ODGOVORNOST I HUMANOST U PRAKSI

UOS izdvaja značajna sredstva za pomoć najugroženijima

Želimo da pomognemo najboljima ili onima kojima je pomoć najpotrebnija – rečenica je koja se najčešće čuje na promociji aktivnosti i projekata humanitarnog karaktera ili onih značajnih za širu društvenu zajednicu, iza kojih stoji Udruženje osiguravača Srbije. Prethodni put rečenica je izgovorena krajem marta, usred dramatične situacije koju je izazvao virus korona. Udruženje je, ispred industrije osiguranja i svojih članica, doniralo milion evra, a sredstva su iskorišćena za nabavku neophodne medicinske opreme za suzbijanje virusa. Odmah iza te rečenice sledi i obavezan poziv drugim kompanijama i udruženjima da pomognu.
„Nažalost, mnogo je onih kojima je pomoć potrebna. Uvereni smo da je svako dužan da pomogne zajednici koliko može i na način na koji može. Zbog toga se i rukovodimo idejom da ako svako pomogne koliko može, biće dovoljno“, kaže za „Pečat“ generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Duško Jovanović. On naglašava da je opredeljenje Udruženja da se pomogne najosetljivijim kategorijama društva.
Pomenutih milion evra za borbu protiv virusa korona poslednja je u nizu akcija Udruženja osiguravača usmerenih ka široj društvenoj zajednici. Iako je nezahvalno praviti bilo kakvu klasifikaciju upućene pomoći, o sredstvima koja izdvaja UOS možemo govoriti kroz direktnu pomoć ugroženima, sredstva su donirana u saradnji sa ministarstvima i drugim državnim organima, i naposletku kao pomoć javnoj upravi, koja utiče na kvalitet života svakog pojedinca.
Puna solidarnost pokazana je još 2014. godine, kada je dodeljeno milion dinara za pomoć stanovništvu poplavljenih područja. Posebno je za 500 mališana sa teritorije opštine Ub, osnovnoškolskog uzrasta, obezbeđen kompletan školski pribor. U UOS su posebno ponosni na pomoć porodici Strahinje Tubića iz Valjeva. Desetogodišnji Strahinja je na ulici pronašao 6.000 dinara i predao ih učiteljici. Kako bi pokazalo koliko je Strahinjin potez primer za pohvalu, Udruženje je dečaku i njegovoj sestri poklonilo sportsku opremu i bicikl, a za njihovo domaćinstvo neophodnu belu tehniku. Nekoliko akcija pokrenuto je u saradnji s Ministarstvom za rad, boračka i socijalna pitanja, pa je tako 2015. godine više od 100 štićenika domova za decu i omladinu u Somboru, Beloj Crkvi, Kruševcu i Užicu dobilo novogodišnje i uskršnje paketiće. Iste godine pokrenuta je i akcija stipendiranja 20 najuspešnijih studenata sa KiM. Za akciju pokrenutu sa Kancelarijom za KiM Vlade Srbije i Univerzitetom u Prištini, sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, izdvojeno je 2,8 miliona dinara. Udruženje je stipendiralo i 10 učenika i studenata sa invaliditetom, kao i 30 talentovanih učenika i studenata smeštenih u hraniteljskim porodicama, ustanovama socijalne zaštite ili su iz porodica koje ostvaruju pravo na novčanu socijalnu pomoć.
„Udruženje osiguravača je 2017. godine potpisalo Memorandum o saradnji sa Ministarstvom za rad i Ministarstvom odbrane, što je kompanijama iz sektora osiguranja omogućilo da finansijski pomažu najbolje pitomce, decu zaposlenih u vojsci, kao i najbolje radnike Ministarstva za rad. To nam je omogućilo da intenziviramo i do tada veoma uspešnu saradnju sa ta dva ministarstva, kao i da deo viška akumuliranih sredstava usmerimo ka državnim institucijama“, kaže Jovanović.
Jovanović podseća i da Udruženje od 2014. godine podržava akciju „Čovek godine“ s milion dinara godišnje. Nagrada se dodeljuje pojedincima i ustanovama koji rade u sistemu socijalne zaštite. Tu su i finansijska sredstva za akciju „Naj čovek“ i nagrade koje se dodeljuju najboljim pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Udruženje je finansiralo i put u Kinu reprezentacije Srbije u profesionalnim veštinama na Međunarodno takmičenje „Saradnja među profesijama i zajednički razvoj“.
„Kvalitet života možemo da podignemo i tako što ćemo unaprediti rad državnih organa. Zbog toga smo se opredelili da putem donacija, Ministarstvu unutrašnjih poslova obezbedimo više od 300.000 evra za nabavku 27 specijalizovanih motornih vozila sa pratećom opremom, kao i više od pola miliona evra za nabavku računarske opreme i softverskih komponenti, što je omogućilo potpunu digitalizaciju Zapisnika o uviđaju saobraćajnih nezgoda. Zahvaljujući tome građani više ne plaćaju preuzimanje Zapisnika“, objašnjava Jovanović. Računarska oprema obezbeđena je i za Ministarstvo prosvete.
Posebnu pažnju UOS posvećuje bezbednosti u saobraćaju. Za više od 160 mališana sa Kosova i Metohije i iz hraniteljskih porodica u Srbiji organizovana je nastava iz te oblasti. Dvodnevna poseta Beogradu i poseta centru „Navak“ organizovana je u saradnji sa Kancelarijom Vlade Srbije za KiM. Udruženje redovno podržava i akcije koje Agencija za bezbednost u saobraćaju pokreće sa ciljem povećanja bezbednosti učesnika u saobraćaju ili veće informisanosti onih kojih automobilom napuštaju Srbiju.
„Udruženje je opredeljeno i da pomogne najmlađima, jer su oni budućnost ove države. Najveću pažnju javnosti privuklo je takmičenje ’Osiguraj znanje’. Bio je to u neku ruku pionirski poduhvat na ovim prostorima, jer se više od stotinu studenata sa različitih fakulteta bavilo problemima čitave jedne industrije, a ne kao do tada na sličnim takmičenjima, samo jedne institucije ili kompanije. Osiguranje se, po nama, ne izučava dovoljno u okviru redovne nastave i to je bila prilika da studenti nešto nauče, ali i da, bar nakratko, izađu iz okvira redovne nastave i posvete se problemima koji će ih čekati u poslovnom životu. Odlična škola i za njih i za nas i planiramo da nastavimo sa sličnim akcijama i takmičenjima“, kaže Jovanović i podseća da je Udruženje uspešno sprovodilo i akciju zapošljavanja mladih, talentovanih ljudi.
Društveno odgovorno poslovanje je sastavni deo identiteta i poslovne kulture Udruženja osiguravača Srbije. Integrisano je u principe upravljanja, viziju i vrednosti koje UOS sledi. Sve to uz glavnu poruku da se svi moramo odreći dela akumuliranih sredstava, kako bismo pomogli onima koji bez naše pomoći ne mogu. Osiguravajuća društva su stalno prisutna u projektima i aktivnostima humanitarnog karaktera jer je to u skladu s njihovim opredeljenjem da se time pomogne najosetljivijim kategorijama društva.

Na listi primalaca pomoći sportisti, medicinske ustanove, crkva..

Udruženje osiguravača Srbije već godinama pomaže fondaciju „Privrednik” koja postoji od kraja XIX veka i koja stipendira darovitu i siromašnu decu, iz svih krajeva u kojima živi srpski narod. Na čelu fondacije je Mitropolit zagrebačko ljubljanski gospodin Porfirije. Samo u ovoj školskoj godini, obezbeđena je pomoć ili stipendija za 165 srednjoškolaca i studenata. Pomaže se i reprezentaciji Srbije u praktičnom streljaštvu, koju čine pripadnici Žandarmerije i koja je osvojila više od 1500 medalja, između ostalih 10 evropskih i dva svetska zlata. Tu su i donacije od 100.000-500.000 dinara po klubu desetinama fudbalskih i košarkaških klubova, kulturno-umetničkih društava ili naučnim udruženjima. Donacije UOS u novcu ili opremi primili su i Humanisti veliko srca Jagodina, Udruženje građana za podršku najugroženijim građanima „Midorijama”, Nacionalna organizacija potrošača, SPC za građevinske radove na crkvi Svete trojice u Sremčici, kao i Klinika za rehabilitaciju „Dr Miroslav Zlotović” za nabavku lasera.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *