IZLOG KNJIGE

Džon Kag
PLANINARENJE S NIČEOM
Dereta, Beograd

Priča o dva filozofska putovanja istom maršrutom: jedno na koje je krenuo Džon Kag, povučeni i tihi mladić, i sedamnaest godina kasnije, sasvim drugačiji Džon Kag, zreli porodični čovek, koji u drastično izmenjenim okolnostima osvaja vrhove švajcarskih Alpa iznad Sils Marije, tamo gde je Fridrih Niče, u meditativnim šetnjama, svojevremeno našao inspiraciju za svoje najznačajnije delo „Tako je govorio Zaratustra“. Oba ta putovanja poduzeta su u potrazi za suštinom Ničeove filozofije, ali su zaključci do kojih je došao dijametralno različiti, posebno oni koji se tiču istinske ljudske prirode. Štaviše, Kag ne tumači samo Ničeovu filozofiju već i koliko su nam danas, u XXI veku, bliska Ničeova životna iskustva i gde bi bilo njegovo mesto u savremenom društvu da je kojim slučajem naš savremenik. Da li bi njegova psihička nestabilnost danas možda bila pojačana ili bi se manje primećivala? Bilo da je Kag planinario sam ili sa svojom porodicom, Niče je na tom putu uvek bio s njim, učeći ga da čak i pogrešni koraci na najopasnijim putevima mogu biti korisni. U pitanju je stalni proces duhovnog uspinjanja u kome svako od nas može da nauči kako da postane ono što jeste. Knjigu je preveo s engleskog Boris Todorović.

Matija Bećković
LJUDMILINE PESME
Srpska književna zadruga, Beograd

Nova pesnička knjiga Matije Bećkovića naslanja se na njegove prethodne pesničke rukopise „Kad se ponovo rodim“ i „Kad budem mlađi“, kojima se na duhovit način poetizuju razne situacije iz pesnikovog iskustva i sećanja.
Raznovrsne savremene teme razigravaju neočekivanim mogućnostima duha i satire. Matijin jedinstven humor ostaje na licima pojedinaca i naroda – grč osmeha svakome prema svom doživljaju.

Darko Tanasković
ISLAM – DOGMA I ŽIVOT
Srpska književna zadruga, Beograd

Knjiga o islamu našeg vodećeg islamologa, diplomate, prof. dr Darka Tanaskovića objavljena je prvi put pre deset godina u Zadruginom jubilarnom 100. plavom Kolu. Sada je izašlo njeno treće izdanje, dopunjeno izuzetno značajnim i zanimljivim poglavljima: „Islam i nacija“, „Od žene u Kuranu do muslimanke u islamu“, „Ka fenomenologiji džihadizma“. Knjiga koja već deset godina predstavlja nezaobilazan oslonac u poznavanju islama, islamskog života i mišljenja.

HRAM SVETOG SAVE
Službeni glasnik, Beograd

Monografija nastala povodom obeležavanja istorijskog časa završetka radova na izgradnji Hrama Svetog Save, duhovnog simbola pravoslavlja i hrišćanstva, osvetljava jedan deo neizmerne duhovne, kulturne i istorijske vrednosti Hrama i značaja svetitelja kome je posvećen. Autentični spomenik u čast najpoštovanijeg srpskog svetitelja, stuba srpske državnosti i kulture, vekovima građen, sada stoji u svoj svojoj veličini dok se proslavlja osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. Monografija, koju su priredili Vladimir Roganović i Milesa Stefanović Banović, svedoči o podvigu srpskog naroda uznesenog prilikom izgradnje Hrama Svetog Save i otvara još šire horizonte za uvide u istoriju i arhitekturu Hrama, bogatstvo mozaičkog uređenja, vrednost Kripte, današnjicu i budućnost Hrama, kao i životopis i delo prvog arhiepiskopa srpskih zemalja.

GORIČKI ZBORNIK (fototipija)
Službeni glasnik i Matica srpska – Društvo članova u Crnoj Gori, Odjeljenje za srpski jezik i književnost u Podgorici

Književnik i pisar Nikon ide u red onih učenih srpskih monaha koji su se u Jerusalimu duhovno usavršavali i literarno obrazovali. Na pitanje-poslanice Jelene, kćeri srpskog kneza Lazara, Nikon je uzvratio trima odgovor-poslanicama zanimljivih duhovnih sadržaja. Od svih poslanica sklopio je 1442. zbornik na dar smernoj Jeleni i njenom hramu Blagoveštenja presvete Bogorodice na Gorici. Zbornik leži u Arhivu Srpske akademije nauka i umetnosti (broj 446), gde čeka vreme neophodne i složene konzervacije.
Sastavljajući Zbornik prema širokom rasponu interesovanja blagorazumne Jelene, monah Nikon se posvedočio kao svestrani poznavalac pisanih izvora duhovne, ali i svetovne sadržine. U njegovom monaškom obrazovanju jake tragove je ostavila i bogoslužbena poezija i himnografija.
Nagrada festivala FesK humanistika, kultura, umetnost „Pazi šta čitaš“ 2020. godine, u kategoriji za „vredno reprint izdanje stare knjige koja ima obeležja neprolazne vrednosti“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *