Vašingtonski galimatijas

Kako će izgledati odnos Srbije s Rusijom i Kinom posle sporazuma, potpisanog u Americi, a koji Srbiju „udaljava od Rusije i Kine“, i kakve bi sve to veze moglo da ima sa Muhamedom bin Zajedom, Kirilom Dmitrijevim i Džaredom Kušnerom

Daniel Markić, ravnatelj hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije, u „Javnom izvješću“ svoje službe za 2019/20. godinu izražava uverenje da „Srbija i nadalje na vanjskopolitičkom i sigurnosnom planu nastoji balansirati u odnosima između Rusije i Zapada“, te da je „tijekom ove godine značajan fokus stavila i na javno promoviranje jačanja odnosa s Kinom“. Danijel Server, funkcioner američke duboke države iz Vašingtona, ide pak korak dalje i tvrdi da se „Srbija okrenula Istoku“. Nasuprot tome Ričard Grenel, specijalni izaslanik predsednika Amerike Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine, posle sporazuma Beograda i Prištine pod naslovom „Ekonomska normalizacija“, čiji je on bio glavni arhitekta, objašnjava da ova ekonomska normalizacija „pomera taj region da naginje više ka Zapadu, i udaljava ga od Rusije i Kine“. Dok posle istog tog sporazuma, koji je u ime Srbije potpisao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Rusije Vladimir Putin u svom zvaničnom saopštenju izražava „visoko uvažavanje ruske strane prema ličnom doprinosu Aleksandra Vučića za razvoj rusko-srpskih odnosa“, ovo uz naglašavanje „spremnosti (Vladimira Putina) da nastavi da sarađuje s njim na čitavom nizu pitanja iz bilateralne, regionalne i međunarodne agende“. A i ambasadorki Kine u Beogradu Čen Bo Vučić je, takođe posle svog potpisa na vašingtonskom dokumentu, „rekao da će Srbija čuvati iskreno prijateljstvo sa Kinom i nastaviti da razvija bilateralnu saradnju sa Kinom, kao pouzdanim partnerom, u svim oblastima, uključujući i oblast telekomunikacija“.
Galimatijas je očigledan. Šta će se iz njega izroditi, mnogo je manje jasno. A to samo znači da nam nema druge nego da pokušamo da ustanovimo krije li se ikakav, i kakav, plan iza sveg ovog, prividnog ili stvarnog, to je ključno pitanje, haosa u kome odnose s Rusijom i Kinom unapređujemo tako što se od njih okrećemo Americi.

GRENEL U BEOGRADU Ovog utorka je, elem, u Beogradu, nakon posete Prištini, boravio Grenel u društvu direktora američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) Adamom Bolerom – otvaranje stalne kancelarije DFC-a u Beogradu predviđeno je, podsećamo, vašingtonskim dokumentom o ekonomskoj normalizaciji, o DFC-u uskoro i nešto detaljnije – a sa njima su u delegaciji bili i predstavnici još šest američkih vladinih agencija.
Ekonomija je, naročito u izjavama Vučića, Grenela i Bolera posle sastanka, bila u centru njihove pažnje, možda je zaista tako i bilo, no najveću pažnju nama je privukla rečenica koja se neposrednije tiče politike, a ne ekonomije odnosa Beograda i Prištine.
Izgovorio ju je Ričard Grenel: „Političke teme će morati da sačekaju dok se u privredi ne pokaže napredak.“ Te otuda – jer, i to je Grenel rekao, „treba nam vremena…“ – onaj jednogodišnji moratorijum iz vašingtonskog papira koji se odnosi na pokušaje „Kosova“ da se učlani u međunarodne organizacije, i na naše nastojanje da to sprečimo. Uostalom, naglasio je, „ne tražimo da se Srbija slaže u svemu sa SAD“.
I time je barem jedan deo zagonetke razjašnjen. Trampov Vašington ne pritiska nas – ni sada, niti u iole dogledno vreme – da priznamo samoproglašenu nezavisnost Kosova. A to znači da je u potpunosti obesmišljen pokušaj Brisela (i Berlina kao, takoreći, njegove prestonice) da nas natera da to učinimo, kroz briselski dijalog koji je nedavno reanimiran upravo uz ovakav ambiciozan plan. Nije ni čudo što je Grenelovo dosadašnje angažovanje naišlo na negodovanje u močvari sa obe strane Atlantika; oni su odmah znali ovo što mi tek sada saznajemo.
A opet, nije Grenel sad došao u Beograd da bi nama ovo otkrio. Nego je morao da ima mnogo ozbiljniji i opipljiviji razlog da – vrlo važna okolnost – na samo mesec i po dana pred izbore u SAD prekine svoje, inače veoma intenzivno, učešće u Trampovoj kampanji.
Ili je i njegov put u Beograd sastavni deo te kampanje? Ne zato što će američka javnost primetiti da je on bio ovde – neće, kao što nije primetila ni ono što se zbilo u Ovalnoj sobi 4. septembra, sam Grenel je zbog toga javno gunđao – već zato što bi sadašnja poseta mogla da vodi do ishoda koji će Trampu doneti poneki (pred)izborni poen. Na primer, u vidu najave povlačenja američke vojske s Kosova i Metohije, jer, zaboga, ovako bi otprilike moglo da glasi obrazloženje, šta će američki vojnici tamo kad Beograd i Priština lepo sarađuju jedni s drugima.
Razume se da je ovo samo spekulacija, ali daleko od toga da je sasvim lišena osnova. Naprotiv, eno, dok preko stranica „Vašington posta“ konzervativni radio-voditelj Hju Hjuit poziva da se „obrati pažnja na Trampove stvarne uspehe“ i tim povodom ističe kako su sukobi Srbije i „Kosova“ „zahtevali da desetine hiljada Amerikanaca tokom dve decenije provedu godine razdvojeni od svojih porodica kako bi sprečili divljačko ubijanje“, i Ričard Grenel, drugim povodom, doduše, no nije to bitno, ponosno ističe kako „Vojska SAD voli Trampa. Oni znaju da on vraća trupe kući i da nije započeo nikakve nove ratove.“
Hoćemo da kažemo da uopšte nije nezamislivo da bi sav angažman Ričarda Grenela zapravo mogao da bude usmeren ka ovom cilju, ka povlačenju američke vojske iz naše južne pokrajine. Tim pre što su, podsećamo, upravo ovakav zahtev u martu ove godine javno izneli najuticajniji Trampov sin Don Junior, i dvojica republikanskih senatora koji su Trampovima naročito bliski, Dejvid Perdju i Rend Pol.

ISTOČNOMEDITERANSKI GASOVOD A opet, već i iz te činjenice da su s Grenelom ovog utorka u Beogradu bili i spomenuti direktor DFC-a Adam Boler i predstavnici drugih vladinih agencija, nije teško primetiti i da je njihova poseta morala da ima i opipljiviji, konkretniji razlog. Uostalom, sigurno je da nisu bez specifičnog povoda, kako je ovom prilikom otkriveno, Amerikanci insistirali na tome da baš prelaz Merdare, kako je predviđeno vašingtonskim dokumentom o ekonomskoj normalizaciji, profunkcioniše po pojednostavljenoj proceduri.
Što bi moglo da znači i da Grenel i pratnja sad nastupaju kao agenti američkih poslovnih krugova koji bi ovde da zarade pare. A žurba s kojom se čitavom poslu pristupa mogla bi da se protumači i kao izraz Grenelove bojazni da posle 3. novembra on neće biti uticajan kao što je sada, pa nastoji da, za svaki slučaj, sad požuri sa svojim angažmanom kako bi kasnije mogao da ga naplati, jel’, od onih kojima je i omogućio da ovde ostvare ekstraprofit njegovim sporazumom Beograda i Prištine o ekonomskoj normalizaciji.
Okolnost pak da u agendi ove delegacije, pored Prištine i Beograda, figuriraju i Atina i Tel Aviv, odnosno Jerusalim, kako vam drago, upućuje i na mogućnost da bi sve ovo moglo da ima veze s planiranim Istočnomediteranskim gasovodom koji bi trebalo da poveže Izrael, Kipar i Grčku, i da možda dalje ka Evropi produži i preko naše teritorije. Ovom gasovodu, kao što je poznato, Turska se izričito protivi, i time se možda može objasniti i njeno, veoma neskriveno, nezadovoljstvo ekonomskim sporazumom Beograda i Prištine.
Istovremeno, tačka 8 Vašingtonskog sporazuma, koja kaže da će „obe strane diversifikovati svoje snabdevanje energijom“, mogla bi da se odnosi baš na ovaj gasovod, a ne samo na uvoz američkog tečnog gasa kako je prvobitno protumačeno.
Kako će na ovu mogućnost reagovati Rusija, i kako će se ona odraziti na sudbinu „Turskog toka“, ostaje da vidimo, a do tada nam ostaje i da se nadamo da su, u telefonskom razgovoru predsednika Vučića i Putina – na inicijativu srpskog predsednika, precizirano je u saopštenju Kremlja – ova pitanja razrešena na način koji neće baciti senku na odnose Beograda i Moskve.

MEĐUNARODNA RAZVOJNA FINANSIJSKA KORPORACIJA Kao što nam ostaje da sačekamo da vidimo kako će, i da se do tada nadamo da neće, američka Međunarodna razvojna finansijska korporacija, DFC, uticati na odnose Beograda i Pekinga.
Ovo stoga što je DFC – Trampovo čedo, DFC je počeo da radi pre nepunih godinu dana, 20. decembra 2019 – kako je i izričito navedeno u njegovom osnivačkom aktu (BUILD Act), osnovan da bi „pružio robusnu alternativu državnim investicijama autoritarnih vlada“, što je evidentna aluzija na kineski megaprojekat „Pojas i put“ čiji smo i mi sastavni deo.
Pri čemu je pitanje budućnosti naših odnosa s Kinom, posle sporazuma u Vašingtonu, utoliko ozbiljnije što, pisali smo već o tome, tačka 9 ovog sporazuma, ona što govori o odricanju od nepouzdanih dobavljača 5G opreme, predstavlja očigledan atak na „Huavej“ i srpsku saradnju s ovom kompanijom.
S druge strane, ukazali smo i da u vašingtonskom papiru nije precizirano na koga se ta tačka 9 odnosi, što nam ostavlja manevarski prostor da se napravimo nevešti i da nastavimo da sarađujemo s „Havejom“ i Kinezima; citirali smo i saopštenje Vučićevog kabineta posle sastanka s ambasadorkom Čen Bo, u kome se navodi da joj je baš to srpski predsednik i obećao kad se vratio iz Vašingtona; a treba ukazati i da je, takođe posle Vašingtona, premijerka Ana Brnabić otvorila „Huavejev“ Centar za inovacije i digitalni razvoj u Beogradu, istakavši da je ova kompanija „ključni partner Srbije“ s kojim će saradnja biti nastavljena.
Što znači da se, makar za dogledno vreme, nastavlja balansiranje između našeg interesa i američkog pritiska da postupimo u skladu s njihovim potrebama. Što uopšte nije loše, to jest u odnosu na ono što bi moglo da bude.

BLISKOISTOČNI DIL A možda Srbija uopšte i ne balansira između sopstvenog interesa i tuđeg pritiska, između Istoka i Zapada, nego je postala deo jednog šireg aranžmana od koga čak može da ima i izvesne koristi.
Samo nagađamo, no to činimo na osnovu dostupnih činjenica koje se mogu povezati u celinu a da ona ne bude potpuno lišena smisla. Evo o čemu je reč.
Polaznu tačku u razmišljanju predstavlja ona neobična okolnost da su se u sporazumu o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine našle i tačke koje idu u korist Izraelu.
Praktično istovremeno, takođe uz posredovanje Donalda Trampa i njegovih – ličnih – saradnika, sporazum o normalizaciji odnosa potpisali su i Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati (i Bahrein pride).
Ovde postaje zanimljivo. „Arhitekta iza dila Izraela i UAE o normalizaciji odnosa“, piše „Džeruzalem post“, jeste šeik Muhamed bin Zajed bin Sultan el Nahjan, krunski princ Abu Dabija poznat i pod skraćenicom MBZ, a uz njega i „Muhamed Dahlan, palestinski lider u egzilu i MBZ-ov bliski prijatelj i savetnik“ koji je, obratite pažnju, „tokom poslednjih godina bio odašiljan u diplomatske misije u zemlje poput Kosova ili Sudana, i odjednom su ove države takođe deo ovog novog saveza“.
U najkraćem, piše „Džeruzalem post“ o „teoriji zavere u kojoj možda ima nečega“, „ambiciozni plan MBZ-a“ o stvaranju arapsko-izraelskog savezništva usmeren je kako protiv Turske i Katara zbog njihove povezanosti sa „Muslimanskim bratstvom“, tako i protiv Irana. Protiv čijih interesa je, u sporazumu Beograda i Prištine, usmerena tačka koja se odnosi na osudu iranskog saveznika iz Libana, pokreta „Hezbolah“.
Poznata je, zato što je u javnosti često isticana, i veza između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i MBZ-a, i tu negde bi moglo da se krije i objašnjenje razloga zbog kojih su se u Trampovom kabinetu, praktično, prepleli neočekivani bliskoistočni i balkanski dilovi.
Ali priča je i kudikamo šira. Portal „Dejli bist“, naime, ukrstio je nedavno otkrića specijalnog tužioca Roberta Malera o navodnom ruskom mešanju u izbor Donalda Trampa sa sopstvenim saznanjima i izvorima, i došao do poprilično potkrepljene i uverljive priče o tome da, između Bele kuće i Kremlja, sve vreme odlično funkcioniše tajni kanal komunikacije na čijem je jednom kraju Trampov zet Džared Kušner, a na drugom je Kiril Dmitrijev, direktor državnog Ruskog direktnog investicionog fonda (RDIF). Koji se s Kušnerom povezao, pored ostalih, i preko zajedničkog poznanika – MBZ-a – i, ovo je naročito značajno, Amerikancima ponudio rusku pomoć za sklapanje ovog dila na Bliskom istoku.
Sad prelazimo u sferu našeg nagađanja, iliti upotrebe aparature za logičko zaključivanje. Pretpostavljamo, naime, da svoje dobre usluge na Bliskom istoku Rusi nisu Amerikancima ponudili besplatno, i da su od njih zatražili, i dobili, neku vrstu kompenzacije.
Na Balkanu, na primer? Kad već puštamo mašti na volju, iako je zaista možda samo reč o slučajnosti, ukazujemo i da je Tramp iznenada imenovao Grenela, s kojim ga veže odnos ličnog poverenja, za svog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine baš kada su pregovori Džareda Kušnera i MBZ-a o arapsko-izraelskim odnosima, uz rusku asistenciju, ulazili u završnu fazu. Uzgred budi rečeno, i Džared Kušner nalazio se u Ovalnoj sobi kada su Vučić i Avdulah Hoti potpisivali sporazum.
A podsećamo i da je u martu ove godine Centar za strateške i međunarodne studije (CSIS), koji slovi za vodeći tink-tenk u SAD, baveći se „nerešenim izazovima u odnosima SAD i Rusije“, revolucionarno napomenuo da „osetljivost (Moskve) treba uzeti u obzir u svakom diplomatskom procesu posvećenom regionalnim (balkanskim) konfliktima“, ukazujući da bi „na ovaj način region mogao da postane mesto izgradnje poverenja između SAD i Rusije, zato što bi uspeh mogao da utiče na šire diplomatske odnose, dok neuspeh ne bi predstavljao veliki gubitak“.
Ili je sve ovo isuviše lepo da bi se pokazalo kao istinito? Sve dosadašnje iskustvo jasno nas upozorava protiv bilo kakvog optimizma. A opet, onaj galimatijas je toliki da mu možda nije ni moguće pronaći neko lakše i konvencionalnije objašnjenje…

5 komentara

  1. Vrzić je logički konzistentan i podsticajan, kao i uvek, i ostavlja prostor za komentare. Moja opservacija bi mogla da pođe od, sada već legendarnog vizuelno-tekstualnog komentara Marije Zaharove o sporazumu u Beloj Kući, i dileme da li je to bilo spontano, njeno, sa tog nivoa, ili uz odobravanje nadređenih. Svakako da ona svojim stilom predstavlja slobodniji jezik MIP RF, da kaže ono što npr. Lavrov misli ali bi bilo preteško da baš on izusti. Sem toga, Zaharova nije na tom mestu od juče. A diplomatija RF se odlikuje odmerenošću, tradicijom.
    Upada u oči da je posle Vašingtona Vučić zvao predsednika Putina ali da je po istom pitanju razgovarao sa ambasadorkom Kine, Čen Bo. Dakle, razlika u nivou. Da li je tu razliku odredila samo Zaharova? Ili predsednik Đinping šalje neku poruku? A tek odmerenost i prefinjenost diplomatije Kine.
    Tu se sada upliće tvrdnja o bočnom kanalu Putin-Tramp, uz sve sankcije i medijsku galamu. Moglo bi se zaključiti da Vučić nije deo tog kanala, bar ne svesni, i da prethodno pomenuta zbivanja na relaciji Beograd-Moskva samo služe stvaranju veće uverljivosti o “spontanom” odvijanju procesa, deo kojeg je i naše bolno pitanje.
    Kada umna g-đa Bogdanović u svom uvodniku govori o suverenitetu, navodi nas na licitiranje o tome koje su s t v a r n o suverene države u svetu. Eto, Rusija, po Duginu, nije, uz celog Putina, zastrašujući arsenal, ekonomsku žilavost . . . . SAD? Spolja jesu, sudeći po načinu kako nastupaju prema ostatku sveta. A iznutra? Teško. Treba li bolji dokaz od Trampa? Svi znamo za šta se zalaže. Kada bi stvarno sprovodio ono za šta se zalaže, bila bi to Amerika koja bi svetu možda bila prijatnija od sadašnje. Tako da bi većem delu sveta odgovarao upravo Tramp u novom mandatu.
    A znamo kako on lako odustaje od sporazuma. Možda je u tome niša u kojoj možemo preživeti ono što za druge predstavlja igru i nadgornjavanje a za nas sve. Prava slika razlike u moći, malih i velikih.

    3
    2
  2. Nesumnjivo da je učinjen dobar napor da se tekst napiše. Ono što, po meni, čini suštinu je naslov – “Vašingtonski galimatijas”, pa onda sve napisano u prilog naslovu i na kraju pitanje, koje se prosto nameće, kome sadržina ovakvog teksta odgovara. Često se setim profesorke filozofije iz gimnazijskih dana, koja je imala običaj da kaže “sve stvari u životu su jednostavne, samo su projavni oblici tih stvari komplikovani”. Tako je i sa “Vašingtonom”, koji liči na galimatijas, ali nije. Mislim da je mnogo jednostavnije. Nekada nije celishodno trošiti reči, ako će već događaji za mesec-dva pokazati odgovor. Naravno, taj odgovor bi trebalo priznati, jer se spoljna politika ne može u celini oslanjati na spin.

  3. Dušan Buković

    Bez obzira da li to mi hoćemo ili nećemo, Amerika će i dalje uterivati milom ili silom multikorporativni poredak u svetu. Amerikanci su kroz celo HH stoleće davali zamah terorističkim i kontrarevolucionarnim pokretima u korist svemoćnog američkog miltikorporativnog lideršipa, kojeg je najavio Ulysses S. Grant u toku 1872. godine, kad je po drugi put izabran za pretsednika SAD. Grant je tada izjavio:

    „Civilozovani svet teži ka republikanizmu, ka narodnoj vladavini preko njegovih predstavnika i naša velika republika sudbinom je određena, da služi kao vodič svim ostalima… Naš tvorac sprema svet, da postane u odgovarajućem momentu jedna velika nacija, koja će govoriti samo jednim jezikom i kojoj vojska i flota više neće trebati“ – “Le monde civilise, disait Grant, tend vers le republicanism, vers le gouvernement du people par ses representats et notre grande Republique est destine a server de guide a toutes les autres… Notre Createur prepare le monde a devenir en temps opportune une grande nation qui ne parlera qu’une langue et ou les armees et les flottes ne seront plus necessaries” (Vidi: Pierre Virion, Bientot un gouvernement mondial? – Une super et contre-eglise, str. 27).

    Karakterističan je primer i svemoćnog američkog senatora J. P. Warbourg-a, koji je pred svemoćnim američkim senatom 1950. godine izjavio: „Bez obzira na to, da li to neko hoće ili neće, mi ćemo imati svetsku vladu! Jedino pitanje koje se postavlja jeste: da li će ta vlada biti uspostavljena na osnovu njenog prihvatanja ili pak pobedom“ – „QUATRE ANS PLUS TARD, EN 1950, WARBOURG DECLARAIT DEVAN LE SENAT AMERICAIN: ‘QU’ON LE VEUILLE OU NON, NOUS AURONS UN GOUVERNEMENT MONDIAL. LA SEULE QUESTION QUI SE POSE EST DE SAVOIR SI POCE GOUVERNMENT MONDIAL SERA ETABLI PAR CONSENTEMENT OU PAR CONQUETE…“ (Vidi: Pierre Virion, Bientot un gouvernement mondial? – Une super et contre-eglise, str. 255; William P. Hoar, Architects of conspiracy – An Intriguing History, Boston – Los Angeles, 1984, str. 317).

    Dajemo opet reč Virionu: „Ova Grantova sigurnost, a kasnije i Varburgova, imala je svakako svoju osnovu u toj koncentraciji, ali isto i u evoluciji tajnih i javnih struktura i podzemnih pokreta svake vrste, no ona je počivala pre svega na idolatriskom i okultnom aparatu Čarobnjaka Visoke Univerzalne Masonerije, koji je stvoren pod imenom “PALADIZMA”, OSNOVANOG U ISTIM TIM Sjedinjenim Američkim Državama, od strane dvojice istaknutih masona Alberta Pajka i Džuzepa Mazinija…

    Mazini je našao podršku u Sjedinjenim Američkim Državama da zajedno sa Pajkeom preduzme ostvarenje centralizacije međunarodne masonske aktivnosti, pretvarajući je u jednu sinhronizovanu akciju sa ciljem „OSTVARENJE JEDNE SVETSKE VLADAVINE, KOJA ĆE BITI VIDLJIVA U INTERNACIONALNIM JAVNIM USTANOVAMA, ALI NJENA VISOKA VLADAJUĆA HIJERARHIJA STAVLJA U PRVI PLAN EKONOMIJU, ŽELEĆI TAKO DA OSTVARI JEDINSTVO SVETA NA MATERIJALISTIČKOJ BAZI, ČIME STAVLJA NEPREMOSTIV JAZ IZMEĐU HRISTA, NJEGOVE CRKVE I SAME SEBE…“ ( Vidi: Pierre Virion, Bientot un gouvernement mondial? – Une super et contre-eglise, str. 29/30).

    Svoju 40 stranu Virion završava ovako: „Nad nagomilanim ruševinama posle Prvog svetskog rata, mason Vilson ( Willson Thomas Woodrow 1856-1924) se usudio da kaže: “Hrišćanstvo nije uspelo da ujedini narode. Mi ćemo uspeti, nadam se pomoću Društva Naroda” –„Le Christiannisme n’a pas reussi a unir les peoples. Nous reussirons, j’espere, par la Societe des Nations…” (Vidi: Pierre Virion, Bientot un gouvernement mondial? – Une super et contre-eglise, str. 40).

    I tako se svemoćnim američkim multikorporacijama i arhitektima tzv. “novog svetskog poretka” i konspiratorima ukazala prilika, da se u svetu ubaci ideja o svetskoj vladi sa sedištem u Njujorku u Sjedinjenim Američkim Državama.

    Pri ovome mislimo na izjavu pretsednika Granta, koju je izrekao 1872. godine američkom narodu, da će SAD biti vodič celokupnog čovečanstva. Takođe, u ovom kontekstu ukazali bismo i na Varburgovu preteću izjavu, da se sve zemlje prisile „pristankom ili pobedom“ , da se jednog dana saviju pod jaram svemoćnih multikorporacija, velikih finansijera, tzv. „velikih kadrova“ i „velikih izabranika“, kao i izvesnih članova visoke međunarodne masonerije….

  4. Dušan Buković

    Što se tiče „odnosa Srbije sa Rusijom i Kinom posle sporazuma u Beloj kući“, potsetili bismo na odluke Berlinskog kongresa, kojeg su održale velike sile od 13. juna do 13 jula 1878. godine. Na ovom Kongresu uspostavljene su „polovično nezavisne“ države Srbija, Crna Gora, Bugarska i Rumunija. Svuda se pored Turaka uvukla Austrija, koja je postala posrednik i potpisnih izvesnih ugovora između tih novih „nezavisnih“ država i dotadašnjih okupatora i tiranina njihovih zemalja i obesprtavljenih i potlačenih naroda. Imajući u vidu da su se Bendžamin Dizraeli – Bekonsfild, Oto Bizmark i Džula Andraši, kao predstavnici zapadno-evropskih trijalista – imperijalista posebno isticali u podržavanju Osmanskog imperijalizma. Upregli su Austriju da im bude prethodnica prodora prema Istoku.

    Radi istoriske istine valja reći za izvesne članove Berlinskog Kongresa, da nisu uopšte uzimali u obzir srbske težnje za oslobođenjem i ujedinjenjenjem. Njihov cilj je bio, da se Srbima nesme dozvoliti ujedinjenje i oslobođenje. Njihovo načelo je na snazi i danas pod okriljem izvesnih evropskih i američkih imperijalista-trijalista. To su i njihovi najamnici-komunisti potvrdili na zasedanju AVNOJ-a, iza kojeg su stajali svemoćni evropski i američki imperijalisti- trijalisti.

    U ovom kontekstu citirali bismo madžarskog masona, okultistu, idolatristu, ezoteristu kneza Andrašija (Count Gyula Andrassy). On je izlazeći pred javnost posle Berlinskog kongresa u Peštanskom saboru 1878. godine doslovno rekao: „Okupacijom je Bosne i Hercegovine udaren klin u ekspanizvnost panslavizma; stanuto je zmiji nogom za vrat, koja bi inače mogla biti opasna za Austro-Ugarsku monarhiju…“ (Vidi: Redakcioni Odbor, Spomenica Bosansko-Hercegovačkog ustanka 1875-1925, Beograd, 1925, str. 41; Jasper Ridley, The freemasons – A history of the world’s most powerful secret society, New York, 2011, str. 215/216).

    Takođe, imajući na umu da je u toku 1893. godine publikovana knjiga Gl. Geršića pod naslovom „ Pogled na međunarodni i državopravni položaj Bosne i Hercegovine i ostrva Kipra…“, koja predstavlja značajan istoriski dokumenat. Ograničili bismo se samo na citate iz njegove knjige da bi odbili svaki prigovor pristrasnosti.

    Str. 6-7: „Pre svega mi valja u kratko izložiti faktičku ugovornu osnovu odnosima, o kojima je ovde reč. Opšte je poznato da je berlinski ugovor od g. 1878 velika međunarodna osnova današnjem stanju stvari na balkanskom poluostrvu; njime je završen jedan period a utvrđena nova faza u postupnom raspletanju mučnoga istočnog pitanja; period koji je završen obuhvatao je vreme od pariskog ugovora g. 1856 do pomenute g. 1878. U 25. članu berlinskoga ugovora određen je novi položaj Bosne i Hercegovine i tu je kazano: ‘Provincije Bosna i Hercegovina biće posednute i pod upravu uzete od strane Austro-Ugarske’ – ‘Les provinces de Bosnie et d’ Herzegovine seront occupies et administrees par l’ Autriche-Hongrie’ . Zatim dolaze poznate odredbe o sandžaku novo-pazarskom, a na kraju toga člana kaže se: ‘U tome pogledu vlada austro-ugarska i turska zadržavaju pravo da se sporazumeju o pojedinostima (detalju).’ – ‘A cet effet les Gouvernements d’ Autriche-Hongrie et de Turquie se reservent de s’entendre sur les details.’ Ispunjavajući ovu poslednju tačku Austro-Ugarska je 21. aprila iduće 1879 g. zaključila posebnu konvenciju sa Portom, u kojoj su još izbliže određeni uslovi te ‘okupacije’ od strane Austro-Ugarske. Dakle navedeni 25. član berl. ugovora i ova konvencija, to je cela faktička ugovorna osnova današnjem položaju Bosne i Hercegovine. Položaj ostrva Kipra nije obuhvaćen samim aktom berlinskoga ugovora, nego se on osniva na ugovoru, koji je baš pred sam berlinski kongres a to je 4. juna 1878 g. zaključen između Ingleske i Porte, po kome se ugovoru Ingleska obavezuje da kao saveznik Portin oružjem brani sultanovu azijatsku oblast protiv Rusije, a Porta opet u naknadu zato pristaje da Ingleska posedne i uzme pod svoju upravu ostrvo Kipar, taj biser mora jegejskoga, kao što ga mnogi pisvci zovu, i ključ kanala sujeckoga i Bosfora. Kako se u ugovoru kaže to je naročito zato ustupljeno Britaniji, da bi pomoć koja ova valja u danom slučaju Porti da dade, bila što brža i pouzdanija; dotle je poslednja ingleska stacija u sredozemnom moru bila Malta, a ona je odviše udaljena od pozornice, na kojoj bi se eventualno imala pojaviti ingleska pomoć…“

    Str. 74-75: „Baš u ime nauke ne grešeći se o naučnu objektivnost može se s osnovom tražiti da se za svako pitanje nađe rešenje, koje će biti pravilno, imati jemstva trajnosti i odgovoarati neizgladivim zahtevima međunarodne pravde. Kad pomenuh međunarodnu pravdu onda ne mogu a da ovde na završetku ne pomenem radi karakteristike jednu misao, jedno načelo, koje je na samome berlinskom kongresu istaknuto od strane onih diplomata, koji su vodili prvu i veliku reč pri donosenju kongresnih odluka i uređivanju raznih pitanja, pa i pitanja bosansko-hercegovačkog, a to su pretstavnici ingleski Bikonsfild i Solsberi. Baš pri samome rešavanju o načinu regulisanja bosansko-hercegovačkog pitanja ta je misao naročito i najjače isticana, a to je misao ravnoteže na istoku, ravnoteže balkanske. Prvi je Solsberi podnoseći svoj predlog o Bosni i Hercegovini kazao u tečaju svoga govora: ‘U slučaju ako bi znatan deo tih provincija pao u ruke jednoj od susednih kneževina (Srbiji ili Crnoj Gori), onda bi se obrazovao jedan lanac od slovenskih država, koji bi se pružao preko balkanskog poluostrva i čija bi vojnička snaga opasnošću pretila stanovništvu drugih plemena koja zauzimaju južne krajeve poluostrva.’ A Bikonsfild je potpomažući predlog svoga druga između ostaloga kazao: ‘Zar nije osim toga od velikog značenja i važnosti, kad se velike sile trude da učine pravdu svima plemenima, da na balkanskom polustrvu spreče prevlast samo jednoga plemena? Kad bi kongres pokrajine, o kojima je reč (t.j. Bosnu i Hercegovinu), ostavio u stanju u kome se sada nalaze, onda bi smo videli kako bi se pojavila i ponikla prevlast slovenskih plemena, plemena, koje je malo raspoloženo da učini pravdu drugim plemenima.’ Iz tih navedenih reči ta dva državnika izvedena je misao te t. n. ravnoteže na Balkanu, koju su posle toga i drugi državnici u raznim prilikama govoreći o stanju na istoku pominjali i na sredu iznosili i tako isto i pojedine publiciste. Sprečavanjem prevlasti i prevage jednoga plemena nad drugima održava se ravnoteža i u interesu te ravnoteže morale su dakle Bosna i Hercegovina da dođu pod austrijsku, a ostrvo Kipar pod inglesku okupaciju i upravu, moralo je bugarsko pleme da se podeli u vazalnu kneževinu, istočnu Rumeliju i t.d…“ (Vidi: Gl. Geršić, Pogled na međunarodni i državnopravni položaj Bosne i Hercegovine i ostrva Kipra prema nučnim ocenama prestavnika današnje međunarodno-pravne teorije, Srpska Kraljevska Akademija – Glas HHHVII, Beograd, 1893).

    Takođe, što se tiče današnje dominacije zapadnih imperijalista – trijalista na Balkanu, činjenica je očigledna. Svako drugo viđenje je neprihvatljivo i štetno. Zbignjev Bžežinski je drugi dan posle Dejtona izjavio da je Republika Srbska privremeno rešenje i da će biti eliminisana. Srbima se nesme dozvoliti ujedinjenje i oslobođenje, jer im je to cilj evropskih i američkih imperijalista-trijalista da Srbe svedu na nivo Kurda a, Srbiju na nivo Palestine. Sve ostalo su dnevne političke manipulacije.

  5. Božidar Anđelković

    U Srbiji trenutno ne postoji nijedan “američki medij”. Tramp nema uticaj ni na jedan medij u Srbiji, “američki mediji” u našoj zemlji su, ustvari, novine i televizije globalista pod kontrolom Soroša i američke duboke države! Predsednik Vučić je jednu luksemburšku televiziju koja deluje u Srbiji nazvao američkom televizijom, iako ona više napada Trampa nego Putina i Sija (što ne znači da njih voli!). Pogledajte samo najnoviju Koraksovu karikaturu: nacrtao je predsednika Trampa kako se smeši u Ovalnoj sobi u Beloj kući, a iznad njegove glave visi uramljen portret Lukašenka! “Čuvena” karikatura Zuhe Džumhura iz pedesetih godina prikazivala je Marksa kako sedi ispod uramljenog portreta Staljina! Ista škola propagande! (Za ovakav zaključak globalisti će reći: teorija zavere!). Da li ste primetili koja se tema provlači ovih dana kroz emisije televizija sa nacionalnom frekvencom: “analitičari” se užasavaju kako neko može i da pomisli da se pre susreta u Vašingtonu (Tramp-Vučić.Hoti) američki predsednik konsultovao sa Putinom! Da se razumemo, ni ja ne verujem da je predsednik Putin uticao na “Vašingtonski sporazum”, ali NATO lobisti u Srbiji (i zagovornici “evropskih integracija”) dobijaju nervni slom i na samu pomisao da će se Tramp, na kraju, ipak morati dogovoriti sa Putinom (i Sijem) o konačnom statusu Kosova i Metohije (naravno, samo u sastavu Srbije!) ili sledi ruski veto u Savetu bezbednosti UN. Evropska unija nikakav uticaj neće imati na status “Kosova”, čak ni ukoliko bi neko srpsko rukovodstvo to prihvatilo! Što se Trampa tiče, on ne može da lobira u SAD za opstanak “Kosova” u sastavu Srbije bez snažne podrške Rusije – čak ni kada bi on sam to hteo! I na kraju, da citiram zaključak sjajnog Nikole Vrzića objavljen danas u “Sputnjiku”: „Poželjno je da izgradimo bolje odnose sa Vašingtonom, ali je još poželjnije da zbog toga ne žrtvujemo izgradnju još boljih odnosa sa Rusijom i Kinom jer nam je njihova podrška najvažnija od Kosova i Metohije, pa nadalje,”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *