Trikovi

Šta su Srbi „najmoćnijem čoveku na planeti“, predsedniku SAD Donaldu Trampu? Premda bi spontani odgovor glasio – „ništa“, ili ispravnije rečeno „niko“, pojedini utisci iz prošle nedelje, kada je u Vašingtonu, u prisustvu predsednika SAD, bio održan sastanak visokih predstavnika Srbije i Kosova, nadahnuli su maštovitije odgovore od pomenutog „niko i ništa“. Posle ovog događaja koji je iznedrio potpisivanje Sporazuma o unapređenju ekonomskih odnosa Beograda i Prištine, s nesumnjivom verodostojnošću moglo bi se recimo kazati da su Srbi Trampu medijum za iskazivanje snažne naklonosti prema Jevrejima! Zatim, medijum za postizanje malih a vrednih geopolitičkih poena, preko neviteških udaraca planetarnim rivalima, posebno Rusima, Kinezima, ne manje i konkurentskoj EU – tako „retrogradnoj, nesnosnoj i grebatorskoj“ (epiteti koji bi se mirne savesti mogli izvesti iz Trampovog povremenog obraćanja vodećim evropskim zemljama). Stanovniku Bele kuće Srbi su takođe i prilika za dobijanje poena u predsedničkoj kampanji, za pokazivanje političke sposobnosti i državničkog umeća. Sve nabrojano nije beznačajna dobit za političara koga njegovi ideološki neprijatelji predstavljaju kao „osobu nedoraslu funkciji“, a pogotovo nesposobnu za upravljanje spoljnom politikom ove svetske sile.
Dok se pomno i uz nemalu zebnju na ovdašnjim i stranim adresama analiziraju elementi potpisanog Sporazuma, i uticaj ovih papira na budućnost naše zemlje, pre svega na odnose Beograda sa srpskom autonomnom pokrajinom KiM (što je tema i udarni deo sadržaja ovog broja Pečata), pomenimo da je susret u Vašingtonu utvrdio predstave o tome kako na etičkom, strateškom i taktičkom planu, te na planu kulture i običaja funkcioniše Zapad, posebno Amerika.
Potvrđeno je naime da su u pomenutom smislu opštevažeće matrice organizovanja zapadnih društava podrazumevajući deo njihove prakse – trikovi. Sistemski koliko i simbolički, vladanje trikovima i njihova primena u svim domenima života srasli su s bezobzirnošću, agresijom i arogancijom ovog dela sveta. U najširem spektru upotrebljivosti – od aranžiranja poželjnih (često lažnih) vizuelnih predstava do kamuflaže stvarnih (često neprijateljskih) ciljeva i namera, trikovi su zakon, način življenja Zapada. Kako to funkcioniše, i šta se sve postiže upotrebom majstorija u izvođenju smicalica i marifetluka, pokazao je upravo vašingtonski hod po mukama za predstavnike Srbije, a posebno za njenog predsednika. Šta nije bilo u redu, i zbog čega je javnost Srbije, ne bez ogorčenja, komentarisala protokolarni deo zvaničnog susreta Aleksandra Vučića i Donalda Trampa? Da li je ovaj drugi u ulozi domaćina na ponavljačko-isledničku šamlicu galantno posadio predsednika Srbije ili Srbiju samu? Uzalud protesti, ljutnja, ulepšavanja i racionalizacije: prizor nije bio lep i za Srbe je bio uznemiravajući. I taj prizor znači upravo to što znači – trik i ujdurmu namenjenu obeležavanju mesta, ranga i statusa sagovornika. Šteta što je preterano vulgarna nota u komentaru portparolke MSP Rusije Marije Zaharove učinila da u delu srpske javnosti taj komentar bude „kamenovan“, pa je stoga zanemarena i njegova poenta koja je ciljala ne na držanje gosta već na silovateljsku nastrojenost američkog domaćina: „Trikovi protokola postali su jedan od pristupa koje američki zvaničnici redovno koriste kako bi veštački stvorili izgled sopstvene izuzetnosti“, uočila je Ruskinja.
Nije moglo jasnije da se ukaže kako se u velikoj školi opsenarstva neumorno obrađuje i zavarava u pravcu stvaranja odgovarajućeg imidža – slike kojoj stvarnost potom izlazi u susret. Otuda u složenom spletu dirigovanih momenata i nametnutih okolnosti, ne samo nadmoćnim materijalnim uporištem i odnosom realnih snaga već i smicalicama poput „trikova protokola“ i sličnim lukavstvima, Zapad vekovima kontroliše prilike i „gospodari narativom“.
Među najaktuelnijim svetskim političkim zamešateljstvima u odlučivanju o geopolitičkim tokovima sada se recimo prepoznaju nova ukrštanja različitih trikova – kao uvek moćnog metodološkog alata za postizanje ciljeva u rasponu od psihološkog, taktičkog do strateškog i materijalnog. Iz „opsenarske torbe“ neoliberalne napredne prakse upravo je izvučen poznati trik s nervnim agensom „novičok“. Ovim povodom, u Pečatu ćete pročitati da „oni koji Putina optužuju za trovanje Alekseja Navaljnog, osim što insinuiraju da su on i njegovi saradnici ubice, još ih pred čitavim svetom izvrgavaju ruglu kao potpuno nesposobne, jer njihove ’žrtve’ uvek prežive. Ali šteta po ruske interese ostaje (…), ’novičok’ je poslužio da se još jednom isproba stari trik protiv Rusije“.
U bogatoj kartoteci podvala međunarodne zajednice našla se proteklih dana i jedna vezana za sport, često korišćena, nikad potrošena. Svetski broj jedan u tenisu Novak Đoković, čiji je – u očima Zapada – nesumnjivi „peh“ to što je Srbin, isključen je sa US open turnira zbog toga što je pomoćna sudija koju je slučajno pogodio lopticom „pala kao da ju je mitraljez presekao“ i pravila se mrtva – sve dok trik nije upalio.
U vremenu epohalne uloge medija, i snažnog uticaja reči i slike kojima se oblikuje kolektivna svest, primena svakovrsnih trikova je ušla u svoje zlatno doba, ova ubitačna moć je na svom vrhuncu. Kao nikada ranije, tehnološkim napretkom olakšano je „hokus-pokus“ građenje predstava i stvaranje poželjnih iluzija. Uz odgovarajuće materijalne i druge resurse, trikovi lako bivaju pogodna zamena za istinu, sredstvo upravljanja ili skrivanja činjenica, rečju metafizička podloga veštine vladanja svetom.
Kada je o Srbima reč, kao svojevrsni udes traje vekovna matrica bezobzirnosti često zaodenute prigodnim interpretacijama kojima se prikriva agresija i nanošenje teških gubitaka. Šta je tu trik? Pa upravo obmanjivačke taktike koje suštinsko antisrpsko delovanje predstavljaju kao „saradnju među partnerima“ i medijatorsku ulogu odabranih i izuzetnih posrednika u pomaganju srpskom narodu da premosti svoje istorijske probleme. Ovu anomaliju, protivrečja između javno obnarodovanog i suštinskog delovanja srpskih „pomagača“ uočavaju i pronicljivi posmatrači iz onog dela sveta koji razrađenim metodama neokolonijalističkog delovanja postojano „siluju“ Srbiju. Kao vešto i agresivno nametnute trikove, vašingtonski susret razmatra se na primer i na uglednom američkom portalu The Saker.
„Svrha razgovora navodno je bilo popravljanje ekonomskih odnosa, imajući u vidu razorenu ekonomiju na obe strane. Na stranu suvislo pitanje zašto bi bilo kome u Beloj kući uopšte bilo stalo da ovom krajnje lokalnom pitanju posveti skoro dva dana, i imajući na umu da na Balkanu nikad ništa nije kao što deluje na prvi pogled, suština je, razume se, bila znatno drukčija – dovršavanje legitimizacije Kosova kao nezavisne države s međunarodnim prinadležnostima. Ekonomija je poslužila samo kao kamuflaža.“
Pod neposrednim utiskom vašingtonske „kamuflaže“, a potom i „protokolarnih trikova“ (možda najmanje štetnih u raskošnom registru ovog neprijateljskog oruđa „vladanja činjenicama i narativom“), razmislimo kako Srbija može da odgovori? S jedne nama poznate beogradske nacionalno odgovorne adrese stigla je inicijativa: „Od američke strane bi, možda, trebalo tražiti razjašnjenje šta je zapravo potpisano. Možda bi trebalo primeniti američku međunarodnu praksu i povući Sporazum. Predlažemo da se ovo predoči Kabinetu predsednika kao i Kabinetu predsednika Vlade.“

5 komentara

  1. Unutrašnji dijalog o Kosovu

    Odličan članak LJ. Bogdanović

    SPOLJNA POLITIKA. Vrlo objektivan prikaz nekorektne spoljne politike kroz formu “trikova” (zamke, lažnog prikaza, zamena teza…) za ostvarivanje svojih (američkih) ciljeva prikazane u Vašingtonu. Trikovi su zamena za istinu, sredstvo upravljanja ili skrivanje činjenica kako je navedeno, kao što je Sporazum o unapredjenju ekonomskih odnosa Beograda i Prištine kroz nametane “mini šengena” koji nije u vezi sa političkom formom Briselskog sporazuma, a u suštini ima za cilj da proizvede kompromis o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova za potpisivanje pravno obavezujućeg sveobuhvanog sporazuma (kojim će Kosovo da se učlani u UN). Ako se to ostvari neće biti potrebno niti će tražiti priznanje od Vučića i Srbije (ostvariće se indirektno priznavanje – predaja teritorije KiM). Nije suštinsko pitanje da li Srbija priznaje Kosovo nego – zašto predaje teritoriju KiM Albancima? Trik je i sa mini šengenom: propagira se unapredjenje ekonomskih odnosa a nameće se protok ljudi i usluga (pored robe i kapitala koji reguliše CEFTA sporazum): to znači zapošljavanje i naseljavanje radnika iz Albanije, Kosova i Makedonije u Srbiji, i obratno? Koji će Srbi ići da se zapošljavaju na Kosovu, Albaniji, da li će tu biti RECIPROČNIH MERA ili će biti JEDNOSMERNOG ZAPOŠLJAVANJA (sa lokalima i radnjama) Albanaca po Srbiji kao što je bilo decenijama unazad u Titivo vreme i nakon toga?

    UNUTRAŠNJA POLITIKA (unutrašnji poltički trikovi), nastavak…

  2. Unutrašnji dijalog o Kosovu, glas naroda

    TRIKOVI (zamke, varke, obmane javnosti, krivo tumačenje istine…) su širok repertoar nametnutih i agresivnih političih, eknomskih poteza da se zamagli i isfabrikuje, pogrešno tumači “istina” za svoje ili tudje ciljeve. U tom kontekstu treba biti oprezan i posmatrati Vašingtonski Sporazum o unapredjenju ekonomskih odnosa Beograda i Prištine koji su lokalnog karaktera da se vezivaju za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova, i druga sporedna pitanja koja će poslužiti kao dodatni uspeh u predizbornoj kampanji, a u isto vreme i za proglašavanje “kompromisa” o normalizaciji i potpisivanje obavezujućeg sveobuhvatnog sporazuma za učlanjenje Kosova u UN.
    ZAŠTO povratak na Kosovu 250.000 proteranih Srba – nije obuhvćen sporazumom o normalizaciji i pomirenja (proterani Srbi nisu “interno” raseljeni (prikriva se uzrok iseljenja) nego su “izbeglice” kojima treba omogućiti povratak na Kosovu?).
    ZAMAGLJIVANJE ISTINE – TRIKOVI ima prilično i na domaćoj političkoj sceni, Srbiji, da se ubedi narod u drukčiju istinu nego što je stvarna. Na primer Briselski sporazum o KiM do današnjeg dana nije dostavljen skupštini Srbije na debatu-raspravu da vidi narod o čemu se radi, tumači se drukčije nego što diktiraju suštinske odredbe: Na primer: Pre potpisivanja Briselskog sporazuma govorilo se za kosovske Srbe da će dobiti autonomnu-statusnu oblast na nivou Republike Srpske (aludira se na konačni status Kosovo albanska država)… nakon pregovora 2017-18 godine govori se da “Srbija teritorijalno nema ništa na Kosovu, da je dobitak ako dobije jedan metar kvadratan”… do današnjih dana da se na osnovu finalizacije BS traži kompromis o normalizaciji za ulazak Kosova u UN. Ima dosta primera…

  3. A posle Trampa EU: Portparol EU Peter Stano kaže da se od Srbije, kao zemlje u procesu pristupanja EU, očekuje da uskladi svoju spoljnu politiku sa politikom EU, uključujući i najavljene sankcije protiv odgovornih za nasilje u Belorusiji. „Nadamo se da ćemo uskoro videti najavljene evropske sankcije protiv odgovornih za neprihvatljivu represiju u Belorusiji. Očekujemo da zemlje u procesu pristupanja EU napreduju u usklađivanju svojih politka sa politikama EU. To se ne dovodi u pitanje”. Stano dodaje da je usklađivanje sa EU spoljnom politikom jedna od obaveza u pristupnom procesu i da zemlje koje su u tom procesu „to znaju”.
    Sada ćemo mi da odgovorimo sa “šahovskom minijaturom”.

    • Evropska unija se već sastoji iz prvog kruga , imperija i drugog kruga , država pripojenih komonveltu , Srbija bi bila trći krug , nazovimo ih dominionima , Samo prvi krug ima resore inostranih poslova , drugi i trći bi imali resor , nazovimo ga implementacije spoljne politike država prvog kruga . Pošto smo potpisali sporazum o implementaciji i pridruživanju , smatra se da smo jednokratno konzumirali pravo na slobodu spoljne i unutrašnje politike . iz toga crpu autoritet svi komesari , poput Borenja , Stana , Merkel i drugi – druge !

      • Podsećam:

        SPORAZUM O STABILIZACIJI I PRIDRUŽIVANJU IZMEĐU
        EVROPSKIH ZAJEDNICA I NJIHOVIH DRŽAVA ČLANICA, SA JEDNE STRANE,
        I REPUBLIKE SRBIJE, SA DRUGE STRANE

        Član 10

        2. Politički dijalog posebno ima za cilj da se unapredi:

        b) veće približavanje stavova strana o međunarodnim pitanjima, uključujući pitanja u vezi sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom, između ostalog i kroz odgovarajuću razmenu informacija, a posebno o pitanjima koja bi mogla da imaju značajan uticaj na strane;

        g) zajednički stavovi o bezbednosti i stabilnosti u Evropi, uključujući saradnju u oblastima obuhvaćenim Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije.

        Nije ovo jedini sporazum, gde Srbija tumačenje prepušta “drugima”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *