Svetionik – Najmirisniji Bokelj i Drvo čednosti

Drvo čednosti: Vitex agnus castus iliti konopljika, Foto N.M.

I te kako sam se iznenadio – rekao mi je u frizerskom ogledalu Najmirisniji Bokelj dok ga je meštar šišao – kada su mi sa Zapada prvi put naručili eterično ulje koje spušta onu stvar umjesto da je diže!

Rijetki su oni među nama koji frazu po kojoj pare leže svuda oko nas samo ih treba pokupiti – dokazuju u praksi.
Da bi pare koje leže svuda oko nas neko zaista pokupio, potrebna mu je posebna optika za čitanje stvarnosti, i obrazovanje. Bez obrazovanja onaj ko kupi pare što leže svuda – zove se ili kriminalac, ili korumpiran činovnik, ili pak političar koji drži dizgine i kriminalcima i korumpiranim činovnicima.
Najmirisniji Bokelj do svog bogatstva nije došao ni kriminalom, ni korupcijom, ni uz pomoć politike nego tehnološkom inovacijom na polju destilovanja mediteranskih eteričnih ulja, za što ga je direktor firme u kojoj je pred kraj SFRJ radio, htio da nagradi tek jednom mjesečnom platom.
Najmirisniji Bokelj se na tu ponudu grohotom nasmijao, otišao i osamostalio se, i u vlastitom postrojenju za proizvodnju eteričnih ulja počeo da primjenjuje inovaciju do koje je došao znalačkim iščitavanjem stvarnosti.
Najmirisniji Bokelj nema niti želju niti potrebu da se pominje imenom.
A Najmirisniji je Bokelj u ovom tekstu zato što stalno miriše na koncentrate eteričnih ulja dobijenih oda lovora, lavande, origana, ruzmarina, ruže, kantariona, majčine dušice, pelina, kamilice, nane…
Kada uđe u frizersku butigu da se ošiša, više miriše od svih salonskih pomada. Valja ga zamisliti kao čovjeka koga vazda prate pčele i žene.
Žene zato što je Najmirisniji Bokelj veoma bogat, i zato što mu afrodizijačne tajne nekih eteričnih ulja nisu nepoznate.
Za njega rade nebrojeni sakupljači mirisnog smilja i kovilja iz cijelog regiona. S njim sarađuju uzgajivači lavande, i ostalih biljaka. On sarađuje pak sa najvećim evropskim farmaceutskim i kozmetičkim kućama, jer im obezbjeđuje proizvod prvoklasan, u kome stanuje esencija čije cvjetove obilaze pčele. Zato Najmirisniji Bokelj vazda ima pčelu na reveru – kao heraldički simbol.
I tako … sreli smo se po ko zna koji put i popričali u frizerskoj butigi, na temu eteričnih ulja – isparljivijih mirisnih materija koje imaju široku primjenu. Skoro sve što oko nas miriše ima veze sa eteričnim uljima: sapuni, šamponi, paste za zube, dezodoransi, kolonjske vode, parfemi…
I te kako sam se iznenadio – rekao mi je u frizerskom ogledalu Najmirisniji Bokelj dok ga je meštar šišao – kada su mi sa Zapada prvi put naručili eterično ulje koje spušta onu stvar umjesto da je diže!
Meštar i ja smo podigli obrve! I tako upitali mimikom: Kako može biti da neko ima tako apsurdno potraživanje, da onu stvar spušta umjesto da je diže?!
Onda je Najmirisniji – koji je na šišanje došao najnovijim mercedesom što ga je na poklon dobio od takođe mirisnog albanskog, sasvim legalnog partnera kojega je učinio bogatim – kazao da postoji Drvo čednosti, po Boki posvuda, i širom našeg dijela Mediterana, koje se na latinskom zove Vitex agnus castus.
Konopljika! – povikao sam, kao znalac latinskih naziva svega mediteranskog bilja. To je biljka koja raste uz potoke, pa pak i uz morsku obalu na mjestima gdje bar do žarkog ljeta curi neki izvorčić.
Bravo!, pohvalio me Najmirisniji Bokelj, i nastavio da kazuje iz frizerske stolice kako se destilacijom tone konopljike u cvatu dobija tek litar eteričnog ulja. Poželio sam u jednom trenutku da mi partneri kažu – otkrio je – ko su kupci ovog ulja, i saznao da se masovno prodaje rimokatoličkim samostanima, ne od juče, kako bi dejstvo konopljike snizilo libido svima fratrima. Uz njihovo saznanje i dozvolu, razumije se.
Ali – dodao je ovaj Bokelj – morao sam da budem dovitljiv kod fakturisanja, da se ni na jednoj granici ne pojavi prokažena riječ konoplja, nego samo latinski naziv ove ljekovite vrste: Vitex agnus castus! Litar košta od hiljadu evra, pa naviše…
I dugo je Najmirisniji Bokelj sa pčelama iznad glave u frizerskoj stolici pričao o specifičnim iskustvima sa drugim inim specifičnim uljima, što me je inspirisalo da u mislima skoknem ponovo do Hilandara.
Dokaza nemam, ali nikad ne bih rekao da monasi u čaj sipaju kapi tinkture dobijene od konopljike Vitex agnus castus da bi se čulno suzbili, da bi erotski otupili. Oni to, kao takođe ljudi od krvi i mesa no ortodoksni, postižu na suvo. Molitvom. Da li pak i među mnogopominjanim vladikama Srpske pravoslavne crkve ima potencijalnih mušterija eteričnog ulja dobijenog od biljke Vitex agnus castus ja ne znam. Najmirisniji Bokelj mi ih nije potkazao.

Programski format Svetionika jeste da bljeska s upravo bokokotorske nulte nadmorske. S jedine geografije na svijetu na kojoj naš narod i dalje živi uz more

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *