ŽIVOT BEZ STRAHA

Pre više od 80 godina Orson Vels izvodi radio-dramu „Rat svetova“. Emisija izaziva paniku, građani beže od vanzemaljaca, svet se ruši. Danas umesto marsovcima prete nam glečerima. Kad se oni otope, ima sve da nas potope

Drama je ušla u propagandne udžbenike iz kojih uče razni masteri, navodni specijalisti za širenje straha i panike. Koliki su znalci vidi se iz toga što ne mogu ništa novo da smisle već umotavaju stare strahove u novo ruho iliti reči. Umesto marsovaca sad nam prete glečeri, a kad se oni otope, ima sve da nas potope.

NAMET NA VILAJET Srbi! Nismo krivi! NATO je zločinac! Braćo i sestre, mi Srbi smo žrtve! Ko vam drugačije kaže – laže! Hiljade građana Srbije, naših prijatelja, dece, rođaka umire od raka izazvanog NATO bombama. Niko ne odgovara.
Proizvodnja straha nije lokalnog karaktera niti naš izum. Mada se Srbima pripisuje da su sve na svetu izmislili. To je globalna pojava. Otvorite novine, televizor ili neko drugo sokoćalo i svuda ćete videti najavu da se planiraju nekakvi strašni napadi. Na sve i svašta, a najviše na mirne i obične građane. Do njih je svim vladarima sveta jedino stalo i za njih sve vlade sveta brinu. Mani ga Mito – rekli bi u Čačku.
Ovih dana nas plaše strašnim zagađenjima, maglama, u, zamislite, januaru mesecu ima magle, i ostalim kerefekama koje „eksperti“ zovu klimatskim promenama. Pre više od 80 godina Orson Vels, koji tad ima dvadesetak godina, izvodi radio-dramu „Rat svetova“, u kojoj obaveštava građane Njujorka da je u toku napad vanzemaljaca. Radio-emisija izaziva paniku, građani beže od vanzemaljaca, svet se ruši. Drama je ušla u propagandne udžbenike iz kojih uče razni masteri, navodni specijalisti za širenje straha i panike. Ne mogu da smisle ništa novo već umotavaju stare strahove u novo ruho ili reči. Umesto marsovaca sad nam prete glečerima, a kad se oni otope ima sve da nas potope. Iz tog razloga, a radi naše bezbednosti, mora se uvesti ekološka taksa, ili namet na vilajet. Danas bi rekli reket. O DAROVIMA Zato bez sekiracije. Svet neće propasti a reket taksu će nam naplatiti. Ne razumem da li je organizovanim pljačkašima laž potrebna da bi sami sebi izgledali kao spasioci sveta ili su u pitanju samo s uma sišavši lažovi? Ako ih ja ne razumem, razumeo ih je čika Jova Zmaj i opevao ih u pesmi „Pura Moca“. Čak je uz pesmu objavio i fotografiju, da se mogu lako poznati. Evo nekoliko stihova iz pesme:
Savet ni da čuje, već laže i psuje,
Oh, sačuvaj bože, čisto ne smem kasti,
potraje li tako taj će još i krasti!
Drage moje sestre Srpkinje i braćo Srbi, ne dajte se i ne verujte svemu što čujete ili pročitate. Uzdajte se u sopstvenu pamet i umeće. Znate vi mnogo više nego drugi misle.
Spoznaj samog sebe, pisao je davno pre Hrista grčki filozof. Otkrij Gospoda svog u sebi, govorio je Sveti Sava u 13. veku posle Hrista. Oboži se, čoveče, napisa vladika Nikolaj Velimirović u 20. veku posle Hrista. Čemu nas uče ove trajne misli? Šta nam one kazuju?
Odgovor je jednostavan. Prost da prostiji ne može biti. Nema nit je ikad bilo ljudskog bića, čoveka bez nekakvog makar i mikroskopskog dara u sebi. Takođe, nema nit je ikad bilo čoveka darovitog za sve oblasti ljudskog poimanja. Niti ima apsolutne neznalice, nit pak apsolutne sveznalice. Svakom je Bog nekakvog dara dao. Ni manje ni više. Svima podjednako. Pa otkud onda te silne razlike među ljudima? Zato što je čovek sam sebi najveći neprijatelj. Ne želi da u sebi pronađe ono što mu je darovano, već van sebe traži ono čega nema. I zato kad ovi velikani napisaše to što su napisali, oni nam dadoše i odgovor na sve naše nedoumice. UZ VIDOVDAN Tražeći Boga u sebi otkrićemo Njegove darove koje On svakom od nas dade. Ne lutajte ljudi i ne trošite uzalud darovano vreme i darove već ih sami u sebi pronađite i bićete zadovoljni. Zadovoljan čovek je radostan i srećan čovek. Radostan čovek je dobrodošao svakom biću, svakom domu, svakome društvu. I sve će vam biti potaman.
Verujem da ste uživali u radosti naših tenisera koji postadoše svetski prvaci u dalekoj Australiji. Zahvaljujući internetu, tom danas najmodernijem sokoćalu, dok ne smisle nešto drugo, videsmo i čusmo kako Novak, Viktor, Dušan, Nenad, Nikola, radosno pevaju Vidovdan, pesmu koju sačini Zahar, a pronese svetom Gordana Lazarević.
Molimo se za srpske heroje Radovana Karadžića, Ratka Mladića, kapetana Dragana. Setimo se Milana Martića i njegovog mučeništva. Molimo se za zdravlje Džulijana Asanža. Ne zaboravimo dečaka, srpskog stradalnika Slobodana Stojanovića. Pamtimo zločine i zločince da nam se ne ponove. Pomognimo Arno Gujona. Pomozimo našoj braći i sestrama koji žive na Kosovu i Metohiji. Čuvajmo Republiku Srpsku. Dogodine u Prizrenu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *