Korak od nafte

Kako teku istraživanja i proizvodnja nafte i gasa koje je NIS pokrenuo u Rumuniji?

Kada je pre osam godina NIS doneo odluku da u okviru strategije širenja poslovanja u regionu osnuje ćerku firmu i svoje poslovanje proširi na teritoriju susedne Rumunije, teško je bilo anticipirati da će za relativno kratko vreme na brisanom prostoru nepregledne ravnice, iznad ograđenih bušotina nići kompleksna površinska infrastruktura za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa. Danas, na naftom polju Teremija u okrugu Timiš, završeno je bušenje dve bušotine – Teremija 1000 i Teremija 1001 na kojoj mala ekipa stručnjaka koju predvodi Dragan Mitić, direktor Pogona Rumunija, budno prati put od bušotina preko sabirne stanice na kojoj se nafta proizvedena na ove dve bušotine priprema za transport ka otpremnoj stanici i dalje na ispitivanje i preradu u Rafineriji nafte u Pančevu.

TRI BIZNIS OBLASTI Bušenje je, objašnjava, izvršeno do 2.600 metara, a nafta se sada crpe iz sloja na dubini od 2.400 do 2.500 metara. Upravo na ovoj i lokaciji Žombolj (gasna bušotina) započeta je eksperimentalna proizvodnja sirove nafte i prirodnog gasa koja prethodi komercijalnoj eksploataciji.
Više o istraživanju i proizvodnji nafte i gasa u Rumuniji, novinare iz Srbije uputio je Vanja Aleksić, generalni direktor NIS Petrol Rumunija. Podsećajući da je u poslovanje NIS-a u Rumuniji uloženo oko 110 miliona evra, te da se poslovanje razvija u tri biznis oblasti: istraživanje i proizvodnja nafte i gasa, promet naftnih derivata i trgovina električnom energijom, Aleksić je izneo podatak da kompanija u ovom trenutku poseduje šest licenci za istraživanje i da su svi blokovi na zapadu zemlje.
„Akvizicija 3D seizmičkih podataka do sada je izvršena na površini od preko 800 kvadratnih kilometara. Takođe je izbušeno 6 istražnih bušotina i ispitano još 4, te obavljen remont. Izgrađena su dva površinska infrastrukturna objekta na lokacijama Žombolj i Teremija. Eksperimentalnom proizvodnjom u bušotini Žombolj 6 započeta je proizvodnja električne energije iz gasa korišćenjem gas generatora, prva koju NIS realizuje van granica Srbije“, rekao je Aleksić.
Zbog navedenih rezultata, smatra, koncesije u Rumuniji su perspektivne, te će NIS nastaviti s daljim istraživanjima i ulaganjima u cilju pronalaženja novih mogućnosti za povećanje resursne baze.
Inače, NIS Petrol Rumunija ima koncesiona prava na istraživanje nafte i prirodnog gasa u periodu od 25 godina, mahom uz granicu Srbije i Mađarske, i dosad urađena geološka istraživanja obećavaju…

VISOKA OCENA O drugom pravcu poslovanja NIS Petrola u Rumuniji – o maloprodaji goriva – Aleksić kaže da NIS Petrol upravlja mrežom od 18 benzinskih stanica premijum brenda GAZPROM. Prva je, podseća, otvorena 2012. godine, a u toku je izgradnja nove stanice u Bukureštu koja će biti završena sredinom decembra 2019, dok se drugi objekat nalazi u pripremnoj fazi. Novi objekti treba da potvrde potencijal za razvoj maloprodajne mreže.
„Mreža benzinskih stanica premijum brenda kupcima nudi visokokvalitetna goriva, prodavnice sa širokim asortimanom proizvoda namenjenih vozačima, putnicima i vozilima, drajv kafe s odličnim asortimanom pića i sveže hrane. Rumunsko tržište je ocenjeno kao perspektivno za dalji razvoj sa oko 2.500 benzinskih stanica (15. po broju stanica u EU). Na lokalnom tržištu trenutno najveća potražnja je za dizelom.“
Takođe, preko svog zavisnog društva, NIS Petrol Rumunija, NIS trguje električnom energijom u zemljama EU i na berzama električne energije u Sloveniji (BSP) i Rumuniji (OPCOM). Električna energija proizvedena na gasnom polju Žombolj prodaje se na rumunskom tržištu.
Kompanija NIS u Rumuniji zabeležila je dobre rezultate za kratko vreme svoga postojanja i rada u ovoj zemlji. Građani Rumunije s kojima smo razgovarali s najvećim simpatijama posmatraju novog naftnog igrača. Poslovanje NIS-a prepoznaju i kroz društveno odgovorne projekte kroz program „Rastuća ruralna Rumunija“.
To je još jedan izazov za NIS, posebno kada se zna da je Rumunija zemlja čija je mapa potencijalnih izvora nafte i gasa premrežena istraživačkim stanicama kompanija ne samo iz Evrope već i iz SAD i Kanade.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *