Izlog knjige

Mila Milosavljević
VLADARI SRBIJE
„Globosino Aleksandrija“, Beograd

Reč je o knjizi u kojoj su sadržane kratke biografije najznačajnijih srpskih vladara, od Stefana Nemanje, pa do kralja Aleksandra Karađorđevića. U tekstovima je dat sažetak životnog puta velikana koji su ostavili neizbrisiv, trajni pečat u srpskoj istoriji. Među koricama ove knjige nalaze se svi najznačajniji podaci i činjenice o životu, uspesima i padovima srpskih careva, kraljeva, despota koji su vladali Srbijom, raspetom između Istoka i Zapada.

Volter Ajzakson
LEONARDO DA VINČI
„Laguna“, Beograd

Na osnovu hiljada stranica iz Leonardovih neverovatnih beležnica i na osnovu novih otkrića o njegovom životu i radu, Volter Ajzakson nam razotkriva velikog umetnika i naučnika. Leonardo je naslikao dve najslavnije slike u istoriji, Tajnu večeru i Mona Lizu. Ali je sebe podjednako smatrao naučnikom i tehnologom. Sa strašću koja je povremeno prelazila u opsesivnost, bavio se proučavanjem anatomije, fosila, ptica, letećih mašina, botanike, geologije i oružja. Sposobnost da ukršta društvene i prirodne nauke, koju simboliše crtež Vitruvijev čovek, stvorila je od njega najkreativnijeg inovatora u istoriji.
Proučavao je matematiku optike, pokazao kako svetlosni zraci padaju na rožnjaču, i u Tajnoj večeri izveo iluzije izmenjene perspektive. Gulio je meso sa lica leševa, crtao mišiće koji pomeraju usne, a onda naslikao najpoznatiji osmeh u istoriji. Da Vinčijevo oduševljenje pozorištem uticalo je na njegove slike i izume.
Leonardovo uživanje u kombinovanju raznorodnih interesovanja ostaje najbolji recept za kreativnost. Nije mu smetalo ni to što je bio neprilagođen: nezakoniti sin, homoseksualac, vegetarijanac, levoruk, rasejan, i ponekad jeretičan. Njegov život nas podseća na to koliko je važno da se usvojeno znanje dovodi u pitanje – da budemo maštoviti, strastveno radoznali, da razmišljamo drugačije i brižljivo posmatramo svet.

Branislav Dimitrijević
KAZIVANJA LEKARA O VELIKOM RATU
„Laguna“, Beograd

Osim značajnog svedočanstva o pozadinskim prilikama u Velikom ratu i potresnim okolnostima u srpskom vojnom sanitetu u ratno vreme, ova knjiga iz zaostavštine poznatog lekara i književnika Brane Dimitrijevića bogata je brojnim izvodima iz dnevnika, svedočanstvima, uspomenama, fotografijama i originalnim dokumentima o ovom periodu u Srbiji. Pored „sanitetskih“ aspekata rata u vreme Cerske i Kolubarske bitke ili marša na Drinu, Dimitrijevićev dragoceni doprinos je i rasvetljavanje hirurškog rada u Velikom ratu i požrtvovanosti naših žena lekara. Osim toga, jedinstveni su i nezaobilazni uvidi u epidemije kuge i španske groznice, opisi rada stranih medicinskih misija, američkih, ruskih i britanskih humanitaraca, povlačenja preko Albanije, srpskih vojnih saniteta u Bizerti i na Korzici, specijalističke lekarske službe na Solunskom frontu, te stanja srpskih bolnica i saniteta po završetku rata. Ovako sveobuhvatna iz ugla lekara svedoka, Kazivanja lekara o Velikom ratu imaju istorijski značaj jer prvi put izbliza sagledavaju mnoge značajne istorijske ličnosti, političare, generale, vojskovođe, lekare i druge javne ličnosti onoga vremena. Priređivački rad doktorke Snežane Veljković na sređivanju ovog Dimitrijevićevog rukopisa i uobličavanju obimne građe u uzbudljivo i čitko ilustrovano štivo još jedan je njen podvig (pored monografije o Milanu Jovanoviću Morskom) i hvale vredan trud da se sačuva uspomena na zaslužne i svestrane ličnosti požrtvovanih srpskih lekara, kakav je bio i Branislav Dimitrijević.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *