ИЗЛОГ КЊИГЕ

Мара Кнежевић Керн
ФУМАРОЛА
Невен, Београд

Роман, добро написан, бриљантно структуиран и уобличен, са три линије које се спајају у једну, о јунакињи која трага за собом у времену прошлом и времену садашњем, дакле, рукопис из дубине личне драме једне жене, и егзистенцијалне драме, и драме времена које се обрушило на појединца и на један народ који може да буде и било који други народ.
Посетиоци су једна линија, рат (форензичарски извештаји и остало с реминисценцијама на ратовање) друга, интроспекција јунакиње кроз реминисценције на свој (љубавни) живот, трећа линија. Прича је смештена у временски оквир који се кроз рукавце (Вијетнам, Хирошима, бомбардовање Београда и Југославије, Близнакиње, грчка историја…, дотиче егзистенцијалних тема, и судбине појединца уопште и конкретне јунакиње-наратора. Нарочито су занимљиви, и као поступак, и по свом садржају, разговори са „посетиоцима“, који такође осветљавају ратну пошаст, а анамнеза односа мајке, ћерке и унуке спада у најкомплексније делове романа. Мушки ликови, Грк Теодорос, Димитрије, бивши муж, Италијан Алберто, веома су добро психолошки профилисани, сви у функцији осветљавања главне јунакиње.
Прича је повремено ’монолог’ Жене, али је само привидно то аутобиографска прича. „Исповест“ главне јунакиње је заиста врло сугестивна, а повремена иронија у вези с разним темама и самоиронија, истовремено нека благотворна искреност, мудрост и топлина зраче из њене приче. Пред читаоцем је роман који се веома разликује од устаљене књижевна матрице и рекао бих да је бољи, оригиналнији и дубљи – пише о књизи Рале Дамјановић.

Милош Шобајић
МОЈИХ ДЕВЕТ ЖИВОТА
Вукотић медиа, Београд

Од снегом завејане планине Папук, где га је, у ратном збегу, мајка једва сачувала од готово извесне смрти, до атељеа у Паризу у којем је, пре њега, стварао Пикасо. Између тога, Београд, Истанбул, Никшић… Места одрастања, стасавања, туге и радовања. У овој књизи је искрена и на моменте потресна судбина једног од наших највећих живих сликара Милоша Шобајића. Сам за себе каже да је преживео девет живота: „Чини ми се да сам, у овом једном свом животу, проживео много више различитих судбина, затварајући за собом врата после сваког периода, као да је свако то искуство било сасвим довољно да се испуни цео један живот. Осећао сам на крају сваког од тих живота да сам заиста умро, да бих се поново, као Феникс, опет рађао, потпуно нов и спреман да идем даље.“ Протрчао је Шобајић кроз ружне и лепе догађаје, кроз смрти и радости, успехе и падове. Сретао је важне људе, Зуко Џумхур био му је први учитељ сликања, његова дела излагана су у свим деловима света, од Кине, преко Европе, до Америке. Стигао је и да воли: Лотку и Мају. А његови политички ставови, залагање против глобализма у свету, жеља да заштити уметност од покушаја да се њоме управља из светских центара моћи, део су и ове књиге. Шобајић се овом књигом представио на један потпуно оригиналан и својствен начин. Затварањем корица ове књиге, читалац ће несумњиво имати доживљај да је одгледао један добар филм или одсањао чудесан сан.

Мирјана Радовић Марковић,
Дејан Радуловић, Борислав Ђукановић
РАД ОД КУЋЕ
Издавачка књижарница Зорана Стојановића,Нови Сад

Прво издање ове књиге појављује се у тренутку када рад од куће посебно добија на својој актуелности због ширења пандемије вируса корона. Последице ковида 19 се већ огледају у великом броју незапослених широм света, што може да наликује најозбиљнијој глобалној економској кризи после Велике депресије 1929. године. Руководећи се искуством и променама до којих је дошло после кризе 1929. и глобалне финансијске кризе 2008–2010, могу се очекивати велике промене у модалитетима рада и запошљавања. Такође, могу се очекивати и промене стилова управљања и лидерства које је покренула пандемија, и у већој мери него што је то био случај до сада подстакла рад од куће. Иако се проблематици рада од куће може приступити из више углова (психолошког, социолошког, медицинског или неког другог), ова књига се бави економско-правним аспектима, с намером да се стави акценат на најважнија питања и проблеме са којима се 6 у овом домену запослени суочавају. Пре свега, књига покрива потребне алате, понашање и предности / недостатке рада од куће о којима би сви требало да размисле пре него што направе искорак и упусте се у овакав начин запошљавања. Без обзира да ли се обавља посао у компанији или се ради за себе, пракса рада од куће може бити изазов, док литература у овој области може бити од велике помоћи. Стога очекујемо да ће ова књига, својом свеобухватношћу у приступу, изазвати истовремено интересовање како код стручне јавности, тако и код оних лица која желе да донесу одлуку и прихвате самозапошљавање у кућној режији као реалну могућност да остваре своје професионалне амбиције и осете се лично и друштвено корисним. Пре свега, требало би да им помогне да се лакше прилагоде раду у кући и буду професионални, као и да се суоче са изазовом изолације и изборе се са кризом која је чест пратилац оваквог начина рада.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *