Puls metropole

Renomirani francuski arhitekti u Skupštini Beograda

Umeće graditeljstva – bez granica

Francuski arhitekti projektovali su naselje u predgrađu Pariza s motivima i arhitektonskom estetikom beogradskih fasada iz perioda od 1930. do 1939. godine

foto: Beoinfo

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević primio je protekle sedmice u Starom dvoru francuske arhitekte Marka i Nadu Britman, koji su dobili titulu najboljih svetskih arhitekata u 2018. godini upravo zato što u svojim projektima koriste elemente tradicionalne arhitekture i autentičan izraz sredina koje su im inspiracija.
Francuski arhitekti projektovali su naselje u predgrađu Pariza s motivima i arhitektonskom estetikom beogradskih fasada iz perioda od 1930. do 1939. godine. Realizacijom ovog projekta osvojili su prvu nagradu na međunarodnom konkursu 2016. godine.
Nikola Nikodijević je ovom prilikom naglasio da postoji snažna istorijska veza između Srbije i Francuske i da je ovaj projekat potvrda toga. Istakao je da se u cilju proširenja saradnje između Beograda i Pariza može napraviti iskorak u kulturnom povezivanju dva grada, a da svakako lepo zvuči i ideja o bratimljenje dve opštine, jedne iz Beograda, u kojoj se nalaze neki od objekata moderne, i opštine u Parizu gde je rađeno naselje po ugledu na ovaj pravac.
„Imao sam čast da sretnem bivšeg francuskog predsednika Fransoa Olanda, koji je izrazio želju da dođe u Beograd. Naime, u njegovo vreme je započeta saradnja s francuskim kompanijama u vezi preuzimanja Aerodroma ’Nikola Tesla’, zatim izrada rešenja za deponiju Vinča, projektovanje metro linija, a pokrenute su i neke druge ideje koje se danas realizuju u Srbiji. Takođe smo imali čast da ugostimo najviše predstavnike Republike Francuske u Beogradu i to je još jedan dokaz intenzivirane saradnje u svim oblastima života“, rekao je Nikodijević i dodao da se istorijsko prijateljstvo koje nas veže sa Francuskom izuzetno poštuje i da je ono inspiracija za sve nove oblike saradnje.
Arhitekta Branka Bošnjak iznela je ovom prilikom ideju da se realizuje zajednička izložba u Beogradu, inspirisana radovima poznatih arhitekata, a koja će se potom preneti u Pariz, te će na ovaj način građani obe zemlje moći da vide vezu međuratne arhitekture, beogradske moderne, koja postoji ovde, i one koja je rađena u Parizu.
„Gospođa Nada i gospodin Mark odlično poznaju arhitekturu moderne Beograda, promovišu je i o njoj govore mnogo više i bolje nego većina beogradskih arhitekata. Beogradska moderna je autentična i ona intrigira umetnike s drugih prostora“, zaključila je Branka Bošnjak.

Beograd u Varšavi

foto: Beoinfo

Turistička ponuda Beograda predstavljena je na 27. Međunarodnom sajmu turizma „TT Warsaw 2019“ u Varšavi, saopšteno je iz Turističke organizacije Beograda.
Predstavljene su ponude za kratki gradski odmor u Beogradu, turistički sadržaji s akcentom na kulturno-istorijsku baštinu, kalendar događaja i izleti van grada. Posebno interesovanje je izraženo za manifestacije poput „Bir festa“ i programe tokom novogodišnjih praznika.
Među brojnim održanim sastancima najznačajniji razgovori su obavljeni s najvećom poljskom turističkom agencijom „Itaka“. Takođe, održani su sastanci s turističkim organizacijama Makedonije, Republike Srpske, Podgorice i Albanije.
U saradnji s Turističkom organizacijom Srbije i TO Novi Sad dogovorena je organizacija studijskog putovanja za predstavnike poljskih turističkih agencija, novinare i blogere.

Tekstovi se objavljuju kao deo Projekta sufinansiranog iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave, Sekretarijata za informisanje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *