Preminuo raščinjeni vladika Artemije

Raščinjeni episkop Artemije, koji je nekada bio na čelu Eparhije raško-prizrenske, preminuo je 21. novembra u 85. godini. Kako su javili mediji, Artemije je već duže vreme bio slabijeg zdravstvenog stanja, a preminuo je od posledica virusa korona. Primljen je na infektivno odeljenje u Valjevu 18. novembra, a preminuo je u sanitetu tokom transporta za Beograd zbog pogoršanog stanja.
Artemije (svetovno ime Marko Radosavljević) rođen je u selu Lelić. Sveti Justin Popović ga je zamonašio nakon završetka bogoslovije 20. novembra 1960. u manastiru Ćelije. Po završetku Teološkog fakulteta u Beogradu, upisao je poslediplomske studije u Atini, gde je s uspehom odbranio doktorsku disertaciju. Potom se povlači u manastir Crna reka, gde provodi trinaest godina. Izabran je za episkopa raško-prizrenskog u maju 1991. godine.
Sveti arhijerejski sinod SPC 13. februara 2010. privremeno ga je razrešio od upravljanja Raško-prizrenskom eparhijom zbog sumnji u postojanje finansijskih malverzacija, a na redovnom prolećnom zasedanju 2010. godine razrešio ga je i umirovio. Episkop Artemije je zadržao vladičanski i arhijerejski čin, ali bez prava upravljanja eparhijom. Od juna 2010. živio je u manastiru Šišatovac na Fruškoj gori. Odlukom Svetog arhijerejskog sabora SPC od 19. novembra 2010. vraćen je u čin običnog monaha.
Uprkos tome što mu je oduzet episkopski čin, monah Artemije se predstavljao kao „episkop raško-prizrenski u egzilu“. Sveti arhijerejski sabor SPC ga je 25. maja 2015. pozvao na jedinstvo, a nakon negativnog odgovora, izopšten je 28. maja 2015.
Sahranjen je 23. novembra u rodnom Leliću u svojoj zadužbini, „manastiru Nova Nikeja“, sedištu „Eparhije raško-prizrenske u egzilu“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *