Zlatna deca Srbije

Kako su naši učenici zablistali na prestižnim takmičenjima iz matematike, fizike i hemije, te iz svetskih metropola u zemlju doneli medalje

U sporenjima oko toga koliko geografski mala država može biti značajna u svetskim razmerama, odgovor su dali naši istoričari i kulturolozi pozivajući se na dugu prošlost, bogatu tradiciju i kulturnu baštinu koja se prostire daleko van granica Srbije. Nemali doprinos tvrdnji da Srbija nije tek statistička greška na karti sveta već svet moćan u svojim potencijalima pokazale su generacije Srba. Danas to čine mladi ljudi koji su na zahtevnim međunarodnim takmičenjima pokazali izvanredne sposobnosti, i predstavili svoju zemlju onako kako dolikuje, kao pobednicu. U britanskom gradu Bat, na 60. Međunarodnoj olimpijadi iz matematike za učenike srednjih škola, koja je ove godine održana od 10. do 22. jula, tim Srbije predstavljalo je šest učenika Matematičke gimnazije u Beogradu. Uspeh izvanredan – tri zlata, srebro i dve bronze.

NAJBOLJI REZULTAT U ISTORIJI SRBIJE U konkurenciji od 112 zemalja, ekipno, tim Srbije je imao 171 poen i zauzeo 9. mesto u svetu, što je jedan od najboljih plasmana naše olimpijske reprezentacije iz matematike svih vremena. Po osvojenim medaljama, ovo je najbolji rezultat u istoriji Srbije. Zlatne medalje osvojili su učenica trećeg razreda Jelena Ivančić i učenici četvrtog razreda Pavle Martinović i Aleksa Milojević. Miloš Milićev osvojio je srebrnu medalju, dok su Jovan Toromanović i Vladimir Viktor Mirjanić osvojili bronzane medalje. Svi su učenici Matematičke gimnazije.
Jelena Ivančić je dobila i Mirzahani nagradu, odnosno specijalno priznanje za uspeh ženskih takmičara, jer je osvojila 41 poen od maksimalnih 42. Na prošlogodišnjoj 59. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Rumuniji Jelena je osvojila srebrnu medalju. Bila je i apsolutni pobednik 8. Evropske matematičke olimpijade za devojke (EGMO – European Girls’ Mathematical Olympiad), i jedina učesnica olimpijade koja je osvojila maksimalna 42 boda. Zlatna medalja na 8. EGMO bila je Jelenina treća zlatna medalja na Evropskim matematičkim olimpijada za devojke i druga s maksimalnim brojem poena.

OD PARIZA DO TEL AVIVA Zapaženi uspeh postigli su i naši mladi hemičari na 51. Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi za učenike srednjih škola, koja je održana u Parizu od 21. do 29. jula. U 2019. godini, koja je od strane Uneska proglašena Međunarodnom godinom periodnog sistema hemijskih elemenata, članovi srpskog tima osvojili su tri medalje i jednu pohvalnicu u konkurenciji timova iz 80 zemalja sveta. Igor Topalović iz Užičke gimnazije osvojio je srebrnu medalju, a bronzane medalje pripale su Mihailu Miloševiću iz beogradske Matematičke gimnazije i Mihailu Mirkoviću iz Prve beogradske gimnazije. Učenica Aleksandra Ljubenović iz Gimnazije Leskovac osvojila je pohvalnicu.
I Tel Aviv je bio u znaku srpskog uspeha. Svih pet srednjoškolaca iz Srbije koji su učestvovali na 50. Međunarodnoj olimpijadi iz fizike, održanoj od 7. do 15. jula ove godine u Tel Avivu, osvojili su medalje, i to dve srebrne i tri bronzane. Srebrne medalje osvojili su Aleksa Milojević iz Matematičke gimnazije u Beogradu i Dimitrije Pavlov iz Gimnazije „Vuk Karadžić“ u Loznici, dok su bronzane medalje osvojili Dobrica Jovanović, Aleksandar Stanojčić i Bogdan Rajkov, svi iz Matematičke gimnazije u Beogradu.
Na ovogodišnjoj Međunarodnoj olimpijadi iz fizike učestvovalo je 360 učenika iz 78 zemalja. Ekipu Srbije predstavljali su pobednici Srpske fizičke olimpijade.

PODRŠKA TALENTIMA Učenici Matematičke gimnazije na IV Međunarodnoj olimpijadi metropola u Moskvi osvojili su zlato iz matematike, fizike i hemije, a srebro iz informatike. U ekipnom takmičenju zauzeli su drugo mesto, među timovima iz 45 gradova iz 32 zemlje. Nosioci zlata iz matematike i fizike, Miloš Milićev i Dobrica Jovanović, kažu da im na ovom takmičenju nije bilo teže nego inače. Satima su rešavali zadatke, ali su se i družili, najviše s decom s Balkana koju već dobro poznaju s takmičenja, ali i s Rusima i Amerikancima. Obojica su već u sedmom razredu upisali Osnovnu školu pri Matematičkoj gimnaziji.
Bilans ovogodišnjih uspeha naših srednjoškolaca stavio je Srbiju u rang s velikim zemljama, a kada je reč o Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi održanoj u Velikoj Britaniji, ona se našla ispred svih evropskih država. Samo ove, 2019. godine na olimpijadama iz matematike, fizike i hemije od 15 članova srpskih timova 11 su bili učenici Matematičke gimnazije. Njihovi rezultati su sjajni – osvojili su tri zlatne, dve srebrne i šest bronzanih medalja i najviše doprineli uspesima Srbije.
„Za neka takmičenja zadužena je država, ona finansira odlazak, a na olimpijade iz matematike, fizike, informatike i hemije deca idu uz pomoć Naftne industrije Srbije. Izuzetno mnogo nam pomažu. Ponekad se ne bi ni putovalo da nije njih, pogotovo kad je neka udaljena destinacija u pitanju, kao što su Argentina ili Australija“, navodi Srđan Ognjanović, direktor Matematičke gimnazije, dodajući da je podršku ovim mladim ljudima NIS pružio kroz program „Energija znanja“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *