knjiga pokriva potrebne alate, ponašanje i prednosti / nedostatke rada od kuće o kojima bi svi trebalo da razmisle pre nego što naprave iskorak i upuste se u ovakav način zapošljavanja. Bez obzira da li se obavlja posao u kompaniji ili se radi za sebe, praksa rada od kuće može biti izazov, dok literatura u ovoj oblasti može biti od velike pomoći. Stoga očekujemo da će ova knjiga, svojom sveobuhvatnošću u pristupu, izazvati istovremeno interesovanje kako kod stručne javnosti, tako i kod onih lica koja žele da donesu odluku i prihvate samozapošljavanje u kućnoj režiji kao realnu mogućnost da ostvare svoje profesionalne ambicije i osete se lično i društveno korisnim. Pre svega, trebalo bi da im pomogne da se lakše prilagode radu u kući i budu profesionalni, kao i da se suoče sa izazovom izolacije i izbore se sa krizom koja je čest pratilac ovakvog načina rada.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *