Utisak nedelje

foto: Milan Timotić

Borba opozicije protiv Aleksandra Vučića sve se više pretvara u njen rat protiv same sebe do uništenja ili barem temeljnog (samo)poniženja. Što znači da vladajuća stranka ima izvanrednu priliku da (nam) još četiri godine radi šta god nađe za shodno, na dobro ili na zlo

Dosadna je izborna trka u kojoj je unapred poznato ono što je u njoj najvažnije. Dok jedinu nepoznanicu predstavljaju oni detalji koji će, u najboljem slučaju, kako sada stvari stoje, imati beznadežno limitiran uticaj na naše živote i njihovu budućnost. A ipak, upravo je ovo situacija koja nam se, od izbora do izbora, sa zaprepašćujućom upornošću ponavlja još otkako je Srpska napredna stranka dospela na vlast na predsedničkim izborima 2012. godine. Šta to govori o njenoj vladavini? I o njenoj opoziciji? Ali i o perspektivi spomenutih naših života i njihove budućnosti i budućnosti naše zemlje…

PREDIZBORNI BROJEVI Predizborne sondaže javnog mnjenja, elem – bez mnogo iznenađenja jer su te sondaže već poodavno više-manje iste – najavljuju još jednu ubedljivu pobedu vladajućeg SNS-a Aleksandra Vučića.
Istraživanje agencije „Faktor plus“ sprovedeno tokom prošlog meseca, koje prenosi i portal „Europe elects“, SNS-u predviđa čak 61 odsto osvojenih glasova. Daleko iza, na drugom mestu, nalazi se još jedna vladajuća partija, Socijalistička partija Srbije (SPS) sa 13,5 odsto podrške birača; pri čemu valja primetiti i da bi, ostvare li se ova predviđanja, obe vladajuće partije kudikamo do baš znatno popravile svoj prethodni izborni rezultat, SPS sa 11 na ovih 13 i po odsto a SNS sa 48,3 na, zbilja, astronomskih 61 odsto.
Daleko, daleko iza njih slede svi ostali. Doslovce gužva oko cenzusa koji je spušten na tri odsto; da nije spušten i da je ostao na dosadašnjih pet odsto, shodno ovim predviđanjima, dobili bismo dvopartijski sastav Skupštine Srbije u kome bi obe partije činile većinu, to jest sve.
Predviđanje „Faktor plusa“ – nezahvalno utoliko što je reč o brojevima dovoljno malim da upadaju u domen statističke greške – govori da bi SPAS Aleksandra Šapića mogao da dobije 3,9 odsto glasova; Pokret slobodnih građana Sergeja Trifunovića 3,6 odsto; Srpska radikalna stranka 3,3 odsto; „Metla 2020“ Miloša Jovanovića 3,1 odsto. Dok su tik ispod crte „Dosta je bilo“ Saše Radulovića s 2,6 odsto, „Ujedinjena demokratska Srbija“ 2,4, „Zavetnici“ 2,2 odsto, Pokret obnove kraljevine Srbije 2,1 odsto, „1 od 5 miliona“ 1,3 odsto…
Učestvovaće na izborima i Čedomir Jovanović sa svojom „Koalicijom za mir“ koja u ovom istraživanju nije uočena, ali možda ni to ne treba da nas čudi prisetimo li se da je na beogradskim izborima 2018, na svom biračkom mestu na kome je glasao sa svojom suprugom, Jovanović dobio tačno dva glasa, drugi je valjda bio glas njegove supruge, možda će sada biti ubedljiviji…
U svakom slučaju, kao što je pobednik izbora unapred gotovo izvestan, izvesno je i da će o personalnom sastavu Skupštine Srbije u naredne četiri duge godine – ne desi li se u međuvremenu nešto nepredviđeno – zapravo odlučivati promili, odnosno tek hiljade glasova više ili manje koje će doneti prevagu u pogledu prelaska cenzusa ili ostanka ispod njega. I to je bezmalo jedini pažnje vredan, u meri u kojoj uopšte jeste vredan pažnje, broj koji će postati poznat tek posle glasanja u nedelju, 21. juna.
Preciznije, uz odziv od oko 50 odsto u odnosu na 6.583.665 registrovanih birača, za prelazak cenzusa biće potrebno tek stotinak hiljada glasova, i otuda, evidentno, svaka stotina i hiljada biće i te kako bitni, što sa sobom vuče i određene konsekvence poprilično mučne sadržine.

BOJKOT BOJKOTA Potpuno je jasno, razume se, da onoliki procenat (najavljenih) glasova SNS ne bi dobio da deo opozicije, okupljen u Savezu za Srbiju koji predvode Dragan Đilas, Vuk Jeremić i Boško Obradović, nije ostao pri tvrdoglavom a uz to i neproduktivnom stavu da bojkotuje izbore; ovo već i stoga što, još otkako su se opsetili da izbore na kojima ne mogu da pobede treba bojkotovati, nisu uspeli da formulišu iole uverljivu a kamoli izvodljivu alternativu uobičajenom konceptu smene vlasti putem izbora.
Zaglavljeni u zamci koju su sami postavili i onda sami u nju upali, lideri SzS-a sad optužuju svoje kolege da su Vučićeva opozicija – što je možda donekle i tačno, ali se za to nisu pojavili uverljivi dokazi – a nehotični paradoks ovih optužbi sastoji se u tome što, upravo svojim bojkotom, SzS prostom silom brojeva sad pomaže toj Vučićevoj opoziciji. Zato što će bojkot, koliko god, smanjiti broj izašlih glasača, i time dodatno oboriti visinu cenzusa a posledično i količinu glasova neophodnu za njegov prelazak. Što bojkot SzS-a bude uspešniji, to će opozicionim protivnicima SzS-a biti potrebno manje glasova da postignu svoj cilj i uđu u naredni saziv parlamenta.

LAŽOVI I SMRDLJIVE ŽVALE Kako god, tek, fakat je i da se i jedni i drugi, bojkotovali izbore ili ne, uglavnom bore za isto biračko telo, ionako već dobrano suženo ubitačnom kombinacijom Vučićeve (para)političke umešnosti i njenog izraženog manjka među političkim oponentima aktuelnog predsednika.
I otuda, zbog tako ograničenog rezervoara podrške, i njegova, valjda, logična posledica u vidu međusobnog rata do istrebljenja i poniženja među političkim istomišljenicima u stavu da Vučić i njegova vlast ne smeju da budu budućnost Srbije, koji tim svojim ratom i (samo)ponižavanjem samo dodatno, na dobro ili na loše, povećavaju šansu da će upravo njegova (Vučićeva) ostati dogledna budućnost Srbije.
Nismo još ni stigli da zaboravimo nedavni napad pristalica bojkota na Sergeja Trifunovića u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu, kad, ove nedelje u „Utisku nedelje“ i potom putem tvitera, novi krug uzajamnog ruženja u kome smo od Saše Radulovića čuli da je „bojkot besmisleno sredstvo očajnih ljudi“ iako je i sam do juče zagovarao opšti bojkot, a od Sergeja Trifunovića da je Radulović „jedna ozbiljna lažovčina“ i „ona smrdljiva lažljiva žvala“ pride.
U međuvremenu je i Boško Obradović udario po njima – „Ne mogu da razumem kako neko ko sebe smatra opozicijom i ko drži do poštovanja Ustava može da učestvuje na ovim lažnim izborima“ – da bi mu Sergej Trifunović uzvratio da je licemer: „Sve bi to bilo u redu, dragi moj Boško, da ti, kao i Đilas, nisi izgovorio da je bojkot mrtav i pitao me za moguću koaliciju. Rekoh ti da je na republičkim izborima to nemoguće da idu desnica i levica, na lokalu nemam problem…“ Nešto kasnije usledila je i „mala ispravka: Boško je rekao da je bojkot mrtav, Đilas je rekao da mu je jasno da je besmislen. Da budemo precizni.“
A zapravo je, kao što uostalom iz ovih slučajnih primera i može da se zaključi, u već citiranom „Utisku nedelje“ Sergej Trifunović bio najprecizniji kada je rekao da „Aleksandar Vučić gladi brke dok mi ovde lupetamo gluposti“, na šta je (analitičar? političar?) Đorđe Vukadinović uzvratio podjednako preciznom dijagnozom: „Način na koji se opozicija generalno ponaša na političkoj sceni poslednjih godina je doprineo tome da gospodin Vučić zaista može da gladi bradu ili brkove ili šta god.“

NEDOSTATAK ALTERNATIVE Aleksandar Vučić je, pobedom Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima 2012, na vlast došao iz dva osnovna i međusobno prepletena razloga; zato što je većini naroda dotadašnja vlast dozlogrdila u dovoljnoj meri da sebi poželi neku drugu vlast, i zato što su Nikolić i Vučić uspeli da se profilišu kao realna alternativa Borisu Tadiću, uzgred budi rečeno, u medijskom okruženju koje po opoziciju tada nije bilo mnogo povoljnije nego što je današnje, sve i ako se danas zbog toga kuka mnogo glasnije nego tada, tada nije ni imalo gde da se kuka kao što ima sada.
Ma kakvim da se manipulacijama sadašnja vlast služi – kao da je prethodna na to bila gadljiva, samo je u tome možda bila manje vešta – dosadašnji izborni rezultati i sadašnje sondaže javnog mnjenja neumoljivo pokazuju da kritična masa poput one iz 2012. ni izbliza nije dostignuta. Jednostavno, sviđalo se to nekome ili ne, dovoljna većina naroda još ne želi promenu. Dok lideri aktuelne opozicije svojim ponašanjem, ne samo u ovoj izbornoj kampanji, kao da nastoje da taj narod uvere da nikome i ne mogu da budu alternativa, a kako i da ga uvere kad jedino svoju ličnu netrpeljivost prema Vučiću i njegovom poretku, legitimnu kao osećanje ali ništa više od toga, pokušavaju da podvale kao ozbiljan politički program.
A nije da u ovih osam godina nisu imali obilje prilika da dokažu suprotno. Sada im predstoje još četiri godine da pokušaju da urade ono što su već pokazali da ne mogu da urade. Za to vreme će vlast nastaviti da radi tačno ono što je i naumila.

4 komentara

  1. Unutrašnji dijalog

    U ćlanku je jasno prikazana nemoć i debakl opozicije da se bori protiv Aleksandra Vučića na izborima. I spušten cenzus od tri odsto za formiranje stranke je dodatno umanjio šanse opoziciji. Posebno što je Vučić maher za političko propagiranje i delovanje da pridobije glasačko telo. Na primer, Boško Obradović, veliki patriota, je u startu delovanja stranke pokazao velike simpatije i podršku naroda kada je organizovao porodične šetnje sa decom protiv gej Parade ponosa. od tada izgubio orijentaciju da obrazloži adekvatan “plan”, da ukaže na teške posledice Briselskog sporazuma, neadekvatnog demografskog rešenja protiv bele kuge kod Srba itd? Nijednom nismo čuli da opozicija uputi zahtev da se Briselski sporazum dostavi Narodnoj skupštini na debatu, usvojen je bez javne rasprave?

    ALEKSANDAR VUČIĆ-SNS Postoje velike šanse da ubedljiviju pobedu na izborima. ZAŠTO? Na ruku idu unutrašnje i spoljne okolnosti: Srpska opozicija razjedinjena bez odgovarajućeg plana. Albanski ministar inostranih poslova uputio preporuku-zahtev Preševu, Bujanovcu, Medvedji – da svi Albanci izadju na izbore – pretpostavlja se za koga će glasati (po Brisel. sporazumu Kosovo dobilo sve atribute države). Poseta Vučića Sandžaku (euforičan doček) pred izbore – pretpostavlja se za koga će glasati. Pomoć od sto evra svim gradjanima pred izbore – i tu se očekuju visoki glasački poeni. Intenzivirana promocija izgradjenih puteva, fabrika pred izbore… sve je to sklop da se Vučić opusti i spremi za posao narednih četiri godina. Srbija treba da se čuva od uticaja spolnjeg faktora da utiče na unutrašnje izbore i formiranje vlasti. Kao što je Zajev pobedio na izborima u Makedoniji – priključio dve velike albanske stranke i pobedio na izborima – srušio aktuelnu vlast Ivanova.

    U PRAVO VREME – NA PRAVOM MESTU: U nastavku…

  2. Ja sam do sada nekako mislio da je ovaj Vrzic neutralan I pametan analticar, ali ovaj tekst zvuci kao da ga je Vucic porucio I platio; mozda gresim?

    1
    1
  3. Unutrašnji dijalog

    Nastavak:

    U PRAVO VREME – NA PRAVOM MESTU – Aleksandar Vučić-SNS je došao na vlast da reši Kosovo i ekonomsku krizu (nametnula se prilika): (Amerika-Nato “proizvodi” i “koristi” krizna žarišta za svoje geopolitičke ciljeve, na Kosovu iskoristila krizno žarište, nije ga proizvela) PRVO, Amerika-Nato zbog Kosovskog žarišta aktivirala svoj globalni plan da stavi šapu na Balkanske i Baltičke države da ih priključi u NATO za širenje na istok (Ruskih granica). DRUGO, Kina je još za vreme Miloševića, ekonomskom saradnjom, proširila svoje komercijalno tržište sa trgovinskim prodavnicama širom Srbije. TREĆE, Ruska federacija je takodje pokušala, zbog ekspanzije Natoa na Balkan, istok, da zauzme geostrateške pozicije na balkanu, da pomogne bratskom srpskom narodu u krizi. ČETVRTO, EU zbog svojih interesa, a prvenstveno Nato-američkog savezništva i pritiska – nastupa na Balkan i Kosovskog pitanja. PETO, svi svetski državnici-parlamentarci po zadatku vole bilateralno da saradjuju sa Srbijom za ostvarivanje svojih ciljeva – a ne zbog ljubavi i popularnosti nekih srpskih političara.
    DOLAZAK NA VLAST Aleksandra Vučića-SNS Uoči preuzimanja vlasti Tomislav Nikolić govorio, citiram: Tako mi boga neću da se smirim dok ne prekinem Borkove (tehničke) Briselske pregovore?). Mnogi su naseli na obećanje, i ja sam glasao za SNS. Kada su preuzelu vlast od Borisa Tadića, Dačić-premijer-pregovarač u Briselu-ministar policije (ostao predsednik SNS) – odmah potpisao Briselski sporazum kojim je Kosovo dobilo sve atribute države? Zašto potpis na početku, dokumenti se potpisuju na kraju kada se usaglase politički stavovi dve strane? ZNAČI to se tretira kao garancija-saglasnost da će se Briselski sporazum bez alternative (potpisan u startu) sprovesti do kraja, iako se B. sporazumom otima teritorija od Srbije? Zato je srpsko rukovodstvo dobilo velike simpatije i popularnost u Nato, Americi i EU.
    KOSOVSKO PITANJE Treba pod hitno odbaciti veleizdajnički Briselski sporazum i Kosovsko pitanje prebaciti u UN dok još ima vremena!? Mnoge stvari su ostale nedorečene, nerazjašnjene, na štetu srpskih nacionalnh interesa, da ne dužim, …..hvala na ustupljenom prostoru.

  4. “od Saše Radulovića čuli da je „bojkot besmisleno sredstvo očajnih ljudi“ iako je i sam do juče zagovarao opšti bojkot”
    “dovoljna većina naroda još ne želi promenu”
    “ličnu netrpeljivost prema Vučiću i njegovom poretku, legitimnu kao osećanje ali ništa više od toga, pokušavaju da podvale kao ozbiljan politički program”

    Navedene tvrdnje mi govore da autor niti hoće da čuje, niti da pročita ko je šta rekao ili napisao, pa dok ljudi govore, objašnjavaju ili objavljuju napismeno svoje stavove ili politički program, on to mirno zanemaruje i ima svoje (prethodno navedene) tvrdnje u skladu, valjda, sa unapred zacrtanim zaključkom ovog svog članka.

    Ma kako da je stanje loše, ne treba ga dodatno pogoršavati obeshrabrivanjem ljudi da bar pokušaju da promene očigledno jako loše stanje!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *