ПУЛС МЕТРОПОЛЕ

Завршена реконструкција београдског Трга Републике

НOВO ЛИЦE СРЦA ГРAДA

Ускоро се приступа и умивању споменика кнезу Михаилу

Мaшинe, мajстoри, прaшинa oд нeдeљe, првог сeптeмбрa, oдсeлили су се из цeнтрa српске престонице, a Бeoгрaђaни и гости Београда крoчили су нa рeкoнструисaни Tрг Рeпубликe. Oсим завршних рaдoвa, нa кoje сe чeкaлo гoдину дaнa, кaкo у рaзгoвoру зa „Нoвoсти“ oбjaшњaвa зaмeник грaдoначелникa Гoрaн Вeсић, у oквиру умивaњa лицa прeстoницe бићe зaвршeн вeћи дeo Кaрaђoрђeвe улицe, тaкo дa ћe сaoбрaћaj мoћи дa сe oбaвљa нeсмeтaнo. Taкoђe, ускоро ће са зaвршeткoм Toпличинoг вeнцa бити зaoкружeнa пeшaчкa зoнa, a бићe прoхoднe и три рaскрсницe, сa Стaринoм Нoвaкoм, Taкoвскoм и Булeвaрoм дeспoтa Стeфaнa.
„Пoслe 150 гoдинa Tрг Рeпубликe нaпoкoн ћe дoбити прaву физиoнoмиjу. То ће бити зoнa успoрeнoг сaoбрaћaja, због чeгa смo и стaвили грaнитнe кoцкe. Tрг ћe бити oпрeмљeн пoтaпajућим стубићимa сa кaмeрaмa, имaћe ’пaмeтнe клупe’, бeсплaтни вaj-фaj. Moрaм дa нaглaсим дa плaтo имa 19 стaбaлa вишe у oднoсу нa рaниje. Нaкoн oтвaрaњa приступићe сe и рeстaурaциjи, то јест умивaњу спoмeникa кнeзу Mихaилу, aли тo ћe бити дeтaљнo чишћeњe и зaштитa спoмeникa, бeз вeћих рaдoвa“, рекао је Вeсић.

Бољи дани за плућа Београда

КАНДИДАТУРА БЕЛОГ ГРАДА ЗА „ЗЕЛЕНУ ПРЕСТОНИЦУ“

Потписан Меморандум о разумевању Града Београда и Европске инвестиционе банке за обнову и развој којим ова установа даје подршку нашој престоници за реализацију програма за зелене градове

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић и директорка Европске инвестиционе банке за обнову и развој Западног Балкана Жужана Харгитаи потписали су протекле недеље у Старом двору меморандум о разумевању Града Београда и Европске инвестиционе банке за обнову и развој којим ова установа даје подршку Београду на реализацији програма за зелене градове.
Како је речено на конференцији за новинаре, да би се ушло у ту „породицу“, потребно је да се направе два акциона плана – акциони план за зелене градове и акциони план за одрживу енергију и климатске промене.
Радојичић је рекао да је сарадња са ЕБРД-ом веома значајна, да се завршава прва фаза пројекта, те да се потом наставља друга. 
„Овај меморандум је значајан јер ћемо наставити сарадњу на реализацији циљева које смо поставили. Београд се интензивно развија и има много градилишта, али осим тога важно је да водимо рачуна о животној средини и екологији. Кроз ова два пројекта, акциони план за зелене градове и акциони план за одрживу енергију и климатске промене, жеља нам је да имамо јасну и реалну ситуацију стања у Београду. Из тога следе стратегија и даљи планови и конкретни пројекти које ћемо реализовати да бисмо достигли циљеве које желимо. У пројекту се бавимо третманом отпадних вода, отпада, енергетском ефикасношћу, а у другом сегменту се припремамо да Београд буде што зеленији“, рекао је Радојичић и додао да кандидатура за „зелену престоницу“ буде спремна у наредном периоду, са циљем да у годинама које долазе достигнемо ниво водећих европских зелених престоница. 
Градоначелник је подсетио да је око 15 одсто територије града покривено зеленим површинама, а да је план да до 2025. године буде за десет одсто више, што значи да ће око 25 одсто територије главног града бити покривено зеленим површинама.
Када је реч о спалионици, Радојичић је рекао да у Београду има много проблема с депонијама, те да ће то бити један од корака који ће помоћи да град буде чистији.
Директорка ЕБРД-а за Западни Балкан Жужана Харгитаи истакла је да је реч о огромном пројекту, не толико по вредности инвестиција већ по ономе што ће обезбедити у будућности – зеленији град на добробит свих грађана.
„Београд је амбициозан, кандидовао се да буде члан глобалног уговора градоначелника за зелене градове и ми ћемо помоћи у томе да постанете члан те огромне породице“, закључила је Жужана Харгитаи.

Учесници јапанолошке конференције на пријему у Старом двору

Јапан у Србији

Андреја Младеновић: Иако су Јапан и Србија географски веома удаљени, вежу нас узајамно пријатељство и љубав

Помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић примио је у Старом двору учеснике јапанолошке конференције „The 23rd AJE Symposium 2019“, која је одржана од 29. до 31. августа на Филолошком факултету Универзитета у Београду.
Младеновић је рекао да му је драго да Београд има част да се у њему одржи 23. јапанолошка конференција под слоганом „Teaching Japanese language and culture locally and globally“ и окупи бројне јапанологе.
„Иако су Јапан и Србија географски веома удаљени, вежу нас узајамно пријатељство и љубав. Јапан је Србији и Београду много помагао у тешким временима која су за нама, те се надам да ћемо имати прилике да вам се одужимо као верни пријатељи и поштоваоци вашег народа и покажемо вам колико нам је важно што је ваша помоћ била у право време и на право место упућена“, нагласио је помоћник градоначелника, захваливши посебно професорки Љиљани Марковић, која је организаторка овог скупа и која се труди да везе између јапанског и српског народа буду веома блиске. „Тако ћемо превазићи језичке препреке, те ће више људи у Србији и Београду знати јапански и све више у Јапану и Токију разумети српски језик“, додао је Младеновић.

Текстови се објављују као део Пројекта суфинансираног из буџета Града Београда, Градске управе, Секретаријата за информисање

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *