USTOLIČEN PATRIJARH PORFIRIJE: Poglavar SPC održao besedu – “Da budem skromni naslednik velikih i svetih prethodnika”

Izvor Novosti, foto Z.Jovanović

Patrijarh Porfirije svečano je ustoličen danas u Sabornoj crkvi u Beogradu. Planirano je da patrijarh održi pristupnu besedu. Sledeći Sabor trebalo bi da bude održan u maju, kada će biti popunjena upražnjena mesta u eparhijama.

Doskorašnji mitropolit zagrebačko-ljubljanski naslednik je svetosavskog trona voljom Svetog arhijerejskog sabora koji je u četvrtak zasedao u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu. Novoizabrani prvojerarh, čije je svetovno prezime Perić, jedan je od najmlađih koje je SPC imala u novijoj istoriji, a smatra se čovekom mira i dijaloga, po meri izazova sa kojim je suočena Srpska crkva.

 BESEDA PATRIJARHA PORFIRIJA

– Molim se Bogu i molim sve vas da me podržite, da veliki odgovorni zadatak koji je ovim sveštenim činom stavljen pred mene i položen na moja nejaka pleća iznesem radosno, da kao 46. po redu patrijarh, a 57. poglavar naše crkve budem skromni naslednik mojih svetih prethodnika – istakao je patrijarh Porfirije u svojoj prvoj besedi.

Poručio je da želi da naša sveta SPC svugde gde jeste živi punim plućima, da svaki pravoslavni hrišćanin živi istinsku slboodu i da jevanđeljske vrednosti budu svakodnevica svih pravoslavnih ljudi.

Istakao je da nije prvenstveni zadatak crkve da stvara bolje uslove za život, da se trudi da rešava bilo koju vrstu socijalnih, političkih, psiholoških i svakih drugih problema.

Napomenuo je da se tokom služenja neće rukovoditi parcijalnim interesima, strančarenjem, parcijalnim bavljenjem politikom.

Patrijarh Porfirije istakao je da je Kosovo za nas zavet, koji je vezan za Novi zavet.

– Otuda je Kosovo za nas nit, pupčana vrpca koja nas povezuje sa našom duhovnom istorijskom kolevkom, suštinom našeg identiteta, Kosova je u nama, u našima svetinjama, u ćirilici – rekao je patrijarh Porfirije.

Kada je reč o pandemiji koronavirusa, pozvao je građane da budu snaženi i trezveni, da ne dozvolimo da ovlada strah i da “svaki zdrav čovek može biti mnogo gori virus”.

– Neka Gospod blagoslovi i neka nas udostoji da ovu zemlju učinimo delom carstva Božijeg koje i jeste jedini cilj i možemo doći do njega ako prvi korak sada i ovde napravimo. Živeli i neka vas sve Gospod blagoslovi – reči su kojima je patrijarh Porfirije završio svoju prvu besedu.

Patrijarh srpski Porfirije je nakon održane besede blagoslovio predsednika Vučića, nakon čega su se tri puta poljubili. Nakon toga je blagoslovio i Milorada Dodika i Željku Cvijanović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *