Industrija osiguranja stabilna, rezerve i premije rastu

Treći Srpski dani osiguranja okupili više od 300 stručnjaka iz zemlje i inostranstva

Osiguravajuća društva koja posluju u Srbiji ostvarila su za prvih devet meseci ove godine pozitivan rezultat u poslovanju u iznosu od 9,3 milijarde dinara, odnosno 79 miliona evra. To je u odnosu na isti period prošle godine rast od 33,2%, izjavio je na svečanom otvaranju Srpskih dana osiguranja viceguverner Narodne banke Srbije Željko Jović. Predsednik UO Udruženja osiguravača Srbije Mirko Petrović dodao je da se iz godine u godinu povećava bruto premija tržišta i da je industrija osiguranja u prošloj godini rešila 6,7 miliona polisa i isplatila oko 385 miliona evra klijentima. Tehničke rezerve srpske industrije osiguranja, prema Petrovićevim rečima, iznose 1,7 milijardi evra i garant su stabilnosti i sigurnosti isplate šteta.
Srpski dani osiguranja, koje sada već tradicionalno organizuje Udruženje osiguravača Srbije, okupili su ove godine više od 300 predstavnika osiguravajućih kuća, državnih zvaničnika, kao i domaćih, regionalnih i stručnjaka iz inostranstva. Konferencija se organizuje u cilju opšte edukacije. S jedne strane, kako kaže generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Duško Jovanović, to su građani kojima osiguranje treba predstaviti kao saveznika u nevolji i pojasniti im da osiguranje nije trošak već investicija u sigurnije sutra. S druge, to su zaposleni u sektoru, kojima treba omogućiti praćenje i prilagođavanje modernim trendovima, kaže Jovanović. „Srpski dani osiguranja nam daju mogućnost da zajedno sa stručnjacima iz inostranstva razmenimo informacije i čujemo iskustvo drugih u prilagođavanju tržišta novim pravilima i trendovima, što je za nas od neprocenjivog značaja“, izjavio je Jovanović.
I ove godine jedna od tema na Konferencija bila je osiguranje u poljoprivredi. Resorni ministar u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović naglasio je da je katastrofalan podatak da je svega oko 12% poljoprivrednih površina u Srbiji osigurano i da to treba unaprediti. Prema njegovim rečima, lagano raste broj osiguranika u biljnoj proizvodnji, ali je znatno smanjen u sektoru stočarske proizvodnje. Ministar Nedimović je najavio da će sledeći veliki projekat Ministarstva poljoprivrede, u oblasti osiguranja, biti izgradnja automatskih protivgradnih stanica na Bukulji, Fruškoj gori i u Užicu.
Tokom dva dana Konferencije pokrenuto je dosta zanimljivih tema. Jedna od onih koje su izazvale značajnu pažnju odnosi se na katastrofalne nezgode, koje su zbog klimatskih promena sve više zastupljene na teritoriji Republike Srbije. Generalni sekretar UOS Duško Jovanović najavio je da će osiguravači pokušati da zajedno s državom dogovore neku vrstu obaveznog osiguranja imovine ili da građanima obezbede određene povoljnosti u osiguranju imovine. Time želimo da obezbedimo sigurnost građana i njihove imovine, ali i da rasteretimo budžet, zbog eventualnih budućih katastrofalnih nepogoda, dodao je Jovanović.
Sumirajući Konferenciju, član Upravnog odbora UOS Zoran Blagojević naglasio je da su pred osiguravačima izazovna vremena, u kojima će morati da odgovore na pitanja koja se odnose na regulativu, digitalizaciju, prilagođavanje poslovanja kako bi klijent i njegove potrebe bili u fokusu. Ne treba zaboraviti ni digitaliziciju, koja je veliki izazov za osiguravače, ali ni rad na nalaženju adekvatnih rešenja za osiguranje od katastrofalnih rizika, što je definitivno neophodno srpskom tržištu, zaključio je Blagojević.

Đorđević: Uskoro Zakon o osiguranju od povreda na radu

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević najavio je za proleće usvajanje novog Zakona o osiguranju od povreda na radu, koji će obavezati svakog poslodavca da osigura radnike. „Novim zakonom želimo da obezbedimo obavezu osiguranja radnika, kao i da uvedemo mehanizam da ova obaveza bude propraćena i kaznenim odredbama. Predviđeno je da svi poslodavci moraju da osiguraju sve svoje zaposlene, bez obzira kojim poslom se bave“, rekao je Đorđević. On je ocenio i da će novi zakon doneti određeno opterećenje privrednicima koji do sada nisu osiguravali svoje zaposlene, ali će, kada se budu dešavale povrede na radu, isplata štete biti veliko rasterećenje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *