NIS u ekološke projekte uložio više od 13 milijardi dinara

Mihail Rjazanov, direktor Funkcije za HSE, zadužen za bezbednost, zdravlje na radu i zaštitu životne sredine.

Od 2009. godine NIS je u projekte zaštite životne sredine uložio više od 13 milijardi dinara, od čega samo u 2019. godini 534 miliona, i to u svim segmentima poslovanja, rekao je Mihail Rjazanov, direktor Funkcije za HSE, zadužen za bezbednost, zdravlje na radu i zaštitu životne sredine.

On je u intervjuu za energetski portal Balkan magazin naveo da je realizacija projekata zaštite životne sredine  bitan segment poslovanja NIS-a.

Govoreći o realizovanim projektima u ovoj oblasti, pomenuo je one u Rafineriji nafte Pančevo koji su direktno doprineli smanjenju emisija u vazduh i naglasio  da je rafinerija prvi energetski objekat u Srbiji koji poseduje IPPC dozvolu kojom se garantuje da je proizvodni proces u potpunosti usklađen sa domaćim i međunarodnim ekološkim standardima.

Među značajne projekte u ovoj oblasti uvrstio je i aktivnosti na sanaciji istorijskog zagađenja, navodeći da od 2009. godine ukupna površina rekultivisanog zemljišta iznosi više od 15ha. Takođe i  program monetizacije prirodnog gasa, jer je NIS na pojedinim naftnim i gasnim poljima u Srbiji od 2013. godine pustio u rad male elektrane u kojima se gas, koji je ranije spaljivan na baklji, koristi za proizvodnju toplotne i električne energije.

„Svim realizovanim projektima, NIS potvrđuje da je na dobrom i sigurnom putu ka usaglašavanju ne samo sa zahtevima zakonodavstva Republike Srbije već i sa zahtevima EU u oblasti zaštite životne sredine“, objasnio je Rjazaov i dodao da kao društveno odgovorna kompanija NIS vodi računa i o smanjenju uticaja svoje delatnosti na emisije gasova sa efektom staklene bašte kroz realizaciju projekata povećanja energetske efikasnosti  i korišćenjem  prirodnog gasa kao pretežnog energetskog goriva.

Kada je reč o aktuelnoj situaciji, zaštiti od virusa COVID-19, prvi čovek NIS-a zadužen za bezbednost, zdravlje na radu i zaštitu životne sredine je istakao:

„Situacija sa kojom se suočavamo je, pre svega, izazov kada je reč o zdravstvenom aspektu. Sa druge strane, NIS je jedna od najznačajnijih energetskih kompanija u Srbiji i mi moramo da očuvamo stabilnost u proizvodnji, preradi i distribuciji naftnih derivata kako bismo građanima i državnim institucijama i dalje isporučivali naftne derivate neophodne za nesmetano funkcionisanje sistema. U ovim uslovima to nije nimalo lak zadatak, traži mnogo logistike, discipline, pa i lične hrabrosti i ja želim da zahvalim svim zaposlenima NIS-a koji su doprineli da se naš rad obavlja kontinuirano“.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *