Излог књиге

Сузан Вајс Бауер

ИСТОРИЈА СРЕДЊОВЕКОВНОГ СВЕТА – I ТОМ

„Лагуна“, Београд

Изузетна историја средњег века у два тома, доба у којем је религија постала оружје краљева широм света. Сузан Вајс Бауер писала је о рађању краљевстава на основу моћи. Али у годинама између 4. и 12. века владари су морали да пронађу ново оправдање за своју владавину и окренули су се божанској истини и милости да би оправдали своје политичке и војне амбиције. Не само хришћанство и ислам већ су и будизам, шинтоизам, као и религије Персијанаца и осталих народа присилно стављени у службу државе. Вера замењује моћ и постаје темељ на којем се граде империје, од обе Америке, преко Европе, севера Африке, Блиског истока и Азије све до Јапана. Ауторка нас вешто води на путовање овим крајевима током средњег века, настављајући започету причу о историји света.
У првом тому, од оснивања Константинопоља, смене династија у Кини, успона и пада царстава у Индији, као и краљевстава и области у Кореји, сведоци смо развоја цивилизације. Распад Персијског и подела Римског царства уз упад Хуна с Атилом на челу и пад Рима пред навалом Вандала најављују ново време. Крунишу се франачки краљеви, ерупција вулкана Кракатау читав свет обавија маглом, појављује се куга, градови Средње Америке пропадају, династија Танг влада Кином, рађају се прва краљевства Словена и Бугара. На сцену ступа пророк Мухамед…

Хаџи Александар Ђуровић

КАКО СЕ НА СРПСКОМ КАЖЕ ТУГА

„Глобосино Александрија“, Београд

Збирка кратке поезије је наставак претходне поетске књиге „Како се на српском каже љубав“ младог београдског песника Хаџи Александра Ђуровића. Ово је друга књига из планиране трилогије, која се и по форми и по стилу надовезује на претходно песничко дело. Ова збирка, у којој се говори о сети, носталгији, меланхолији, тузи, љубави, посвећена је, према речима аутора, „онима који су волели, онима који воле и онима који ће тек волети, али и онима који су били вољени, остављани, онима који су остављали“. У форми налик на хаику поезију, у минималистичком стилу концентрисаних бритких стихова и мисли, аутор открива осећања инспирисана истинитим догађајима. Наслов песама је реч која представља песникову асоцијацију на тугу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *