Uzrok smrti ne pominjati

Nismo mogli sprečiti zločin, ali ne smemo, po cenu sopstvenog života, lagati o posledicama zločina. Neka se javno zna ko je, kad, gde i šta učinio. To je naša obaveza. Naši sugrađani umiru, ali ne smemo kriti uzrok smrti. Uzrok smrti se mora pominjati. Ako ga ne pomenemo, oslobađamo zločince učinjenog zločina

Srbi! Nismo krivi! NATO je zločinac! Braćo i sestre, mi Srbi smo žrtve! Ko vam drugačije kaže – laže! Hiljade građana Srbije, naših prijatelja, dece, rođaka umire od raka izazvanog NATO bombama. Niko ne odgovara.

ČEGA SE NATO PLAŠI? Odustanite od istraživanja posledica naših bombardovanja po vaše zdravlje poručuju NATO zločinci, pokušavajući da preko domaćih satrapa zaustave rad srpskih stručnjaka koje je Skupština države Srbije ovlastila. Čega se NATO čimbenici plaše? Možda naši stručnjaci otkriju da je bombardovanje osiromašenim uranijumom i drugim otrovima blagotvorno, te ih zamolimo da bombarduju žitelje u državama koje su članice „humanitarnog“ NATO društva. Nismo mi, Srbi, sebični da sva blagotvorna svojstva koja smo iskusili zadržimo samo za sebe. Ne, ako takvih rezultata bude, radosno ćemo ih proslediti svima. Neka i oni malo uživaju.

Oni koji su nam zlo naneli znaju kakvi će biti rezultati, a kako su u komisiji časni stručnjaci, a ne njihovi tetrebolozi, svim silama se trude da spreče istraživanja. Hoće li uspeti u tom naumu, Bogu hvala, na kraju zavisi od nas. Mi ne smemo odustati iz poštovanja prema stradalima od njihovih otrova, ali i zbog nas samih, a najviše zbog života naših potomaka, kojima moramo jasno saopštiti istinu. Nismo mogli sprečiti zločin, ali ne smemo, po cenu sopstvenog života, lagati o posledicama njihovog zločina. Neka se javno zna ko je, kad, gde i šta učinio. To je naša obaveza. Naši sugrađani umiru, ali ne smemo kriti šta je kod mnogih uzrok smrti. Uzrok smrti se mora pominjati. Ako ga ne pomenemo, ćutanjem oslobađamo zločince.

NEPRISTRASNI POSMATRAČI Pre pedesetak godina, 1968, prikazan je film Uzrok smrti ne pominjati u režiji Jovana Živanovića, a po scenariju Branka V. Radičevića. Radnja filma se odigrava u Srbiji u vreme Drugog svetskog rata. Nemci vrše streljanja. Sahranjivanje ubijenih i nabavku crnine dozvoljavaju pod uslovom da se uzrok smrti ne pominje; ni u crkvenim knjigama, ni u molitvama. Smemo li danas sakriti istinu?

Skupština države Srbije je izglasala izborne zakone. Smanjila procenat koji stranke valja da pređu i povećala obavezan broj žena na stranačkim listama. Mnogi su zadovoljni, a neki nisu. Zašto, ja vam ne umem kasti, a koliko vidim ni nezadovoljni se ne ističu nekakvim suvislim razlogom. Kako će izbori biti verovatno u aprilu, nema druge nego se za njih spremati. Izbori su takmičenje na kome ne moraju pobediti najbolji, već najspremniji.

Svako izborno takmičenje prate, pored domaćih, i strani posmatrači. Navodno tako se obezbeđuje regularnost. Posmatrači su nepristrasni. Proveravao sam preko prijatelja da li je na prvim izborima u Ajovi za demokratskog kandidata za predsedničke izbore bilo nepristrasnih posmatrača. Prijatelj mi je odgovorio da to u Americi nije uobičajeno. Nikakvih posmatrača nema. Bilo mi je jasno da je to razlog što im je trebalo nekoliko dana da prebroje glasove. Neka se sijalica na računaru pokvarila, i ne zna se ko je koliko glasova dobio. Greške ne bi bilo da su imali strane posmatrače.

POBEDNIKA BIRA KOMISIJA Sećam se izbora za predsednika Austrije 7524/2016. godine, bez stranih posmatrača. Onaj koji je pobedio na glasačkim mestima, izgubio je preko pošte. Kad su se svi rezultati sabrali, pokazalo se da je u nekim varošicama izlaznost birača bila i 150 odsto. U Vajdhovenu pravo glasa je imalo 9.026 birača. Glasalo je 13.262. Izborna komisija reče da je u pitanju verovatno greška koja neće uticati na konačni rezultat?!

Ima ovakvih primera širom sveta, ali ima i drugačijih. U Venecueli Gvaida koji je izgubio Amerikanci su proglasili za predsednika, jer im Maduro koji je pobedio ne odgovara. Izgleda da je važno učestvovati, a pobednika će odabrati komisija: Natovska, Venecijanska, Evrounijatska. Da nisu možda ove komisije razlog što se zaustavlja rad srpskih stručnjaka? Videćemo!

Molimo se za srpske heroje Radovana Karadžića, Ratka Mladića, kapetana Dragana. Ne zaboravimo mučenike Milana Martića i generala Pavkovića. Molimo se za zdravlje Džulijana Asanža. Sećajmo se dečaka, srpskog stradalnika Slobodana Stojanovića. Pamtimo zločine i zločince da nam se ne ponove. Odbranimo svetinje u Crnoj Gori. Pomozimo Srbima koji žive na Kosovu i Metohiji. Čuvajmo Republiku Srpsku. Dogodine u Prizrenu.       

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *