O VASPITANJU

U dom gde ste vi domaćini dolazi gost a vi ne želite da ga dočekate!? Ne sačekati pozvanog gosta je nepojmljivo u srpskoj tradiciji. Vaspitana osoba to neće uraditi

Srbi! Nismo krivi! NATO je zločinac! Braćo i sestre, mi Srbi smo žrtve! Ko vam drugačije kaže – laže! Hiljade građana Srbije, naših prijatelja, dece, rođaka umire od raka izazvanog NATO bombama. Niko ne odgovara.

BUDALI JE MORE DO KOLENA Nas koji od početka znamo sve marifetluke i pošasti evrounijatske razbojničke kamare pod upravom pošandrcalih briselskih komesara, nije iznenadio odnos prema nečemu što se trenutno zove Severna Makedonija a pripadnica je regiona Zapadni Balkan?!
Budali je more do kolena, zapisali su naši mudri preci, a briselski klovnovi ne razlikuju čak ni strane sveta. Zato, sestre Srpkinje i braćo Srbi, zamolimo našu vlast da se uzme u pamet i zaboravi na put u propast koji nema alternativu i okrene se sebi, majci Srbiji, i uz Božju pomoć pogleda prema Istoku gde Sunce izlazi od kako je sveta i veka. Zaboravimo nagvaždanja bivših koji nas u blato uvališe a onda odoše i sa sobom, sem naših novaca, poneše penkala i ferarije kojim nas vodiše u svetlu budućnost, gde ćarlija vetrić mio. Oni su valjda srećni. Neka uživaju, samo nek se ne vraćaju.
Strani svet je van našeg domašaja – šteta što i mi nismo van njegovog – te se ne moramo zamarati njihovim jadom, bedom i lagarijama. Ima bregzit, nema bregzit; jeste bio referendum al’ ne valjaju rezultati. Raspišimo novi, i tako u beskrajno. Aždaja samo malo promoli njušku.
U Srbiji je prošle nedelje boravio Dmitrij Medvedev, predsednik vlade Ruske Federacije. Povod je bila proslava oslobođenja Beograda pre 75 godina. Zgusnut program, naporan za gosta i domaćine, ali sve se dobro završilo. Premijer Medvedev se tokom posete obratio i narodnim poslanicima u Skupštini države Srbije. Gledao sam prenos preko televizije i moram priznati da me je bilo sramota praznih poslaničkih stolica.

ČEMU SE MLAD UČI, STAR SE NE ODUČI Voleo bih da znam razlog zašto brojni poslanici (izvinjavam se poslanicima koji su iz opravdanih razloga bili odsutni) nisu bili u sali Parlamenta? Šta je razlog njihovog nedolaska. U dom gde ste vi domaćini dolazi gost a vi ne želite da ga dočekate!? Ne sačekati pozvanog gosta je nepojmljivo u srpskoj tradiciji. Teško je pronaći primer da domaćin nezvanog, a kamoli pozvanog gosta, ne dočeka s najvećim uvažavanjem u svom domu. To je osnova narodnog vaspitanja i ne samo narodnog.
U knjizi engleskog naučnika Herberta Spensera, O vaspitanju, koju je preveo Jovan Miodragović još 1903. godine, zapisano je: „Predmet, koji obuhvata sve druge predmete i koji bi po tome valjalo da čini najvišu tačku svega vaspitanja, jeste nauka o vaspitanju i veština vaspitna“ (str. 128).
Vaspitanjem kao najvažnijim zadatkom svake zajednice decenijama se bavio istaknuti srpski naučnik Jovan Miodragović, rođen u selu Stanišincima nadomak Vrnjačke Banje 1853. godine, a sahranjen u Beogradu 1926. On je pored ostalog napisao i 1914. objavio knjigu Narodna pedagogija u Srba ili Kako naš narod podiže porod svoj. Nepunih stotinu godina kasnije 2009. RTS ju je ponovo objavio s predgovorima Mirjane Detelić i Miomira Gatalovića.
Na početku pišući o pojmu i potrebi vaspitanja Miodragović ističe nezamenljivu ulogu porodice: „Porodica je izvor svakog dobra i blagoslova, ognjište javne bezbednosti, narodne snage i vrline. I nema čvršće osnove za onu zgradu što se zove narodno obrazovanje od porodice“ (str. 3–4).
Zato molim narodne poslanike koji su vaspitani, i dolaze na svoja plaćena radna mesta (od nevaspitanih koji uzimaju novce a na posao ne dolaze nema vajde) da predlože, odnosno vrate u školske nastavne programe predmet nauka o vaspitanju, jer očito nauka o vaspitanju nije zastarela.
Narečeni Spenser je sa žalošću pisao: „Ni jedan jedini pametan razlog ne može se navesti što je nauka o vaspitanju izbačena iz naših programa… poznavanje metoda pravilnog vaspitanja omladine u pogledu telesnom, umnom i moralnom je znanje od najveće vrednosti“ (O vaspitanju, str. 128).
Kako kaže srpska narodna poslovica: Čemu se mlad nauči, star se ne oduči. Ne budimo lenji! Vratimo u škole predmet o vaspitanju.
Svim svečarima čestitam krsne slave Svetu Petku i Svetoga Luku.
Molimo se za srpske heroje Radovana Karadžića, Ratka Mladića, kapetana Dragana. Molimo se za zdravlje Džulijana Asanža. Ne zaboravimo srpskog stradalnika dvanestogodišnjeg Slobodana Stojanovića, koga mučki zakla Elfeta Veseli. Pamtimo zločine i zločince da nam se ne ponove. Budimo na strani Arno Gujona koji pomaže našoj braći i sestrama na Kosovu i Metohiji. Čuvajmo Republiku Srpsku. Dogodine u Prizrenu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *