Osiguranje je investicija, a ne trošak

Osiguranje u Srbiji ima veliki potencijal i važan je instrument ekonomskog razvoja, poručeno je sa skupa „Srpski dani osiguranja“. Premija osiguranja rasla je i u 2017. godini i dostigla 93,1 milijardu dinara

U Aranđelovcu su od 28. do 30. novembra održani „Srpski dani osiguranja“, stručni skup koji organizuje Udruženje osiguravača Srbije. Dvodnevna Konferencija je okupila oko 300 stručnjaka iz zemlje i inostranstva koji su razmatrali najvažnije teme iz oblasti osiguranja. Generalni sekretar Udruženja Duško Jovanović kaže za „Pečat“ da je veoma zadovoljan jer je Konferencija, u odnosu na prošlu godinu, okupila više eksperata i posetilaca, što pokazuje da je takav skup neophodan za dalji razvoj osiguranja. Razmenili smo, kaže Jovanović, ideje i iskustva, što će nam pomoći da industriju osiguranja podignemo na viši nivo, na dobrobit građana i države. I ova konferencija je pokazala da osiguranje u Srbiji ima veliki potencijal i da je važan instrument ekonomskog razvoja.
Naše tržište osiguranja je, u odnosu na region, gotovo na najnižoj grani. Za razliku od Hrvatske i Slovenije koje imaju godišnju premiju nešto veću od 700, odnosno 1.400 evra po glavi stanovnika, Srbija ima samo 112 evra. I Crna Gora ima višu premiju od nas. Ukupna premija u Srbiji ove godine biće blizu 900 miliona evra, a u Hrvatskoj i Sloveniji oko dve milijarde, kaže naš sagovornik.
Namera osiguravača je da te iznose dostignu za dve ili tri, a ne za sedam-osam godina. Najviše prostora za rast ima u poljoprivredi i zdravstvenom osiguranju, što su i bile glavne teme „Srpskih dana osiguranja“.
Kod poljoprivrede statistika nije ohrabrujuća. Šta treba uraditi da bi poljoprivredni proizvođači počeli da se osiguravaju?
Osiguranje u poljoprivredi je izuzetno značajno, ali je taj sektor veoma malo zastupljen u smislu prodaje polisa. Samo 10–12 odsto registrovanih gazdinstava ima polisu osiguranja, iako te polise sa 40 odsto subvencioniše Vlada Republike Srbije, a to rade i pojedine lokalne samouprave dodatnim sredstvima. Naš plan je da u dogovoru sa državom i lokalnim samoupravama povećamo procenat subvencija da bi polisa za poljoprivrednike bila što jeftinija. Mi, kao Udruženje, želimo da pomognemo svakom rataru da ima osiguranu letinu, stoku ili poljoprivredne mašine, ali i da osiguravači više ne budu na gubitku.
Jovanović naglašava i da su elementarne nepogode u Evropi, pa i u Srbiji, iz godine u godinu sve veće. Rešenje bi mogle da budu obavezne polise osiguranja od katastrofalnih nepogoda. Ideje i predlozi postoje na nivou regiona i osiguravači će zajedno sa državom pokušati da dođu do rešenja prihvatljivog za sve, kako bi buduće velike štete od poplava, klizišta, bujica ili zemljotresa bile maksimalno smanjene.
Najavljene su i nove inicijative Udruženja osiguravača o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju?
Ubeđeni smo da će se dobrovoljno zdravstveno osiguranje vrlo brzo razvijati jer ima ogroman potencijal. Postojeći državni fondovi nisu u stanju da podjednako dobro svima pruže kvalitetnu i brzu zdravstvenu zaštitu, a niko ne voli da satima stoji u redu za pregled ili da po nekoliko meseci čeka da bi primio terapiju. Privatni fondovi mogu da premoste taj problem, a kvalitetna zdravstvena zaštita može da se dobije i za iznose koji na mesečnom nivou ne predstavljaju veliki izdatak. Zasad uglavnom kompanije uviđaju prednosti dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja i kupovinom polisa, na neki način, ulažu u zaposlene. U okviru stručnih komisija pri Udruženju postoje različite ideje i inicijative i vrlo brzo ćemo ih izneti pred nadležne.
Na ovogodišnjim „Srpskim danima osiguranja“ govorilo se i o digitalizaciji, sajber rizicima i značaju Sistema zelene karte i položaju Srbije u tom sistemu.

RAD SA STUDENTIMA
U okviru kampanje „Osiguraj budućnost“ UOS će u saradnji sa Istraživačkim centrom Fakulteta organizacionih nauka organizovati nekoliko timova od po četiri studenta, koji će predlagati specifična rešenja u cilju približavanja osiguranja građanima, posebno najmlađima. Pobednički tim dobiće priliku da svoju ideju javno predstavi.

RAST PREMIJE OSIGURANJA
Premija osiguranja u Srbiji beleži stalni rast i u 2017. godini je iznosila 93,1 milijardu dinara, a u prva tri kvartala ove godine, u odnosu na isti period prošle, rast je iznad 5 odsto, izjavio je na otvaranju skupa predsednik UO UOS Mirko Petrović. On je naglasio da je u 2017. zaključeno 6,1 milion ugovora o osiguranju, a da je isplaćeno oko 311 miliona evra odštete.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *