Puls metropole

foto: Mila Milosavljević

U susret Beogradskom međunarodnom sajmu knjiga

PISCI I KNJIGE U MISIJI PRIJATELJSTVA

Pod sloganom „Pismo = glava“, na predstojećem Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, od 20. do 27. oktobra, predstaviće se 500 direktnih izlagača, a počasni gost je Egipat

U kalendaru kulturnih dešavanja jugoistočne Evrope centralno mesto krajem oktobra već decenijama pripada Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga. Ova regionalno najveća manifestacija posvećena knjizi bavi se promocijom književnog stvaralaštva i obrazovanja, kulturnom razmenom sa inostranstvom i pokretanjem aktuelnih književnih i društvenih pitanja.
Neformalno obeležen kao „praznik knjige“, beogradski Sajam knjiga svake godine ugosti najznačajnije domaće i brojne inostrane pisce i izdavače, koji predstavljaju svoja stara izdanja i aktuelnu produkciju.
Važno obeležje Sajma knjiga je bogat prateći program. Kroz brojne promocije, prezentacije, predavanja, okrugle stolove i tribine, stručnoj i širokoj publici učesnici predstavljaju niz tema važnih za književnost, izdavaštvo i kulturu.
Međunarodni beogradski sajam knjiga biće održan od 20. do 27. oktobra na Beogradskom sajmu, pod pokroviteljstvom Grada Beograda.
Ovogodišnja, 64. po redu najznačajnija izdavačka kulturna manifestacija održava se pod sloganom „Pismo = glava“, uz učešće 500 izdavača iz celog sveta, najavili su organizatori u Skupštini grada Beograda. 
Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl istakao je da je Beogradski sajam knjiga jedna od najvećih manifestacija kulture zemlji i regionu. Takođe, kako je naveo, reč je i o najdugovečnijoj kulturnoj manifestaciji na ovim prostorima, kao i najposećenijem sajmu knjiga u Evropi, posle Frankfurtskog, sa oko 200.000 ulazaka.
„To jeste mera emocije ili ljubavi prema knjizi, ne samo građana iz svih delova Srbije već i svih naših dragih gostiju iz inostranstva“, ukazao je resorni sekretar.
On je dodao da je ovogodišnji počasni gost sajma Arapska Republika Egipat koja će predstaviti fragmente svoje višemilenijumske istorije.
Sajam knjiga je i jedan od obrambenih mehanizama od moderne tehnologije, podvukao je Karl i pozvao sugrađane i goste prestonice da posete ovogodišnju smotru i uživaju u čitanju s papira.
„Sajam knjiga u Beogradu je jedna od velikih odbrana ne samo knjige već i kulture uopšte“, istakao je predsednik Odbora sajma knjiga Dušan Kovačević i izrazio želju da mladi i deca prihvate knjigu kao svog najvećeg prijatelja. 
Kovačević je istakao da će se na Sajmu pored domaćih izdavača pojaviti i oko 60 izdavača iz regiona i drugih delova sveta, uz domaćinstvo Republike Egipat. Takođe, da će na ovogodišnjem sajmu posebna pažnja biti usmerena na ostvarenja Danila Kiša, Milorada Pavića i Oskara Daviča, koji obeležavaju značajne godišnjice.
Ambasador Arapske Republike Egipat Amr Alguvejli je zahvalio na ukazanoj časti da njegova zemlja bude počasni gost Sajma knjiga u Beogradu, kao i organizatoru, kako je rekao, na prelepom logotipu ovogodišnje smotre koja predstavlja hijeroglife u portretu kraljice Nefertiti.
On je istakao da pisci šire ideju prijateljstva među ljudima, kao i očekivanje da će ovogodišnja smotra knjige dodatno približiti srpski i egipatski narod. Prestavio je i autore sa čijim delima će beogradska publika imati priliku da se upozna u okviru 64. manifestacije knjige. Iz Egipta dolazi velika delegacija pisaca i drugih umetnika: bivši ministar za antikvitete Mamduh el Damati, kao i pisci Salva Bakr, Mai Haled, Muhamed Salmevi, Mansura el Edin, pevač i kompozitor Hasan Zaki, pesnik Tarik el Tajb…
Urednik programa Sajma knjiga Vule Žurić posebno je istakao da će se održati niz tribina posvećenih velikanima, ne samo srpske već i svetske književnosti, kao što su Danilo Kiš i Milorad Pavić. Biće razgovori o Oskaru Daviču i Aleksandru Sergejeviču Puškinu (posvećeni njihovim godišnjicama), ali i s Emirom Kusturicom, te drugim filmskim rediteljima na temu koliko je književnost uticala na njihov opus.

Izložba povodom 15 godina od osnivanja Kuće legata

PORTRETI, PROSTORI, IDEJA MODERNOSTI…

Povodom obeležava 15 godina od osnivanja Kuće legata, gradonačelnik prof. dr Zoran Radojičić otvorio je izložbu „Moderna – izbor radova iz kolekcije Kuće legata“, koja se održava do 31. decembra u Legatu Petra Lubarde na Dedinju. 
„Zbog velikih ljudi i njihovih sjajnih umetničkih dela koja su poklonili Gradu Beogradu i svima nama, veliko mi je zadovoljstvo da večeras mogu da otvorim ovu izložbu“, zaključio je prvi čovek srpske prestonice.
Direktor Kuće legata Filip Brusić Renaud dodao je da ta ustanova ne bi postojala bez pomoći osnivača – Grada Beograda.
On je precizirao da se na izložbi mogu videti dela iz 10 legata – Kuće legata, čiji je autor i kustos Dina Pavić.
Izložba je podeljena u tri celine – portreti, prostori i promene – a koje za okosnicu imaju ideju modernosti. Izložbu čine radovi Olge Jevrić, Olge Jančić, Nedeljka Gvozdenovića, Riste Stijovića, Save Šumanovića, Petra Konjovića, Marka Čelebonovića, Petra Lubarde, Petra Dobrovića, Milenka Šerbana, Milene Jeftić Ničeve Kostić, Zore Petrović i Ljubice Cuce Sokić.

Koncert za pamćenje

„Al Nour Wal Amal“ na Kolarcu

Jedinstveni egipatski orkestar „Al Nour Wal Amal“, koji čine slepi i slabovidi muzičari, gostovao je u Srbiji od 18. do 25. septembra, u organizaciji ambasade Arapske Republike Egipat. Uz podršku Sekretarijata za kulturu grada Beograda ansambl je 23. septembra nastupio na Kolarcu, gde je održao koncert za pamćenje. Beogradska publika je bila u prilici da uživa u odabranim numerama vrhunskih muzičkih stvaralaca iz celog sveta, od Čajkovskog, Verdija, Štrausa, pa do Teodorakisa, uz vođstvo dirigenta dr Mohameda Saad Bashe.
Pored Beograda slepe i slabovide devojke iz Egipta očarale su i publiku u Kragujevcu, Novom Sadu i Užicu. Koncert na Kolarcu je pored Sekretarijata za kulturu grada Beograda pomogla i Karić fondacija. Priredba je imala humanitarni karakter: prihod od prodatih karata otišao je u ruke onih kojima je preko potreban – Udruženju slepih i slabovidih Srbije.

Tekstovi se objavljuju kao deo Projekta sufinansiranog iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave, Sekretarijata za informisanje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *