Izlog knjige

Džulija Enas
ANTIČKA FILOZOFIJA
„Laguna“, Beograd

Kada je počela ljubav antičkih mislilaca prema mudrosti, koju sada prepoznajemo kao filozofsku? Kako je ta tradicija nastala? Šta su antički filozofi mislili o sukobu razuma i emocija u čoveku? Ima li nekih tema koje su zaokupljale antičke filozofe a koje ne dotiču savremene? Šta možemo da naučimo iz razmišljanja antičkih filozofa? Kako se prihvatanje antičke filozofije menjalo tokom vremena? Da li je zapadna tradicija isticanja značaja razuma, nasleđena od antičke filozofije, umanjila uticaj drugih filozofskih tradicija na Zapadu? Početke antičke filozofije možemo da pratimo od šestog veka stare ere i ona traje sve do propasti Zapadnog rimskog carstva i pada Vizantijskog carstva. Autorka se usredsređuje na važne odlike ove filozofije, predstavlja debate vođene u antičko doba, obrađuje mnoštvo tema koje su pokretali tadašnji filozofi i stilove njihovih razmišljanja, izlažući osnovne principe antičke filozofije kao aktuelnu i živu misao koja i danas ima svoju vrednost.

Dušan M. Babac
PETAR I – KRALJ OSLOBODILAC
„Evro Book“, Beograd

Monografska publikacija predstavlja političko-istorijsku analizu okolnosti koje su pratile život i vladavinu jedne od najistaknutijih i najsvetlijih figura srpske istorije, kralja Petra Prvog Karađorđevića. Autor polazi od zaključka da je o čoveku koji je ostavio dubok trag u novijoj istoriji Srbije relativno malo pisano. Oslanjajući se na pouzdanu arhivsku građu i radove uglednih domaćih autora, i pre svega na objektivno i činjenično sagledavanje istorijskog konteksta, autor nastoji da stvori pouzdanu sliku o njegovom detinjstvu i mladosti, školovanju, životu u emigraciji, materijalnom položaju, duhovnim težnjama, političkim shvatanjima. 

Vilijam Klinger, Denis Kuljiš
TITOV TAJNI IMPERIJ
„Službeni glasnik“, Beograd

Kakav je, napokon, Tito u „Titovom tajnom imperiju“? Prema rečima Radivoja Cvetičanina, Titov lik kakvim ga je Kuljiš napravio ima istorijske gabarite spolja, i sve crte jednog ingenioznog mračnog vladara iznutra. Ovaj Tito ovde u Kuljišovoj laboratoriji – survajver, čovek akcije, avanturist, džentlmen, vođa ganga terorista i revolucionara, menadžer firme, Moskvin disident, vojskovođa, državnik, diktator, svetski čovek, pre svega i posle svega Staljinov agent – prikazao se davnih osamdesetih u Zvezdara teatru, u liku Voje Brajovića, i u komadu Žaka Popovića „Pazarni dan“, kao skica koja će jednoga dana biti razrađena. Taj je dan, evo, došao. Okretan, inteligentan, nešto između probisveta, pustolova, revolucionara i mesije, sa zlatnim prstenjem na rukama, to je bio lik s kojim je – uz sadejstvo Dedijerovih „Priloga za biografiju“ – počela demontaža mita. Tito je svoju „tajnu imperiju“ osvajao daleko lakše nego Cezar svoju – jednim jedinim brodom, legendarnim „Galebom“ – s manje žrtava nego Napoleon, s manje napora nego Hanibal, s više lukavstva nego što ga je pokazivao Aleksandar Makedonski! Kuljiš navodi jednog zapadnog autora koji je Tita priključio ovim velikim majstorima istorije, verujem zato da pokaže svu patologiju Titovog poduhvata, kojemu nije bilo leka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *