Златна деца Србије

Како су наши ученици заблистали на престижним такмичењима из математике, физике и хемије, те из светских метропола у земљу донели медаље

У спорењима око тога колико географски мала држава може бити значајна у светским размерама, одговор су дали наши историчари и културолози позивајући се на дугу прошлост, богату традицију и културну баштину која се простире далеко ван граница Србије. Немали допринос тврдњи да Србија није тек статистичка грешка на карти света већ свет моћан у својим потенцијалима показале су генерације Срба. Данас то чине млади људи који су на захтевним међународним такмичењима показали изванредне способности, и представили своју земљу онако како доликује, као победницу. У британском граду Бат, на 60. Међународној олимпијади из математике за ученике средњих школа, која је ове године одржана од 10. до 22. јула, тим Србије представљало је шест ученика Математичке гимназије у Београду. Успех изванредан – три злата, сребро и две бронзе.

НАЈБОЉИ РЕЗУЛТАТ У ИСТОРИЈИ СРБИЈЕ У конкуренцији од 112 земаља, екипно, тим Србије је имао 171 поен и заузео 9. место у свету, што је један од најбољих пласмана наше олимпијске репрезентације из математике свих времена. По освојеним медаљама, ово је најбољи резултат у историји Србије. Златне медаље освојили су ученица трећег разреда Јелена Иванчић и ученици четвртог разреда Павле Мартиновић и Алекса Милојевић. Милош Милићев освојио је сребрну медаљу, док су Јован Торомановић и Владимир Виктор Мирјанић освојили бронзане медаље. Сви су ученици Математичке гимназије.
Јелена Иванчић је добила и Мирзахани награду, односно специјално признање за успех женских такмичара, јер је освојила 41 поен од максималних 42. На прошлогодишњој 59. Међународној математичкој олимпијади у Румунији Јелена је освојила сребрну медаљу. Била је и апсолутни победник 8. Европске математичке олимпијаде за девојке (ЕGМО – European Girls’ Mathematical Olympiad), и једина учесница олимпијаде која је освојила максимална 42 бода. Златна медаља на 8. ЕGМО била је Јеленина трећа златна медаља на Европским математичким олимпијада за девојке и друга с максималним бројем поена.

ОД ПАРИЗА ДО ТЕЛ АВИВА Запажени успех постигли су и наши млади хемичари на 51. Међународној хемијској олимпијади за ученике средњих школа, која је одржана у Паризу од 21. до 29. јула. У 2019. години, која је од стране Унеска проглашена Међународном годином периодног система хемијских елемената, чланови српског тима освојили су три медаље и једну похвалницу у конкуренцији тимова из 80 земаља света. Игор Топаловић из Ужичке гимназије освојио је сребрну медаљу, а бронзане медаље припале су Михаилу Милошевићу из београдске Математичке гимназије и Михаилу Мирковићу из Прве београдске гимназије. Ученица Александра Љубеновић из Гимназије Лесковац освојила је похвалницу.
И Тел Авив је био у знаку српског успеха. Свих пет средњошколаца из Србије који су учествовали на 50. Међународној олимпијади из физике, одржаној од 7. до 15. јула ове године у Тел Авиву, освојили су медаље, и то две сребрне и три бронзане. Сребрне медаље освојили су Алекса Милојевић из Математичке гимназије у Београду и Димитрије Павлов из Гимназије „Вук Караџић“ у Лозници, док су бронзане медаље освојили Добрица Јовановић, Александар Станојчић и Богдан Рајков, сви из Математичке гимназије у Београду.
На овогодишњој Међународној олимпијади из физике учествовало је 360 ученика из 78 земаља. Екипу Србије представљали су победници Српске физичке олимпијаде.

ПОДРШКА ТАЛЕНТИМА Ученици Математичке гимназије на IV Међународној олимпијади метропола у Москви освојили су злато из математике, физике и хемије, а сребро из информатике. У екипном такмичењу заузели су друго место, међу тимовима из 45 градова из 32 земље. Носиоци злата из математике и физике, Милош Милићев и Добрица Јовановић, кажу да им на овом такмичењу није било теже него иначе. Сатима су решавали задатке, али су се и дружили, највише с децом с Балкана коју већ добро познају с такмичења, али и с Русима и Американцима. Обојица су већ у седмом разреду уписали Основну школу при Математичкој гимназији.
Биланс овогодишњих успеха наших средњошколаца ставио је Србију у ранг с великим земљама, а када је реч о Међународној математичкој олимпијади одржаној у Великој Британији, она се нашла испред свих европских држава. Само ове, 2019. године на олимпијадама из математике, физике и хемије од 15 чланова српских тимова 11 су били ученици Математичке гимназије. Њихови резултати су сјајни – освојили су три златне, две сребрне и шест бронзаних медаља и највише допринели успесима Србије.
„За нека такмичења задужена је држава, она финансира одлазак, а на олимпијаде из математике, физике, информатике и хемије деца иду уз помоћ Нафтне индустрије Србије. Изузетно много нам помажу. Понекад се не би ни путовало да није њих, поготово кад је нека удаљена дестинација у питању, као што су Аргентина или Аустралија“, наводи Срђан Огњановић, директор Математичке гимназије, додајући да је подршку овим младим људима НИС пружио кроз програм „Енергија знања“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *