PULS METROPOLE

Završena rekonstrukcija beogradskog Trga Republike

NOVO LICE SRCA GRADA

Uskoro se pristupa i umivanju spomenika knezu Mihailu

Mašine, majstori, prašina od nedelje, prvog septembra, odselili su se iz centra srpske prestonice, a Beograđani i gosti Beograda kročili su na rekonstruisani Trg Republike. Osim završnih radova, na koje se čekalo godinu dana, kako u razgovoru za „Novosti“ objašnjava zamenik gradonačelnika Goran Vesić, u okviru umivanja lica prestonice biće završen veći deo Karađorđeve ulice, tako da će saobraćaj moći da se obavlja nesmetano. Takođe, uskoro će sa završetkom Topličinog venca biti zaokružena pešačka zona, a biće prohodne i tri raskrsnice, sa Starinom Novakom, Takovskom i Bulevarom despota Stefana.
„Posle 150 godina Trg Republike napokon će dobiti pravu fizionomiju. To će biti zona usporenog saobraćaja, zbog čega smo i stavili granitne kocke. Trg će biti opremljen potapajućim stubićima sa kamerama, imaće ’pametne klupe’, besplatni vaj-faj. Moram da naglasim da plato ima 19 stabala više u odnosu na ranije. Nakon otvaranja pristupiće se i restauraciji, to jest umivanju spomenika knezu Mihailu, ali to će biti detaljno čišćenje i zaštita spomenika, bez većih radova“, rekao je Vesić.

Bolji dani za pluća Beograda

KANDIDATURA BELOG GRADA ZA „ZELENU PRESTONICU“

Potpisan Memorandum o razumevanju Grada Beograda i Evropske investicione banke za obnovu i razvoj kojim ova ustanova daje podršku našoj prestonici za realizaciju programa za zelene gradove

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić i direktorka Evropske investicione banke za obnovu i razvoj Zapadnog Balkana Žužana Hargitai potpisali su protekle nedelje u Starom dvoru memorandum o razumevanju Grada Beograda i Evropske investicione banke za obnovu i razvoj kojim ova ustanova daje podršku Beogradu na realizaciji programa za zelene gradove.
Kako je rečeno na konferenciji za novinare, da bi se ušlo u tu „porodicu“, potrebno je da se naprave dva akciona plana – akcioni plan za zelene gradove i akcioni plan za održivu energiju i klimatske promene.
Radojičić je rekao da je saradnja sa EBRD-om veoma značajna, da se završava prva faza projekta, te da se potom nastavlja druga. 
„Ovaj memorandum je značajan jer ćemo nastaviti saradnju na realizaciji ciljeva koje smo postavili. Beograd se intenzivno razvija i ima mnogo gradilišta, ali osim toga važno je da vodimo računa o životnoj sredini i ekologiji. Kroz ova dva projekta, akcioni plan za zelene gradove i akcioni plan za održivu energiju i klimatske promene, želja nam je da imamo jasnu i realnu situaciju stanja u Beogradu. Iz toga slede strategija i dalji planovi i konkretni projekti koje ćemo realizovati da bismo dostigli ciljeve koje želimo. U projektu se bavimo tretmanom otpadnih voda, otpada, energetskom efikasnošću, a u drugom segmentu se pripremamo da Beograd bude što zeleniji“, rekao je Radojičić i dodao da kandidatura za „zelenu prestonicu“ bude spremna u narednom periodu, sa ciljem da u godinama koje dolaze dostignemo nivo vodećih evropskih zelenih prestonica. 
Gradonačelnik je podsetio da je oko 15 odsto teritorije grada pokriveno zelenim površinama, a da je plan da do 2025. godine bude za deset odsto više, što znači da će oko 25 odsto teritorije glavnog grada biti pokriveno zelenim površinama.
Kada je reč o spalionici, Radojičić je rekao da u Beogradu ima mnogo problema s deponijama, te da će to biti jedan od koraka koji će pomoći da grad bude čistiji.
Direktorka EBRD-a za Zapadni Balkan Žužana Hargitai istakla je da je reč o ogromnom projektu, ne toliko po vrednosti investicija već po onome što će obezbediti u budućnosti – zeleniji grad na dobrobit svih građana.
„Beograd je ambiciozan, kandidovao se da bude član globalnog ugovora gradonačelnika za zelene gradove i mi ćemo pomoći u tome da postanete član te ogromne porodice“, zaključila je Žužana Hargitai.

Učesnici japanološke konferencije na prijemu u Starom dvoru

Japan u Srbiji

Andreja Mladenović: Iako su Japan i Srbija geografski veoma udaljeni, vežu nas uzajamno prijateljstvo i ljubav

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović primio je u Starom dvoru učesnike japanološke konferencije „The 23rd AJE Symposium 2019“, koja je održana od 29. do 31. avgusta na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.
Mladenović je rekao da mu je drago da Beograd ima čast da se u njemu održi 23. japanološka konferencija pod sloganom „Teaching Japanese language and culture locally and globally“ i okupi brojne japanologe.
„Iako su Japan i Srbija geografski veoma udaljeni, vežu nas uzajamno prijateljstvo i ljubav. Japan je Srbiji i Beogradu mnogo pomagao u teškim vremenima koja su za nama, te se nadam da ćemo imati prilike da vam se odužimo kao verni prijatelji i poštovaoci vašeg naroda i pokažemo vam koliko nam je važno što je vaša pomoć bila u pravo vreme i na pravo mesto upućena“, naglasio je pomoćnik gradonačelnika, zahvalivši posebno profesorki Ljiljani Marković, koja je organizatorka ovog skupa i koja se trudi da veze između japanskog i srpskog naroda budu veoma bliske. „Tako ćemo prevazići jezičke prepreke, te će više ljudi u Srbiji i Beogradu znati japanski i sve više u Japanu i Tokiju razumeti srpski jezik“, dodao je Mladenović.

Tekstovi se objavljuju kao deo Projekta sufinansiranog iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave, Sekretarijata za informisanje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *